2018-08-23 04:00:00
Výstava retro motocyklov JAWA-STADION
Výstava retro motocyklov JAWA-STADION Collection
Zdroj: Jozef Vydra

Unikátna zbierka motocyklov na Hrade mapuje našu minulosť

JAWA-STADION Collection je bezkonkurenčná súkromná zbierka 35-tich plne funkčných motocyklov s malým objemom motora do 50 cm³.

Mapuje nielen historický, ale najmä technický vývoj malých motocyklov v povojnovom Československu. Vznikla na podnet svojho zakladateľa a motoristického nadšenca Tibora Markecha. Vďaka jeho zberateľskému zápalu a pochopeniu rodiny, sa mu podarilo zachovať kus československej motoristickej histórie v kategórii malých motocyklov.

Väčšina zberateľov historických motocyklov akoby na ne úplne zabudla. Je preto jedinečnou a unikátnou kolekciou, ktorá nemá svojou kvalitou a veľkosťou u nás obdobu, ani konkurenciu.

Je to krásne a pre záujemcov o techniku a o motocykle zvlášť unikátne, môcť sa zoznámiť s motocyklami, ktoré doslova budovali Československo a robili mu dobré meno nielen doma, ale aj v zahraničí. Boli sme kedysi svetovou motocyklovou veľmocou. Postupom času nás predbehli Japonci a dnes už aj Číňania. Žiaľ, veľa vecí, ktoré sme dokázali v bývalom Československu je dnes už len spomienkou a takmer zabudnutou históriou.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Národ, ktorý dokáže vyrábať letecké prúdové motory, musí byť vyspelý, šikovný a vzdelaný. Platí to aj pri výrobe motocyklov a áut. Malé motocykle boli pravou formou mobility v Československu – nie každý mal na auto a veľké motocykle sa väčšinou vyvážali do zahraničia. Okrem motocyklov značiek JAWA a ČZ s motormi od 125 cm³ vyššie, sa veľká väčšina menších motocyklov vyrábala v Považských strojárňach v Považskej Bystrici - teda tam, kde letecké prúdové motory. No a mopedy v Kolárove.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Čo sa stane so zbierkou, ktorú je ťažko nielen udržiavať, ale vzhľadom na počet kusov už aj skladovať? Štát akoby nemal záujem o zachovanie takéhoto vzácneho historického dedičstva. Najväčšou túžbou a hlavným cieľom pána Markecha pritom je zachovať toto dielo pre budúce motoristické generácie, ktoré vyrastajú po celom svete.

Výstava, ktorá je ešte do soboty 25. augusta v priestoroch Galérie na Bratislavskom hrade, sme boli navštíviť aj s kamerou a zvedavými otázkami:


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: JAWA-STADION Collection

Komentáre k článku


Stream naživo