2017-04-05 04:40:00
Ford AWD Experience
Ford AWD Experience
Zdroj: Ján Hargaš

VIDEOTEST: Ford AWD Experience – Prvá jazda s prémiovým Fordom Edge

Zúčastnil som sa na press drive Ford AWD Experience. Hlavným bodom programu bol Ford Edge.

Ford si pre slovenskú novinársku obec pripravil zážitkovú jazdu s modelmi s pohonom všetkých štyroch kolies. Motoristickí novinári mali k dispozícii nové modely značky Ford počínajúc faceliftovanou Kugou, Mondeom, Edgom a končiac pri modeli Ranger a Ford Focus RS. S RS som sa cestou do výrobného závodu Fordu v Kolíne zoznámil až-až (najmä na diaľnici), podobné môžem napísať o Rangeri, ktorého test nájdete tu, detto o Kuge a Mondeu AWD, ktorého test pribudne čoskoro. Jediný model, ktorý som mal k dispozícii vôbec prvýkrát bol Edge.

S Fordom sme zamierili na stredné Slovensko, navštívili sme krásne zrekonštruovaný a obnovený zámok vo Vígľaši, obzreli si Banskú Štiavnicu, cestou späť sme sa zastavili v Beladiciach a popri vytýčenej zväčša diaľničnej trase sme našli aj niekoľko kľukatých úsekov ciest. Tie sme ocenili najmä sediac v jedinom benzínovom aute v ponuke – v krásnom modrom Focuse RS. Tá potvorka vie ako má vyzerať dravý výjazd zo zákruty a to aj na mokrom povrchu. Troška kontry nezaškodí, ale inteligentný pohon všetkých kolies so schopnosťou preniesť väčšiu časť krútiaceho momentu na zadnú nápravu si s výjazdom poradí aj sám.

Jazdu po diaľnici si naopak najviac užili tí v Mondeu, či v Edgi. A práve Edge bol z môjho pohľadu tým najzaujímavejším autom z ponuky.

Veľké, mohutné, ťažké a silné SUV, ktoré sa postavilo na pomyselný luxusný vrchol ponuky modelov Fordu (Vignale je kapitola sama o sebe), som si mohol nielen nafotiť a ohmatať, ale konečne aj pojazdiť.

V nasledujúcom videu nájdete všetky modely Fordu, ktoré ponúkajú pohon všetkých kolies a všetky modely, ktoré sme mali pri ceste na Stredné Slovensko a späť do Bratislavy k dispozícii.

Ford Edge – Američan prerobený na Európana. Zaslúži si rešpekt

Ak sa vám nechce čítať a radšej si pozriete video, nech sa páči, ponúkam vám náš krátky VIDEOTEST, formát, s ktorým sa na Podkapotou budete stretávať čoraz častejšie. Následne sa samozrejme môžete vrátiť k podrobnejšiemu písanému textu.

Pozriete sa na Edge a hneď viete odkiaľ pochádza. Americké gény nemôže zaprieť, americkejší je azda len Mustang. Kým Mustang nadväzuje na klasické DNA svetovej veľmoci a jej veľkého patriotizmu, Edge je zástupcom americkej moderny. Robustné SUV je akýmsi stredom ponuky značky Ford, ak ide o SUV v USA. V Európe, ktorá vždy favorizovala menšie, praktické, no hlavne úsporné vozidlá je Edge zaradený do kategórie veľké SUV. Veľký skutočne je, avšak na svete sú aj väčší.

Hneď na úvod treba povedať, že Edge je z hľadiska priemerného Európana zaujímavým zjavom. Nevyznáva umiernený uhľadený európsky dizajn, nesnaží sa zapadnúť do sídliskovej šede, zároveň nie je japonský/kórejský, skrátka je iný ale tým správnym spôsobom. I keď je dizajn americký, Európanovi je bližší ako mnohé iné. Veľká maska s dominantnou mriežkou chladiča, výrazná karoséria, ešte výraznejší zadný nárazník, veľké kolesá, ostré hrany a široký postoj sú jeho hlavné črty. Auto pôsobí hodnotne, aj keď musím jedným dychom dodať, že si vyslovene žiada neobvyklé farby. Najsympatickejšia mi je bordová a špeciálna „žltá,“ ktorá už nie je v ponuke. Je to škoda, no taká je Európa. Všetkým sa najviac páčia živé farby, no keď príde na lámanie chleba, nič iné sa nepredáva než strieborná, čierna a prípadne biela. Škoda, čo poviete?

Na Ford AWD Experience sme mali k dispozícii dve výrazne farebné a jednu striebornú verziu. Dve výbavy Titanium, jednu Sport. Sportku odlíšite ľahko, jednak je to tá bordová, jednak má čiernu mriežku chladiča a zopár ďalších čiernych prvkov.

Zdroj: Ján Hargaš

Najviac času som strávil vo verziách Titanium. Menovite v tej striebornej. I keď sme boli na AWD Experience, viac než na terén sa trasovanie sústredilo na spevnené povrchy. Samozrejme, s výnimkou Rangera sú práve spevnené povrchy revírom týchto áut. I keď Kuga aj Edge dokážu vzdorovať ľahšiemu terénu, najmä Edge je v prvom rade komfortné a veľmi isté cestné vozidlo.

Ani to mi nezabránilo aspoň trošku ho potrápiť v blatku, ako vidíte v galérii a naznačilo to aj video. Koniec zimy a topiaci sa sneh spravil aj z bezproblémových poľných ciest potenciálne bahnité pasce, takže obozretnosť bola na mieste. Bez terénnych pneumatík a navijaku by mohol zapadnúť aj veľký Ranger. Keď som si zjazdnosť preveril „bosou nohou“ pustil som sa aspoň do základného terénneho balíku. A išlo to. Pohon všetkých kolies robil čo mal, výrazné zásahy stabilizačného systému pomáhali ešte viac, najmä pri cúvaní do bahnitého kopca (tu sa otočím, tu je to najlepšie...). Nebyť pribrzďovania kolies, auto je nielenže stonásobne špinavšie, je celkom možné, že by sme spoločne museli kapitulovať.

Zdroj: Ján Hargaš

Zimné pneumatiky sa bleskovo obalili ílovitou ťažkou zeminou a bez 4x4 by som tam ozaj zapadol. I keď som sám pracoval s plynom opatrne, vplyvom osadenia automatickej prevodovky bola väčšina starostí na samotnom aute. A to zvládlo čo malo, zahrabalo, pribrzďovalo kolesá, i reakcia plynu bola slabšia, a to bez akéhokoľvek režimu a šup ho, bol som vonku. Svetlá výška auta nie je prevratná, ale na takéto pokusy a jazdy po poľno-lesných cestičkách stačí bohate. Ani pri neopatrnom otáčaní sa auto nezostalo na bruchu.

Zdroj: Ján Hargaš

Edge si užijete hlavne na ceste

Je to tak, ak niečo Ford vie, sú to podvozky a platí to stále. Amerika menom Edge nie je Amerikou preto, lebo sa pri prvej zákrute prevráti do jarku a už vôbec nie preto, lebo má Podkapotou veľké pažravé motory. Tam totiž vládnu európske pomery – naftové štvorvalce s objemom 2,0 litra. Všetky testované modely boli s najvýkonnejšími motormi 2,0TDCi Biturbo. Naftový šesťvalec by bol ešte lepším vrcholom, no oči motoristického novinára najviac bažia po amerických benzínových motoroch. To by bola paráda, mať aj v Európe zákazníkov, ktorí by si do SUV kúpili nielen úsporný a silný naftový motor, ale aj 2,7 litrovú V6, ktorú nájdete v americkom modeli Edge. Lenže takí nie sú, respektíve je ich tak málo, že masovému výrobcovi sa ich neoplatí ani homologizovať. Škoda č.2, čo poviete?

Auto je široké a veľmi stabilné. Náklony ani pri prejazdoch ostrých zákrut vyššími rýchlosťami nie sú veľké. Výborne drží stopu, hmotnosť skoro dve tony ho drží pri zemi ako to len ide. V zákrute sa správa ako prerastený Focus, umenie podvozkárov vo Forde existuje naďalej, darí sa im presvedčiť vodiča, že i keď sedí vysoko v ťažkom dvojtonovom aute, rozseknúť zákrutu a nevykýbliť sa za apexom je také ľahké ako v menšom aute. Keby mi po kabíne a po veľkom kufri nelietalo príslušenstvo ku kamere a k fotoaparátu, aj viac by som si trúfol, aj koleso by si zapískalo.

Zdroj: Ján Hargaš

Dokonca cítiť mechanické prepojenie medzi kolesami a volantom, ste dobre informovaní o tom, čo a ktoré koleso robí, viete predísť nebezpečenstvu a viete si užiť jazdu. Zadkom i sluchom cítite, že diera tesne pred zákrutou kopla do podvozku a zadnú nápravu sa pokúsila hodiť do boku. Skrátka poznáte rýchlo limit auta, čo neznamená, že by bolo jazdné obmedzenie výrazné. Naopak. Pritom je podvozok adekvátne komfortný a príkladne odhlučnený.

Silnejší motor k Edgu odporúčam. Biturbo má dosť síl na dynamickú jazdu, predbiehanie i na zrýchľovanie, ale ako píšem, podvozok by zvládol aj viac sily a tešil by sa tomu nielen novinár, ale možno aj zákazník aj predajca.

Diaľnicu má rád a veľmi. Iba ten bočný vietor vadí kapote

A to aj napriek výške a hmotnosti. Presne na diaľnicu je biturbo Edge ako vyrobený. O spotrebe sa pri prvej jazde baviť nebudem, to je výsada plnohodnotného testu, no zdá sa, že i keď je Edge vypasený odchovanec hamburgerovej kultúry, ak ide o spotrebu je to naturalizovaný Európan.

Podobne v kabíne

V aute si na mieste vodiča pripadáte len o málo „lepší“ ako v S-MAXe. Pretože na pohľad aj na omäk je to ako v S-MAXe, iba väčšie – palubná doska, stredový panel. Sedíte vyššie, máte väčší rozhľad a na veľkú časť populácie sa pozeráte z výšky, presne to ocení každý záujemca o toto vozidlo. Navyše sa veziete v dobre odhlučnenej kabíne a netrápia vás ani horšie úseky našich diaľnic. Azda len poryvy vetra, najmä toho bočného sa autu nepáčia. Nepomôžu ani výrazne výlisky na kapote, aj tak sa pri prudkom bočnom vetre trasie. Vyššie rýchlosti svoju nezákonnosť oznamujú aj vyšším hlukom obtekajúceho vzduchu okolo A stĺpikov. Je to skrátka vysoké auto, to má za to.

Zdroj: Ján Hargaš

Vzadu je kopa miesta, potešia polohovateľné sedadlá a tiež poriadne veľký kufor. Bez škrupúľ priznávam, že presadnutie do Mondea bolo pre mňa radostnou udalosťou, no len preto, lebo SUV mi až tak príliš nevoňajú. Jazdu si užijem lepšie v nižšom aute a cítim sa tam ako doma.

Pre koho je Edge?

Stále mám na jazyku porovnávanie Edgea s Tuaregom. Iste, vnútornými rozmermi, i tými vonkajšími si vedia (povedzme) konkurovať, každý má ale inú cieľovku. Edge tak dokáže kradnúť skôr z vôd tých, ktorí by inak zamierili ku Kórejcom. Je to dobre spravené auto s dobrým podvozkom a dostatočne silným motorom. Ponuka modelu Edge je jednoznačne orientovaná na solventnejšieho zákazníka, Edge nie je „väčšou“ Kugou, zastáva iný životný postoj. Práve k tomu životnému postoju by okrem luxusnej verzie Vignale a športovej Sport pasoval aj väčší viacvalcový motor. V dobe sprísňujúcich sa emisných noriem je nasadenie väčšieho motora pochopiteľne nereálne, no snívať môžeme, no nie?

Zdroj: Ján Hargaš

Ján Hargaš

Komentáre k článku