2014-10-29 04:00:00
Zimné pneumatiky 225 50
Zimné pneumatiky 225 50 R 17 testoval Autoklub Českej republiky
Zdroj: ACR

TEST: Zimné pneumatiky 225/50 R 17 pre rýchlejšie autá

Autoklub Českej republiky (AČR) testoval osem značiek pneumatík s väčším priemerom.

Cieľom testovania pneumatík je dať motoristom možnosť porovnať účinnosť pneumatík v jednotlivých kategóriách testu a pomôcť im tak pri výbere nového zimného obutia. Výber pneumatík je potrebné uskutočniť tiež s ohľadom na zimné podmienky v prostredí, kde budú pneumatiky prevažne prevádzkované.

V stredoeurópskom klimatickom prostredí pre nižšie a stredné polohy charakteristické mokré a príležitostne snehom pokryté vozovky. Autoklub testoval pneumatiky vhodné hlavne pre autá, ktoré majú sériovo väčšie kolesá a sú určené pre vyššie rýchlosti.

Testovalo sa týchto osem pneumatík:

Continental ContiWinterContact TS 850

Michelin Alpin A4

Sava Eskimo HP

Goodyear UltraGrip 8 Performace

Kleber Krisalp HP2

Vredestein Wintrac Xtreme

Hankook Winter i*cept evo

Kormoran Snowpro B2

Ako referenčné boli zvolené pneumatiky Continental ContiWinterContact TS850, ktoré sú štandardným ukazovateľom všestranné výkonnosti; ich veľmi dobré hodnotenie potvrdzujú výsledky veľkej väčšiny uskutočnených testov zimných pneumatík.

K nim boli potom posudzované predovšetkým záberové a brzdné vlastnosti ostatných značiek. Testovanie sa uskutočnilo vo švajčiarskom Ulrichene, kde sú stabilné zimné
podmienky a na polygóne v blízkosti nemeckého Hannoveru.

Najlepšie výsledky v celkovom hodnotení získali pneumatiky Continental ContiWinterContact TS 850, ktoré zvíťazili o 1,8 % aj na mokrom povrchu. Na suchu o 0,2 % vynikli Michelin Alpin A4, na snehu najlepšie o 1,7 % zabodovali KormoranSnowpro B2. Ako vidno, rozdiely boli naozaj takmer nepatrné. No v niektorých výsledkoch rozdielne výsledky môžu znamenať obrovský rozdiel, hlavne vo vzdialenosti pri brzdení, kde môže ísť o život.

Kvalitné zimné pneumatiky musia podávať dobré výkony vo všetkých meraných kategóriách, testy vykonané Autoklubom ČR preto ukazujú hranice výkonnosti na suchu, na mokre i na snehu. Celkovo bola v teste ako najlepšia vyhodnotená Continental ContiWinterContact TS 850, a to práve a predovšetkým pre svoju všestrannosť. Pneumatika dosiahla veľmi dobré výsledky vo všetkých meraných parametroch.

Zdroj: autoklub.cz

Kvalitné zimné pneumatiky musia podávať dobré výkony vo všetkých meraných kategóriách, preto ich testy ukazujú hranice výkonnosti na suchu, na mokre i na snehu. Autoklub ČR preto odporúča používať pneumatiky s najviac vyváženými vlastnosťami.

Váhy hodnotení na mokrom, suchom a zasneženom povrchu boli pri testovaní rozdelené na tretiny. Referenčných 100 % výkonnosti sa pri tohtoročných testoch podarilo prekročiť na suchu a na snehu. Iba referenčný stopercentný výkon je považovaný za „veľmi dobrý“, 4,5% výsledok pod referenciu už posúva pneumatiky do kategórie „zlé“.

Výsledky testovania – základné údaje:

Zdroj: autoklub.cz

Najvyššie rozdiely boli namerané na mokrom povrchu. Zvyšková rýchlosť pri brzdení dosahovala hodnoty povolenej rýchlosti v obci – skoro 50 km/h. Najmenšie rozdiely boli namerané na snehu. 

Pneumatika Continental ContiWinterContact TS 850 získala veľmi dobré hodnotenie vo všetkých meraných parametroch. Vodičom teda zaistí najlepšie jazdné vlastnosti v takmer každej situácii, aká môže v zime nastať.

Autoklub ČR súčasne vodičom pripomína, že jazda v zime vyžaduje iný spôsob riadenia vozidla ako v letných podmienkach.

Zdroj: autoklub.cz

Jozef Vydra
ZDROJ: Autoklub ČR, www.autoklub.cz

Komentáre k článku