2018-02-17 04:15:00
Mercedes Triedy C 2018
Mercedes Triedy C 2018
Zdroj: Mercedes

Mercedes Triedy C prešiel faceliftom. Technológie z Triedy S a bohatá výbava

Nový Mercedes-Benz Triedy C dostal necelé štyri roky od uvedenia facelift. Predstaví sa v Ženeve.

Po štyroch rokoch od uvedenia prešla aktuálna generácia Triedy C (sedan i kombi) aktualizáciou. Nejde pritom o facelift vynútený poklesom predajov. Trieda C sa v skutočnosti predáva čoraz lepšie. V roku 2017 dosiahla najlepšie predaje od uvedenia a celkovo sa jej predalo až 415 tisíc kusov. Ide tak o najpredávanejší model značky Mercedes. Aj preto automobilka nenechala nič na náhodu a auto vybavila všetkým tým, čo má k dispozícii. A že je toho veľa najmä v oblasti asistenčných systémov a ďalších moderných technológií ani netreba opakovať.

Aktualizácia modelu zahŕňa ako drobné zmeny v exteriéri, tak nové prvky výbavy v interiéri. Tie možno charakterizovať ako prebrané z vyšších tried ako E a S. Prvýkrát dostalo C-čko pokročilé svetlá Multibeam LED a už v základe disponuje bezkľúčovým štartovaním.

Nový asistenti na čele s Distronicom umožňujú novému C jazdiť čiastočne autonómne. Svoje okolie rozpoznáva systém vozidla pomocou radaru na vzdialenosť až 250 m smerom dopredu, 40 m do strán a 80 m dozadu a pomocou kamery až do 500 m smerom dopredu, z toho 90 m vidí v 3D.

Zdroj: Mercedes

Trieda C využíva na asistenčné funkcie aj digitálne kartografické a navigačné údaje. Aktívny asistent udržiavania odstupu DISTRONIC ako súčasť balíka asistenčných jazdných systémov dokáže podporiť vodiča v množstve situácií na základe kartografických dát a predvídavo prispôsobiť rýchlosť napríklad pred zákrutou, križovatkou alebo kruhovým objazdom. Navyše sú ako nové funkcie aktívneho asistenta riadenia okrem iného dostupné aj intuitívne zrozumiteľný aktívny asistent zmeny jazdného pruhu a aktívny asistent núdzového zastavenia.

Sériovo dostala okrem iného diamantovú masku chladiča, nanovo navrhnuté predné nárazníky, halogénové svetlomety s novým vnútorným dizajnom a integrovaným denným osvetlením s LED, štartovaciu funkciu KEYLESS-GO s novým dizajnom tlačidla a kľúča od vozidla.

Novinke nechýba ani možnosť dotykového ovládania na volante podobne ako v Triedach E, S a po novom už aj A. Ovládanie dotykom možno vykonávať alebo na volante alebo na stredovej konzole (a tiež hlasom).

Zdroj: Mercedes

Na želanie sú vo vozidle napríklad: vysokovýkonné svetlomety s LED či plne digitálny združený displej s uhlopriečkou 12,3 palca a v rozlíšení až 1 920 x 720 pixlov alebo aj ENERGIZING.

Riadenie komfortu ENERGIZING (mimoriadna výbava) prepája rôzne komfortné systémy vo vozidle. Cielene využíva funkcie klimatizácie (vrátane aromatizácie) a sedadiel (vyhrievanie, odvetrávanie, masáž), ako aj nastavenia svetla a hudby. Podľa nálady alebo potreby zákazníka umožňuje špeciálne nastavenie na zlepšenie telesnej a duševnej kondície. Pozitívne to pôsobí na pocit pohody a výkonnosť.

V závislosti od výbavy je k dispozícii až šesť programov. Každý z programov trvá desať minút. Programy sa farebne a graficky premietajú na centrálnom displeji a sprevádza ich vhodná hudba. Pre každý program je vopred uložených päť hudobných skladieb. Napríklad hlavnou funkciou programu Vitalita je rýchla hudba s vysokým počtom úderov za minútu (beats per minute, bpm). Ak je k dispozícii vlastná hudba, napríklad prostredníctvom multimediálneho rozhrania, analyzuje sa táto hudba v pozadí a priradí sa niektorému z programov na základe počtu úderov za minútu . Jednotlivé funkcie programov môže užívateľ povypínať.

Súčasťou riadenia komfortu ENERGIZING je aj náladové osvetlenie, ktoré je harmonicky a individuálne prispôsobené dizajnu jednotlivých zobrazení. Vďaka 64 farbám ponúka rozšírené náladové osvetlenie (na želanie) mnoho možností individuálneho nastavenia.

Zdroj: Mercedes

Dostupný je tiež bezdrôtový systém nabíjania zariadení so štandardom Qi. Nabíjacia plocha v priečinku vpredu v stredovej konzole je dimenzovaná tak, aby sa do nej zmestili aj veľké chytré telefóny. Túto funkciu obsahuje aj mimoriadna výbava multifunkčná telefónia, ktorá okrem toho spája chytrý telefón s vonkajšou anténou vozidla. To zabezpečí zo strany vozidla podľa možnosti dobré telefonické spojenie a prenos dát.

Ponuku obohacuje výbava AMG Line, exteriéry EXCLUSIVE i AVANTGARDE. Od výbavy a motorizácie zároveň závisia tvary zadného nárazníka; ich geometria, ozdobné prvky a koncovky výfukov. Balík exteriéru AMG má aj spojler predného nárazníka s novou geometriou a vzadu novo navrhnutú vložku so vzhľadom difúzora.

Novinkou v Triede C sú svetlomety MULTIBEAM LED dodávané na želanie. V každom svetlomete sa nachádza 84 individuálne ovládaných svetelných diód. Umožňujú extrémne rýchle a presné elektricky ovládané prispôsobenie osvetlenia vozidla aktuálnej dopravnej situácii.

Zdroj: Mercedes

V porovnaní s doposiaľ dodávaným systémom inteligentného osvetlenia s LED pribudli ako nové funkcie osvetlenie križovatky, osvetlenie kruhového objazdu, mestské osvetlenie a osvetlenie do zlého počasia.

V režime diaľkového svetla umožňuje adaptívny asistent diaľkového svetla plus trvalé rozsiahle osvetlenie vozovky bez oslepovania účastníkov premávky v protismere. Ak systém nerozpozná žiadnych iných účastníkov cestnej premávky, vozovka prechádza v priamom smere a rýchlosť vozidla presahuje 40 km/h, automaticky sa zapne diaľkové svetlo s ultra dosvitom. Dosahuje sa pritom maximálna zákonom povolená intenzita svetla, čím jas diaľkového svetla klesne pod referenčnú hodnotu jeden lux až po vzdialenosti viac ako 650 metrov. Svetelné diódy v moduloch diaľkových svietidiel sa po priblížení vozidla idúceho v protismere alebo po priblížení sa k vozidlu idúcemu vpredu čiastočne vypnú, vďaka čomu sa v osvetlení vytvorí medzera v tvare písmena U. Ostatné oblasti vozovky sú aj naďalej osvetlené diaľkovým svetlom (neoslepujúce diaľkové svetlo). Diaľkové svetlo s ultra dosvitom je aktívne stále iba vtedy, keď je manuálne zapnutý režim diaľkového svetla.

Zdroj: Mercedes

Novinkou v mimoriadnej výbave je prídavný ozvučovací systém, ktorý sa postaví medzi štandardné audio a prémiový systém značky Burmester. Disponuje deviatimi reproduktormi a výkonom 225 wattov (2 x predné basové reproduktory s výkonom 50 W, zostávajúcich päť kanálov každý s výkonom 25 W).

Súčasťou najnovšej generácie je aj COMAND Online (mimoriadna výbava) s rýchlou trojrozmernou navigáciou s pevným diskom a topografickým zobrazením mapy, fotorealistickým trojrozmerným zobrazením budov a trojrozmerným otáčaním mapy. Na navigačnej mape sa zobrazujú rôzne informácie: okrem hustoty premávky v reálnom čase napríklad aj výstražné hlásenia poskytované v rámci komunikácie automobilu Car-to-X, počasie a čerpacie stanice vrátane aktuálnych cien palív a voľných parkovísk.

Nová Trieda C ponúkne zákazníkom tiež balík viackrivkových sedadiel i nové metalízované laky karosérie: mohavskú striebornú a smaragdovú zelenú či v závislosti od vyhotovenia aj nové farby interiéru: magmovú sivú/čiernu ako aj sedlovú hnedú.

Zdroj: Mercedes


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo