2015-02-25 04:25:00
Mazda 6 2,5i
Mazda 6 2,5i
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Mazda 6 sedan 2,5 G s automatom je vlajková loď ako z veľkej knihy

Vyskúšali sme najvýkonnejšiu verziu Mazdy 6 s benzínovým motorom. Ak ste na pochybách pre spotrebu, nebuďte.

Nové Mazdy uchvacujú dizajnom, no mnohých vystraší cenovka. V prípade Mazdy 6 s benzínovým „dvaapol“ litrom je absolútne opodstatnená. Na našich cestách je to unikát.

Mazda 6 tretej generácie uvidela svetlo sveta pred dvoma rokmi. Vyzerá sviežo, dynamicky a ponúka motory, ktoré sú v dnešnej dobe skôr raritou. Mazda zatiaľ nepodľahla prepĺňaným chúťkam európskych značiek a namiesto vrtuliek ponúka „starú dobrú“ atmosféru v modernom šate s priamym vstrekovaním, adekvátnym objemom a vysokým kompresným pomerom.

V teste sme mali možnosť okoštovať schopnosti najvýkonnejšej motorizácie spriahnutej so šesťstupňovou automatickou prevodovkou.

Motor a prevodovka

Mazda ponúka zákazníkom dve benzínové a tri naftové motorizácie. Aj keď sme si istí, že väčšina zákazníkov siahne po naftových verziách, poklady Mazdy sa nachádzajú práve pri benzíne. Už motor 2,0i s výkonom 165 koní, ktorý tvorí základ benzínovej ponuky je veľmi schopný agregát. 2,5i je v súčasnosti to najlepšie čo si na trhu neprepĺňaných motorov môžete vybrať.

Motor s objemom 2 499 cm3 má maximálny krútiaci moment 256 Nm k dispozícii pri 3250 ot/min a výkon 141 kW (192 k) sa dostaví pri 5700 ot/min. Auto s týmto agregátom disponuje poriadnym záťahom a vďaka veľmi dobrým a rýchlym reakciám šesťstupňovej prevodovky vás motor dokáže poriadne nakopať do zátylku.

Zdroj: Ján Hargaš

Výnimočnosť motora spočíva vo famóznom lineárnom náraste výkonu pri stúpajúcich otáčkach. Motor navyše nádherne a celkom prirodzene znie, na svoj plnokrvný zvuk nepotrebuje žiadne reproduktory, stačí mu staré známe – objem a koncovky výfukov.

Potenciál motora s automatom oceníte najmä na okresných cestách. Predbiehanie s dva a pol litrom Podkapotou je doslova radosť. Ak zašliapnete plyn na podlahu, prevodovka odhodí všetky zábrany ideálne podradí do najvhodnejších otáčok, prudko vás zatlačí do sedadla, zareve a na pár metroch krásne zrýchli. Až je človeku ľúto, že sa zážitok tak rýchlo skončil.

To isté platí aj na voľnejších cestách plných zákrut. Automat nemusíte prehovárať, poskytne vám presne toľko výkonu koľko potrebujete, podradí s minimálnym oneskorením a nenecháva otáčky zbytočne vysoké. Ak som na kopcovitom úseku plnom krásnych zákrut zvolil svižnú ale plynulú jazdu, dostal som presne to, čo som potreboval, ak som začal viac tlačiť na pílu, auto opäť rozumne spolupracovalo a dávalo mi to, čo som si žiadal.

Motor však dokáže pracovať aj veľmi ekonomicky. Väčšinu času pri defenzívnejšom jazdení v meste i mimo neho drží otáčky medzi 1100 ot/min až 1900 ot/min, pričom ani v tejto hladine vôbec nie je auto lenivé a zrýchľuje plynulo podľa potreby.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Radenie pritom takmer vôbec necítiť, pri plynulej jazde netušíte aký máte prevod. Slabosťou mnohých konkurentov je o trošku horšie správanie sa pri veľmi studenom počasí na prvých stovkách metrov, no automat od Mazdy netrpí ani týmto neduhom, a pokiaľ sa na to nesústredíte, neviete, že vôbec radí.

Obavou mnohých potenciálnych záujemcov o tento motor je spotreba. S ňou by som si však ťažkú hlavu nerobil. Pri rozumnom jazdení nebudete mať problém spotrebúvať cca 6 až 6,5 litrov priemerne, niektorým sa iste podarí jazdiť aj za menej (ale načo?). Pravda, pre väčšinu z nás je tento údaj dosiahnuteľný iba pri uvoľnenej jazde na dobre známych okresných cestách, potenciál jazdiť ekonomicky však motor má.

V meste sa bude pohybovať spotreba od 8 do 9 litrov podľa dĺžky jazdy, hustoty premávky a množstva rozbehov. Po cca 100 km výhradne po meste som mal spotrebu 8,7 litra, po ďalších 200 km na okresných cestách v Rakúsku (ofenzívnejšie jazdenie na hrane limitov) klesla na 7,6 a nebyť návratu do mesta, klesala by ďalej. Pri občasnom využití maximálneho potenciálu motora a pri vyrovnanej predvídavej jazde mierne nad limity by som mal priemernú spotrebu od 7 do 7,8 litra. Ak by nebolo na benzín, ľahko to stiahnem pod sedem, to už by som sa musel krotiť viac ako obvykle.

Zdroj: Ján Hargaš

Pri jazde po rovine tachometrovou 80 km/h si motor pýta cca 4,5 litra na 100 km (i menej, podľa dĺžky úseku). 90-tka znamená 4,5 až 5 litrov, diaľničná 110 na kvalitných rovinatých úsekoch znamenala zhruba 6 litrov. Motor vtedy točí tesne nad 2100 ot/min. 140 km/h na diaľnici je v preklade 8 až 8,5 litra a ručička otáčkomera sa dotýka úrovne 3000 ot/min. 

To je vzhľadom na veľkosť vozidla a ponúkanú protihodnotu veľmi dobré, pravda na naftové parametre to nemá. Lenže nikto so zdravým sluchom a možnosťou porovnať, by si po jazde s 2,5i naftu jednoducho nevybral. Ak už totiž mám na takúto limuzínu, nebudem v nej predsa páliť uhlie, nie?

Práveže nie. Ak chcem zostať na úrovni rozumného výberu, musím uznať, že pre dlhé trasy a bežného zákazníka (pôžička, lízing) je naftový agregát nevyhnutnosťou. Ale... Ale nič, či predsa? Poviem vám, za tú radosť veľký atmosférický štvorvalec stojí. Nakoniec, z auta sa máme tešiť, nie? Tak prečo sa trápiť s naftou?

Interiér

Testovaná Mazda 6 bola v najvyššej výbave Revolution, takže výbavu len ťažko hodnotiť negatívne. Mala kožené sedadlá elektricky nastaviteľné a vyhrievané, kožený volant, 5,8 palcový dotykový infotainment s navigáciou a kvalitným audiom, automatickú klimatizáciu, bi-xenóny, LED denné svietenie, hŕbu airbagov a asistentov.

Za volantom si vhodnú polohu nájde prakticky každý bez ohľadu na hmotnosť a výšku. Sedadlá sú veľmi pohodlné a navrhnuté tak, že nepotrebujú meniť náklon hornej časti operadla. Stačí nastaviť bedrovú opierku, sklon operadla a aj citlivej chrbtici vyhoviete. A ešte môžete nastaviť i sklon sedáka.

Sedenie je pohodlné a posádka si neprekáža ani keď za sebou sedia basketbalisti. Tí nad dva metre by mohli mať problém s priestorom nad hlavou. Traja útlejší sa dozadu zmestia a to bez dotyku, rozmernejší by sa tlačili, ale inak to nebude ani pri konkurentoch.

Zdroj: Ján Hargaš

Veľké plus má Mazda 6 za infotainment. Ten síce nie je taký vyčačkaný ako v Mazde 3, ale slúži lepšie. Ovládať ho môžete trojako. Či už joypadom na stredovom paneli neďaleko od prevodovky, ktorý ovládateľnosťou šliape na päty prémiovej Európe, prípadne tlačidlami okolo displeja, alebo priamo „ťukaním“ do displeja. Každému podľa chuti. Infotainment toho veľa neobsahuje ale to čo má vrátane navigácie, sa ovláda pomerne jednoducho a na špecialitky sa dá zvyknúť.

Kožená Mazda má špecifickú arómu, ktorá sa mi po týždni testovania spájala s niečím pozitívnym a na tvári vyvolávala úsmev, aj to svedčí o kvalite auta. Mazda si tak môže pripísať bod za ďalší zmysel na ktorý úspešne útočí. Najprv očarí oko, potom sluch a nakoniec i čuch a dotyk.

Jazdné vlastnosti

Aj keď som už čo to načrtol, myslím, že si zaslúžia vlastnú podkapitolu. Pokojná jazda v pokojnej Mazde 6 znamená pohodlie s tým, že viete, čo sa deje pod kolesami. Nie je vyslovene mäkká ale ani z vás zbytočne nevytrasie dušu. Pozitívom je, že ju nerozhodí žiadna priečna nerovnosť, podvozok nebúcha a odfiltruje väčšinu nerovností. Ani Mazda však nevymyslela auto, ktoré by dokázalo odfiltrovať tie naše cesty. Pocitovo je ale pohodlnejšia než predchádzajúca generácia.

Aerodynamický hluk je do 120 km/h minimálny, potom sa mierne zvyšuje, ale neruší a nemusíte zvyšovať hlas,  i keď na audiu podvedome o pár stupienkov zvýšite hlasitosť. Na horšom povrchu je pri vyšších rýchlostiach počuť hluk od kolies, opäť je to v rámci normy.

Zdroj: Ján Hargaš

Podstatou je, že auto veľmi dobre drží stopu, až som dvakrát zapochyboval, či je to ozaj predokolka. Správa sa obdivuhodne neutrálne. Deficit poháňanej výhradne prednej nápravy pocítite až pri extrémnejšom zaobchádzaní, ktoré sa však k tak elegantnému autu ani nehodí. Na horskom priesmyku s ňou jazda bola radosť. Mazda navyše pripravila aj 6-tku s pohonom 4x4, ktorú prezentovala napríklad na nedávnom autosalóne vo Viedni. Zatiaľ však je k dispozícii iba s 2,2 litrovým naftovým agregátom a výhradne vo verzii Wagon. Či pribudnú aj ďalšie verzie je zatiaľ vo hviezdach.

Technika a systémy

Zo všetkých systémov, ktoré auto používalo boli najbadateľnejšie tri – asistent mŕtveho uhla, i-stop a i-ELOOP.

Asistent mŕtveho uhla bol dobrý spoločník, no za jesenných zahmlených večerov mal celkom pochopiteľné problémy s rozlíšením vzdialenosti od vozidla v spätnom zrkadle. Stručne: pískal aj keď bolo vozidlo aj 50 metrov za mnou. Jeho „pískanie“ však vôbec nie je nepríjemné a tento zreteľný zvuk bez sprievodných prejavov som bral pozitívne a nie ako výstrahu, skôr ako upozornenie: pozor, všimni si prosím spätné zrkadlo. Ja som si všimol, posúdil som, že sa vmestím a systém ďalej neprotestoval. Systém kontroly náhodného vybočenia z jazdného pruhu vás navyše naučí využívať smerovky, a to v tejto triede považujem za veľké pozitívum.

i-ELOOP je vlastne inteligentný systém rekuperácie brzdovej energie. Jeho devízou je jeho účinnosť. Spúšťa sa rýchlo a auto spomaľuje rýchlejšie ako pri iných vozidlách s obdobnými systémami. Vďaka tomu sa jednak rýchlejšie a väčšmi „recykluje“ energia do špeciálneho úložiska, odkiaľ sa okamžite využíva a v okamihu znižuje spotrebu.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Najviac ma však zaujal i-stop systém. Ten po stovkách áut považujem za jeden z najvydarenejších a pre mňa je dokonca lepší ako ten od Peugeotu.

i-stop sa totiž nezapne len tak hocikedy. Je inteligentný ale čo je dôležitejšie spolieha sa na váš prehľad a predvídanie. V spolupráci s automatom vám tak nemusí motor zhasínať na každom kroku (čím nič neušetríte, skôr naopak). Aktivuje sa podľa tlaku vydávaného na brzdový pedál. Ak brzdu držíte len do tej miery, aby sa nepohlo ďalej a čakáte na skorý pohyb, neaktivuje sa. Ak viete, že na semaforoch, či na priecestí strávite nejakú tú chvíľu jednoducho väčšmi stlačíte brzdu a motor zhasne. Potom už len stačí brzdu pustiť a ísť.

Čo je však ešte dôležitejšie, ani to vypínanie a zapínanie motoru neškodí tak ako pri obyčajných štart-stop systémoch. Motor sa totiž nezapína cez elektrické zapaľovanie, ale využíva energiu priamo zo spaľovania. Tým šetrí zapaľovanie, motor a opätovné spustenie motora je plynulejšie. Vďaka nemu tak máte ďalšiu zbraň, ktorou môžete aktívne znižovať spotrebu a jazdiť ekologickejšie.

Zdroj: Ján Hargaš

Záver

Mazda 6 je veľmi dobré auto, ktoré je vďaka najsilnejšiemu benzínovému agregátu jednoznačne užívateľsky najzaujímavejšou limuzínou vo svojej triede. Síce značka nepatrí k prémiovkám, prémiový pocit vám jej vlajková loď predsa len dodá. A dodá ešte niečo – s daným motorom aj očarujúci pocit výnimočnosti.

Autu k výbornému hodnoteniu pomáha úspešné spojenie pokrokového veľkoobjemového štvorvalca s automatickou prevodovkou. Taktiež  asistenti a technologické inovácie na čele s i-ELOOP a i-stop. Vedomie, že máte Podkapotou niečo čo je silné, výkonné, pričom to nepotrebuje všakovaké moderné turbo barličky je fajn. Viac fajn je, že takúto motorizáciu si len tak niekto nezvolí.

Technológia ide v tomto prípade ruka  v ruke s elegantným dizajnom a pohodlím na palube. Od Mazdy 6 som toho veľa nečakal, azda preto lebo Mazda 3 pre mňa nebolo to pravé orechové. 6-tka je však lepšia, a to nielen od menšieho modelu, ale aj od konkurencie. Fajn auto. Možno by som však zmenil farbu. K Mazde akosi patrí červená metalíza...

Zdroj: Ján Hargaš

Technické údaje

Model: Mazda 6 2,5 Skyactive-G
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 2 488
Prevodovka: 6-stupňová automatická
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.): 141/5700
Krútiaci moment (Nm/ot.): 256/3250
Maximálna rýchlosť (km/h): 220
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 7,9
Spotreba mesto/mimo mesta/kombinovaná (l/100 km): 8,6/5,1/6,4
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4870/1840/1450
Rázvor náprav (mm): 2830
Objem batožinového priestoru (l): 489
Objem palivovej nádrže (l): 62
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1360
Užitočná hmotnosť (kg): 640
Rozmer pneumatík 215/45 R19
Základná cenníková cena modelu: od 21 990 €
   
Základná cena verzie: 33 090 €
Ján Hargaš

Komentáre k článku