2014-06-15 04:55:38
Kia cee´d SW na
Kia cee´d SW na dlhodobý test
Zdroj: Jozef Vydra

Kia cee’d SW - do redakcie nám pribudol nový člen na dlhodobý test

Neodvráva, keď treba odvezie nás kam treba, nemá veľké nároky a je celkom prívetivý.

Pred pár dňami sa stal súčasťou našej redakcie aj štvorkolesový kolega. Prežijeme s ním spolu tri mesiace. Stal sa hneď od prvých hodín veľmi „prítulným“ spoločníkom. Rozhodli sme sa ho poriadne prevetrať na cestách Slovenska aj Európy. Naša miniredakcia má celkom ambiciózny plán, kde všade nás má druhá generácia kombi modelu cee´d zaviezť.

Nový prírastok v garáži ešte vonia novotou. Od importéra, spoločnosti Kia Motor Sales Slovensko (KMMS) sme ho prevzali po čiastočnom zábehu. Na počítadle kilometrov trónilo čosi vyše 3200 a priemerná spotreba 6,5 litra na 100 kilometrov. Zo skúseností s prvou generáciou tohto modelu (je súčasťou domáceho autoparku jedného z redaktorov) vieme, že to na poriadne preukázanie vlastností a hlavne spotreby nestačí. A veru, potvrdzuje sa to postupne s pribúdajúcimi desiatkami odjazdených kilometrov.

Kia cee´d má v rodnom liste napísané miesto narodenia Žilina, teda presnejšia Teplička nad Váhom. Áno, vyrába sa u nás podobne ako prvá generácia, ktorá bola veľkým prekvapením pre európsky trh. Keď zástupcovia značky oznámili na autosalóne v Ženeve, že sa rozhodli pre Slovensko, bol som pri tom. V decembri 2006 sa začala písať história modelu, keď prvé kusy opustili výrobné linky. Po krátkom hatchbacku pribudol čoskoro aj kombi model označovaný SW. Po troch rokoch získal v rámci modernizácie šmrncovješie vonkajšie tvary. Zmeny pribudli aj v interiéri, plusom sa stala 6 stupňová prevodovka.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Druhá generácia prišla na trh v roku 2012. Pár mesiacov po predstavení „malého“ modelu cee´d prichádza aj Station Wagon, teda kombi. Zmena oproti prvej generácii to bola výrazná. Dizajn je bezkonkurenčne na úrovni, zmenil sa aj interiér. Hoci ten predchádzajúci bol európsky kvalitný, nový je akoby z iného sveta. Aj Peter Schreyer, hlavný konštruktér a šéfdizajnér značky sa vyjadril, že zákazníci v Európe sú najnáročnejší, najmä pri vnímaní kvality. V oblasti dizajnu a architektúry sa podarilo urobiť obrovský krok vpred.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Napríklad prístrojová doska našla inšpiráciu v kokpite lietadla, pričom je zároveň veľmi príjemná na dotyk a pôsobí veľmi kvalitne. Za to majú od nás dizajnéri a návrhári pochvalu. Dali si záležať aj na ďalších prvkoch a upravili, teda podstatne zlepšili polohu pri jazde. Iná je výška sedadla, umiestnenie a výška opierok rúk, pedálov. Celková ergonómia je navrhnutá tak, aby ste mali vždy poruke všetko potrebné. A naozaj, do auta si sadnete podobne, ako keď si obujete pohodlné topánky.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Toto sú zatiaľ naše prvé dojmy po prevzatí auta. Tie ďalšie budú nasledovať a už teraz máme prvé poznatky z jázd, ktorými začíname zapĺňať náš poznámkový blok. Takže hor sa do spolužitia a zisťovania všetkého, čo môže Kia cee´d SW poskytnúť pre rodinu, aj iné použitie. O zisteniach vás budeme priebežne informovať.

Jozef Vydra

Komentáre k článku