2017-05-04 04:05:00
Peugeot 3008 1,6 BlueHDi
Peugeot 3008 1,6 BlueHDi 6 M/T
Zdroj: Ján Hargaš

VIDEOTEST: Peugeot 3008 1,6 BlueHDI 6M/T – Auto roka s menším motorom a manuálom

Ako si poradí Auto roka 2017 so slovenským prostredím a slovenskými cestami/necestami?

Peugeot 3008 získal titul Auto roka 2017 a zhodou okolností práve v deň, keď som ho bral do testu. Otázka prečo získal tento titul je pochopiteľne na mieste. Prečo, keď mu konkurovali prelomová Alfa Giulia, či pokrokový Mercedes triedy E?

Dizajn, dizajn, dizajn

Z môjho pohľadu je dizajn subjektívnou záležitosťou, a síce estetika aj dizajn majú svoje pravidlá a všeobecne prijímané normy pre dobré a zlé, tak laici, tak dizajnéri len málokedy nemajú na jednotlivé výtvory odlišné názory.

Výzor modelu 3008 tak môže niekto považovať za prehnaný, no nielen väčšina fanúšikov značky, ale tiež záujemcov o crossover ako typ auta jeho originalitu a nevšednosť ocenia. Výrazná predná maska, ktorá z každého uhlu vyzerá odlišne. Kým pri pohľade priamo spredu vidíte akoby sa línie auta rozvlnili, zboku okamžite padnú do oka špecifické svetlá. Akoby dizajnéri chceli, aby pri pohľade z akéhokoľvek uhla auto malo niečo, čo môže upútať zrak. To platí aj v interiéri. Peugeot 3008 vsádza na nevšednosť vonku aj vo vnútri.

Viac ale v našom VIDEOTESTE: 

A pokračujme v tradičnom texte: Spojenie malého volantu a veľkého stredového panela s markantným chrómovaním a veľkým centrálnym displejom vyrastajúcim z palubnej dosky je na prvý pohľad zaujímavé, symetrické a láka pohľady. Pohľady spočinú na ovládacích tlačidlách s kovovým efektom, na krátkej ale masívnej radiacej páke a nakoniec na prístrojovom paneli, ktorí sa vznáša nad volantom a spája v sebe klasickú kaplnku prístrojov s head-up displejom. I pohľad vzad nie je zlý, ako predné, tak zadné sedadlá čalúnením pasujú k čalúneniu dvier. Všetko spolu harmonizuje a vyzerá ako z výkresu.

Samozrejme si skúsené oko motoristu všimne nášľapné míny takéhoto výrazného zamerania na dizajn, no to pri predaji produktu nie je podstatné. Omnoho dôležitejšie je, že kedykoľvek sa vodič, spolujazdec, či cestujúci pozrú na palubnú dosku, na detaily automobilu, oči budú ochkať od nasýtenosti. Vizuálne vnemy do istej miery korešpondujú aj s dotykom. Všetko v interiéri pôsobí prémiovo. Stručne a skrátka dizajnéri kabíny chceli, aby boli zákazníci a majitelia automobilu šťastní. Aby ich pocit šťastia z kúpy automobilu neopúšťal čo najdlhšie a umožnil im odpustiť autu aj nejaké tie prehrešky, či nepraktickosť, ba až absurdnosť niektorých riešení.

Zdroj: Ján Hargaš

Čo mám na myslí? No napríklad malý hranatý volant. Je zrejmé prečo konštruktéri skosili aj hornú časť obruče. Pretože by cez ňu takmer nikto nevidel na budíky, na plne grafický informačný displej. Obruč by zavadzala. Je jednoduchšie zmeniť tvar volantu ako zrušiť celú koncepciu s vyvýšenou kaplnkou prístrojov. Malý volant nekorešponduje s pocitom za volantom. Cítite sa ako vo veľkom aute (veď nakoniec ste v SUV), no v rukách máte detský volant. Teším sa tomuto výmyslu v 208-čke, prepáčim ho GTi-čku a časom som prestal riešiť detský volant aj v naftovom kombi 308, ale tu mi to vadiť neprestane. Obzvlášť v prípade ostrého odbočovania, to už je naozaj smiešne. Takže za mňa nie, ale vy si na to možno zvyknete, ktovie.

Vadí mi tiež absencia hlavného menu v systéme infotainmentu. Základná obrazovka – plocha v tomto aute nie je. Sú len jednotlivé sekcie menu, ktoré môžete ovládať prostredníctvom tých pekných vyleštených gombíčkov v dolnej časti stredového panela. Tie sú pritom výborným nápadom.

Oba vyššie zmienené poznatky sú výsledkom snahy vyhovieť zákazníkovi a novinárom. Všetci totiž hlásili, že pichnúť takmer všetky ovládacie prvky iba do infotainmentu bez „analógových“ tlačidiel, ktoré môžete za jazdy nahmatať a upraviť čo potrebujete nie je správna cesta. Peugeot teda vytiahol jednotlivé podsekcie menu a dal im samostatné tlačidlá. To je skvelý nápad a funguje, lenže pre zníženie počtu krokov a potrebných dotykov na vykonanie zmien už systém nemá „domovskú obrazovku.“ To je hovadina. Takže na jednej strane zrýchlenie prístupu do menu, na druhú stranu zneprehladnenie menu.

Zdroj: Ján Hargaš

Navyše som pri teste narátal 7 až 8 miest s ovládacími prvkami infotainmentu rozmiestnených po kabíne. To znamená, že kým v ešte stále súčasnej generácii Peugeotov išli správnym smerom, len ubrali až príliš veľa, teraz sa zas vybrali cestou pridávania, no pridali príliš veľa... Na pravej strane volantu ovládate to, na ľavej zasa hento. Na pravej strane pod volantom ovládate to, na ľavej strane pod volantom hento. Na displeji infotainmentu ovládate skoro všetko, ale nie úplne všetko, pod infotainmentom ovládate podsekcie a výstražné svetlá a ešte je tu tlačidlo pod „head-up“ displejom, ktorým klasicky nulujete trip. Takže keď chcete vykonať viacero vecí naraz, ste ako obsluha jadrovej elektrárne a informačný systém ovládate všetkými dostupnými rukami a prstami, niektorými z nich by ale bolo treba aj šoférovať, ale veď ešte máte zuby, no nie?

A nebolo by úplne najlepšie ovládať celý infotainment na volante/otočným ovládačom na stredovom tuneli/na displeji infotainmentu dotykom s tým, že by zostalo ovládanie vzduchotechniky „analógové?“

 Pochopiteľne si štandardná značka nemôže dovoliť mať dva plnohodnotné ovládacie vstupy s tretím a štvrtým doplnkovým, no mať to takto rozmiestnené tiež nie je ktovie čo.

Nestaraj sa, užívaj si pohodu v kabíne

Peugeot si v prípade 3008 doslova uletel na vízii autonómnych áut, keby nemusel, ani by do kabíny nedal volant a za príplatok by dal do kabíny rovno full hd obrazovku s nejakou streamovacou službou. To naznačuje aj vyššie zmienené (ovládaj infotainment všetkými rukami, zabávaj sa, auto to odšoféruje), ale aj pocit z riadenia.

Zdroj: Ján Hargaš

Auto tu predsa nie je na to, aby ti do podrobna vysvetlovaľo čo sa deje pod kolesami, ako sa cíti, čo robí a prečo to robí. Auto tu je preto, aby ťa odviezlo z bodu A do bodu B, aby ťa reprezentovalo, aby ti umožnilo nadviazať rozhovor, prelomilo ľady (A čo máš nové auto? Hééj, mám nové auto...) a... a ak na tom vyslovene trváš, umožnilo ti užiť si jazdu. Keďže je ale áut toľko veľa a cesty sú také preplnené, kľúčom je užívať si menej rýchlu jazdu, napríklad aj také ostrejšie odbočenie, výjazd na diaľnicu – skrátka každú malú chvíľku, keď je človek s autom sám a to aj bez porušovania predpisov.

Peugeot 3008 je ako esencia moderného sveta vtlačená do jeden a pol tony ocele, hliníka, plastu, káblov a ďalších komponentov. Ak od auta nechcete príliš veľa, ak od auta nestíhate chcieť príliš veľa, ak zostávate na povrchu, lebo na viac nemáte čas, 3008 je pre vás ako stvorená. Nestaraj sa, užívaj si život, prepoj si mobil s autom a urob si selfíčko.

Jazda

Napriek vyššie zmienenému nezostanem na povrchu s konštatovaním, že jazdí celkom slušne.

Ale jazdí celkom slušne... Podvozok neholduje komplikovaným prepracovaným riešeniam, je relatívne jednoduchý a jeho cieľom je odfiltrovať adekvátne percento z nerovností s ohľadom na výšku auta a poskytnúť adekvátny jazdný zážitok s ohľadom na výšku auta.

Zaujímavý je pocit ľahkosti. V autách tejto veľkosti doslova nevídaný. Keď sadnem do crossoveru nižšej strednej triedy, obvykle už cítim tú hmotnosť vyššieho auta. Výnimku tvorí Cactus ale tiež 3008. Cítim ľahkosť, ale zároveň jednoduchosť. Zadné, ale aj predné kolesá pri priečnych nerovnostiach odskočia, auto sa tlmene zatrasie a ide ďalej. Nejde z toho obava, ale práve pocit ľahkosti – jednoducho podvozok auta je ako podvozok menšieho auta. S pozitívami aj negatívami. Platí, že sa pri ostrejšom manévri výrazne nenakláňa, pravda záleží na tom, čo považujete za ostrý manéver. Pri parametroch podobných losiemu testu už náklony sú citeľné.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Opäť ide o auto zamerané predovšetkým na komfort vodiča a spolujazdca. Vodič sa môže posťažovať na príliš široký stredový panel, no inak je sedenie anatomické, s dobrým výhľadom vpred. Vzadu je to horšie. Síce lepšie ako v 308-čke, no pruženie vzadu sediacich vytrasie viac ako tých vpredu. Sklon operadiel je skôr núdzový ako pohodlný a výrazné široké stĺpiky s veľkými sedadlami vodiča a spolujazdca s čiernym čalúnenim (zozadu) pomáhajú vyvolať klaustrofobické pocity.

Na druhú stranu nemám čo vytknúť batožinovému priestoru. Nastaviteľný, dostatočne veľký, po sklopení operadiel prichádza takmer k rovine. Fajn.

Odhlučnenie podvozku a obtekajúceho vzduchu je na nadpriemernej úrovni. Odhlučnenie motora je ale slabšie. Ste detailne informovaný o správaní sa motora o jeho pocitoch a myšlienkach. Dnes už sa to príliš nenosí, ale ja to vítam. Keď chcete naftu, prečo by ste mali mať pocit benzínu.

Štart-stop-štart-stop...

Zhasínaní motora je požehnane. Ako náhle riadiaca jednotka vyhodnotí, že štart-stop systém možno aktivovať, zhasínaniu motora už nezabráni nič. Jedine dobre skrytá možnosť vypnutia štart-stop systému v menu (pri každej jazde). Auto nezhasína len pri zastavení, ale už pri dojazde. Zaujímavé to je napríklad pri dojazde na parkovisko. Parkujete so zhasnutým motorom, ak to nedáte na prvý šup, motor sa samozrejme zapne, no zapne sa aj v prípade, že hneď po ukončení manévru nevypnete motor a napríklad otvoríte najprv dvere. Keď motor zhasne a vy stlačíte spojku, hneď naštartuje, no ak spojkový pedál uvoľníte bez zaradenia rýchlosti, motor znova zhasne. Skrátka sa snaží viac neísť ako ísť a príliš ho netrápi ani či je zohriaty, dôležitá je úroveň nabitia batérie.

Zdroj: Ján Hargaš

Motor, prevodovka, spotreba

Naftový štvorvalec s objemom 1,6 litra ponúka 3008 v dvoch variantách – s maximálnym výkonom 100 alebo 120 koní. Slabší má k dispozícii výhradne 5-stupňový manuál.

Testovaný automobil bol vybavený výkonnejším motorom a šesťstupňovou manuálnou prevodovkou. K dispozícii sú pritom ešte naftové motory s objemom 2 litrov a to ako s manuálom tak s automatom, ako vo výkone 150, tak až 180 koní.

Benzínové motorizácie sú trojvalce PureTech s manálom alebo automatom a štvorvalec 1,6 THP s automatom (určite odporúčam).

Výkonnejšia naftová „jednašestka“ autu bohato stačí. 120 koní možno nie je veľa, ale krútiaci moment 300 Nm pri 1750 ot/min poslúži k spokojnosti veľkej časti záujemcov. Presne na vozenie sa s krátkodobým krútiacim momentom pre predbiehací manéver, alebo pre zvýšenie pocitu dynamiky, či pre jazdu po diaľnici tento motor úplne stačí. Jeho výhodou je pochopiteľne úspora paliva. Priemerná spotreba počas testu bola veľmi pekných 5,6 litra. Mimo mesta som bez problémov jazdil pod 5. Na diaľnici a v meste sa priemer zvýšil, no stále zostal pod 6-timi litrami. Skúšanie trpezlivosti mužov a žien zákona s radarovými snímačmi na diaľnici, môže pochopiteľne spotrebu vytiahnuť nad 7 litrov.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

K tomuto autu sa ale viac než k mnohým iným hodí automatická prevodovka. Povaha auta je skrátka taká. Nestaraj sa, zahoď starosti, nerieš, len sa vez, užívaj život a nekvadlaj s pákou. Navyše radiaca páka manuálnej prevodovky neposkytuje nejaký veľký zážitok z radenia. Moje odporúčanie teda znie, automat, obzvlášť pri naftovom motore. EAT6 je dobrý automat s hydrodynamickým meničom, radenie je plynulé a rýchle, pri meniči navyše odpadá obava o spojku, či dvojhmotový zotrvačník.

Verdikt

Peugeot 3008 je enormne moderné auto. Chýba mu azda len autonómne riadenie a spomínaný veľkoplošný prehrávač filmov, či videí... Ale vážne, najsilnejšou stránkou vozidla je dizajn, pritom práve dizajn je dnes tým najdôležitejším, čo automobilky majú, aby privábili zákazníkov. Význam dizajnu exteriéru ale aj kabíny nikdy nebol tak dôležitý. Zákazníci čoraz menej riešia pohonné jednotky, podvozky, slušne povedané, nemajú na to čas a ani chuť. Peugeot 3008 poteší oči a nielen pri kúpe, ale ešte dlhú dobu po nej (ak vám pravda jeho dizajn vyhovuje). Je originálny, nevšedný, a síce pribúdajúcimi kusmi a rokmi na našich cestách zovšednie, stále môže byť jeho majiteľ pri pohľade naň šťastný.

Z hľadiska ďalších parametrov je priemerný. Podvozok je priemerný, motorizácie sú priemerné, radiaca páka manuálnej prevodovky je priemerná. Pozitívne hodnotím faktor nevšednosti, komfortné sedenie vodiča, dobre svietiace LED svetlá a širokú paletu motorizácii a verzií s automatickou prevodovkou. Na druhú stranu, cena slušnejšie vybaveného auta nie je malá, preto si treba každé euro navyše dobre zvážiť a každé negatívum tiež.

Zdroj: Ján Hargaš

Je veľa vecí, ktoré ma môžu prinútiť udeliť autu horšie hodnotenie, a to som ani nespomenul drobné vrtochy auta (najmä elektroniky). Zároveň je auto sympatické a svojim pokynom „nestaraj sa“ vyhovie naozaj veľkému počtu zákazníkov. A tí, ktorí sa nechcú až tak nestarať, si stále môžu užiť tých pár zákrut, či pridať plyn na tých pár metroch voľnej cesty, čo majú na svojich dennodenných potulkách svetom. 3008 ale rozhodne nie je auto, s ktorým sa vyberiete zdolávať okresky len pre pocit z jazdy. Na to sú iné. Pre mňa priemerných ale dobrých 7 z 10 bodov. Na záver pripájam spomínaný videotest. To ak by ste si ho nevšimli hore v článku :).

 

 

Technické údaje

Model: Peugeot 3008 1,6 BlueHDi Allure
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1560
Prevodovka: 6-stupňová manuálna
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.):  88/3500
Krútiaci moment (Nm/ot.): 300/1750
Maximálna rýchlosť (km/h): 189
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 11,2
Spotreba mesto/mimo mesta/kombinovaná (l/100 km): 4,9/4,3/3,9
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4447/1841/1620
Rázvor náprav (mm): 2675
Svetlá výška (mm) 219
Objem batožinového priestoru (l): 520
Objem palivovej nádrže (l): 53
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1496
Užitočná hmotnosť (kg): 540
Rozmer pneumatík: 225/55 R 18
   
Základná cenníková cena modelu: 19 990 €
Základná cena výbavy:  23 290 €
Základná cena verzie: 25 490 €
Ján Hargaš

Komentáre k článku