2018-05-06 11:55:00
Škoda Karoq kabriolet zatiaľ
Škoda Karoq kabriolet zatiaľ bez nárazníkov a palubnej dosky
Zdroj: Škoda auto

Škoda Karoq bude kabrio – študenti mu odrezali strechu!

Po roku sa opäť pripravuje ďalšie, tentoraz piate študentské vozidlo Škoda.

Nová štúdia kabrioletu bude najmladším členom rodiny žiackych vozov, ktorá ukazuje vysokú kvalitu profesijného vzdelávania v spoločnosti Škoda Auto. Po dvoch otvorených verziách Škody Citigo (CitiJet 2014 a elektrickom Element 2017), Fabii pick-up (Funstar 2015) a Rapide kupé (Atero 2016) prišiel rad na ďalšie otovorené vozidlo. Tentoraz SUV, konkrétne model Karoq. Tomu študenti z dielní Stredného odborného učilišťa strojárskeho Škoda Auto v Mladej Boleslavi v rámci unikátneho študentského projektu Azubi car odrezali strechu. Nové žiacke vozidlo tak bude SUV s otvorenou karosériou. Okrem toho upravili sklon rámu čelného skla a vymysleli nové poňatie zadnej časti. Tvorí ju časť pôvodnej strechy.

Zdroj: Škoda auto

Štúdiu navrhlo a pracuje na nej 23 žiakov podnikového učilišťa Škoda Auto. Projekt žiackeho vozidla má v českej automobilke tradíciu. Aj v tomto roku môžu študenti Stredného odborného učilišťa strojárskeho Škoda Auto v Mladej Boleslavi opäť preukázať svoj konštruktérsky talent. Ich kabriolet vychádza zo sériovej verzie úspešného kompaktného SUV Škoda Karoq. Dĺžka vozidla sa nemení, keď činí 4382 milimetrov, rovnaká zostala aj šírka (1811 mm) a rázvor (2638 mm).

Vďaka tlmičom prevzatým z vozidla Škoda Octavia RS sa znížila svetlá výška vozidla. Dizajnová fáza tvorby nového žiackeho vozidla začala v októbri 2017. Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch malo hneď od začiatku 23 zúčastnených študentov Stredného odborného učilišťa Škoda Auto podporu odborníkov z oblastí technického vývoja, dizajnu, výroby, rovnako tak ako od ich vyučujúcich.

Zdroj: Škoda auto

Potom, čo v januári 2018 dokončili dizajn vozidla, sa začala fáza výroby. Začiatkom júna bude nová štúdia predstavená verejnosti. Náročná realizácia projektu pre študentov sa začala najprv zásadnou premenou sériovej karosérie vozidla Škoda Karoq. Po odstránení strechy bolo nutné upraviť dvere. Kompletne prepracovaná bola zadná časť vozidla vrátane piatych dverí, ktoré museli žiaci novo navrhnúť a vyrobiť. Vzhľadom na zmeny na karosérii musel byť upravený aj výfukový systém.

Nového dizajnu sa dočkali aj stĺpiky A a B. Výrazné zmeny sa neskôr predstavia na prednom i zadnom nárazníku, ktoré však zatiaľ ešte chýbajú. Rovnako chýba aj interiér auta. Úplne nové, nevšedné nápady žiakov či upravené existujúce riešenia ďalej zvýrazňujú mimoriadny charakter novo vznikajúce štúdie. Pozornosť upútajú decentne svietiace logá značky Škoda. V tme sa premietajú tiež na vozovku z predného a zadného nárazníka.

Zdroj: Škoda auto

Ďalšími neprehliadnuteľnými detailmi sú upravené smerovky alebo podsvietené kľučky dverí. Pre úplné dokončenie jedinečného kabrioletu potom zostáva 23 študentom rozhodnúť o posledná vec - vo finálnej fáze je výber jeho mena.

Vozidlo  Škoda Karoq s otvorenou karosériou bude poháňať moderný štvorvalcový motor 1,5 TSI. S týmto efektívnym a výkonným motorom dosahuje sériový automobil maximálnej rýchlosti 204 km / h a z 0 a 100 km / h akceleruje za 8,4 s.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo