2018-05-10 11:55:00
Lexus RX L
Lexus RX L
Zdroj: Lexus

Lexus RX L je pohostinný mobilný salón v štýle omotenaši

Nový model RX L ako prvý Lexus v Európe ponúka sedem miest na sedenie.

Japonský výrobca prémiových vozidiel značka Lexus predstavil v slovenskej premiére na autosalóne v Bratislave model RX L, ktorý je novým variantom úspešného modelu Lexus RX, tento raz s tromi radmi sedadiel.

Model RX pri svojom predstavení pred 20 rokmi vytvoril segment luxusných crossoverov a odvtedy je celosvetovo najobľúbenejším luxusným úžitkovým vozidlom značky Lexus. Model RX 450hL pre rok 2018 si zachováva svoje štýlové tvary, no ponúka kapacitu pre sedem osôb.

To prináša množstvo nových príležitostí. Či chcete odviezť viac ľudí alebo mať viac priestoru na batožinu a väčší náklad, teraz máte na výber. Nový model disponuje pohodlnou kabínou až pre sedem osôb a vďaka variabilnému usporiadaniu vnútorného priestoru ponúka aj vynikajúce možnosti prepravy nákladu. Na interiéri verzie RX L má podiel predĺženie celkovej dĺžky vychádzajúcej z modelu RX o 110 mm pri zachovaní štýlového profilu odkazujúceho na vozidlá s karosériou kupé.

Zdroj: Lexus

Vnútorný priestor modelu RX L je navrhnutý tak, aby sa dal ľahko prispôsobiť. Tak sa maximalizuje potenciál, ktorý ponúka jeho väčšia dĺžka. Funkčnosť auta je pritom spojená so všadeprítomným luxusom charakteristickým pre značku Lexus a tiež s myslením omotenaši, ktorý vychádza z princípu pohostinnosti. Zabezpečuje, že bude postarané o potreby a pohodlie všetkých na palube.

Zdroj: Lexus
Zdroj: Lexus

Keď potrebujete v treťom rade dve sedadlá navyše – na rodinný výlet alebo večerný program s priateľmi – stačí stlačiť tlačidlo a sedadlá sa zdvihnú do potrebnej polohy. Rovnako bez námahy môžete sedadlá uložiť do roviny do zadnej časti podlahy, a zväčšiť si tak dĺžku batožinového priestoru na 1 067 mm. Zadné plató zabezpečí, že zostanú ukryté pred zvedavými pohľadmi. A keď ho nepotrebujete, môžete ho úhľadne uložiť do vyhradeného priestoru pod podlahou batožinového priestoru. Pre uľahčenie sú k dispozícii ovládače prakticky umiestnené na dvoch miestach: na druhom rade sedadiel a v batožinovom priestore.

Zdroj: Lexus
Zdroj: Lexus

Prístup k tretiemu radu sedadiel je jednoduchý – zabezpečujú ho jednodotykové tlačidlá na ovládanie naklonenia a posúvania sedadiel v druhom rade smerom dopredu, ako aj schodík na podlahe, vďaka ktorému sa poľahky dostanete dnu. Keď sú sedadlá z tretieho radu zložené, sedadlá v druhom rade majú rozsah posunu 150 mm – čo je viac než v akomkoľvek súčasnom sedemmiestnom luxusnom SUV, takže sa môžete pohodlne natiahnuť.

Zdroj: Lexus
Zdroj: Lexus

Trojzónová klimatizácia umožňuje cestujúcim v treťom rade samostatne si nastaviť vyhrievanie a vetranie, a to pomocou ovládacích prvkov umiestnených po stranách tretieho radu sedadiel. Ovládať ich môže aj vodič prostredníctvom multimediálnej obrazovky. Multifunkčná konzola s lakťovou opierkou v treťom rade obsahuje aj dva držiaky na nápoje a dva konektory USB – ideálne pre deti na pripojenie herných zariadení počas dlhých ciest.

Zdroj: Lexus


To všetko je navyše k už zavedenej vysokej špecifikácii vybavenia modelového radu Lexus RX. Podľa modelového stupňa výbavy tam patrí napríklad 12,3-palcová multimediálna a navigačná obrazovka, zákazkový audiosystém Mark Levinson s priestorovým zvukom a sústavou 15 reproduktorov, elektricky ovládané dvere batožinového priestoru s funkciou „bezdotykového“ otvárania a zatvárania, vyhrievané a vetrané predné sedadlá s funkciou elektrického nastavenia a svetlá s technológiou Full LED.

Prvoradá zostáva bezpečnosť a model RX L, rovnako ako jeho päťmiestny kolega RX, úspešne získal najvyššie päťhviezdičkové hodnotenie v nezávislom testovaní organizácie Euro NCAP. Jeho vynikajúci výkon odráža účinnosť prvkov aktívnej bezpečnosti, ktoré sú obsiahnuté v balíku aktívnych bezpečnostných systémov pod zastrešujúcim názvom Lexus Safety System +. Zahŕňa prednárazový bezpečnostný systém (PCS), systém udržania vozidla v jazdnom pruhu (LKA) s korekciou riadenia, automatické diaľkové svetlá (AHB) a dynamický radarový tempomat pre celý rozsah rýchlostí. Model dosiahol 5-hviezdičkové hodnotenie bezpečnosti v testoch Euro NCAP.

Zdroj: Lexus
Zdroj: Lexus

V ponuke je systém sledovania mŕtveho uhla (BSM) s funkciu brzdenia pri premávke za vozidlom. 10 airbagov SRS: dvojstupňové a dvojkomorové airbagy pre vodiča a predného spolujazdca, kolenné airbagy pre vodiča a predného spolujazdca, predné bočné airbagy, zadné bočné airbagy a bočné okenné airbagy pokrývajúce všetky tri rady sedadiel. Aktívne opierky hlavy znižujú riziko poranení krčnej chrbtice v prípade určitých typov nárazov zozadu s nízkou rýchlosťou. Nechýba 4-senzorový, 4-kanálový protiblokovací brzdový systém (ABS) s elektronickou distribúciou brzdnej sily (EBD), brzdový asistent (BA), riadenie trakcie (TRAC), systém riadenia stability vozidla (VSC) a asistent pre rozjazd do kopca. Súčasťou výbavy je aj technológia Smart Stop, ktorá za určitých podmienok automaticky obmedzuje výkon motora v prípade súčasného stlačenia brzdového a plynového pedála.

Luxusné sedemmiestne rodinné vozidlo je vybavené systémom Lexus Hybrid Drive, ktorý spája 3,5-litrový zážihový motor V6 so vstrekovaním D4-S a dva motorgenerátory elektrického pohonu s vysokým krútiacim momentom a elektronicky riadenú planétovú prevodovku s plynulo meniteľným prevodom. Nikel-metal-hydridový hybridný akumulátor (Ni MH) dodáva 37 kW. Kombinovaný výkon systému 230 kW (313 k) zaisťuje mohutnú akceleráciu a jednoduché predbiehanie.

Konštrukčnú tuhosť karosérie zvyšujú napríklad špičkové lepidlá na karosériu, laserové zváranie skrutiek, použitie vysokopevnostnej ocele v mnohých častiach karosérie a prstencová rámovú konštrukciu, ktorá spevňuje rámové časti okolo predných a zadných dverí. 20-palcové disky kolies z hliníkových zliatin sú obuté pneumatikami veľkosti 235/55 R20.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Lexus

Komentáre k článku


Stream naživo