2018-02-03 13:50:36
Mercedes Triedy A 2018
Mercedes Triedy A 2018
Zdroj: Mercedes

FOTO+VIDEO nový Mercedes Triedy A je tu! Nové motory a umelá inteligencia

Nový Mercedes Triedy A prichádza. Disponuje novou paletou motorov, prepracovanými nápravami, pohonom a novými technológiami.

Včera večer sa predstavila nová Trieda A svetu. Prináša množstvo inovácií nielen v oblasti dizajnu a priestrannosti interiéru, ale tiež technológii. Novú Triedu A si budú môcť zákazníci objednať už v priebehu marca a prvé kusy sa k zákazníkom dostanú koncom jari. Nová Trieda A má dĺžku 4 419 mm, šírku 1796 mm a výšku len 1440 mm. Rázvor je 2729 mm. Medzigeneračne je nová Trieda A dlhšia (+ 3,2 cm) a zároveň nižšia (-6cm). Zväčšil sa aj rázvor (+3 cm). Z úpravy vonkajších rozmerov ťaží najmä priestrannosť na palube.

Dizajn exteriéru: odvaha zrealizovať purizmus

Puristický dizajn novej Triedy A zvýrazňujúci plochy je ďalším krokom filozofie dizajnu zmyselnej čistoty značky Mercedes-Benz. Na základe kompaktného dvojdielneho dizajnu viedli optimalizované rozmery a proporcie k novej interpretácii dizajnu vozidla Triedy A od značky Mercedes-Benz.

Vďaka zväčšenému rázvoru kolies a bočným charakteristickým líniám sa vozidlo vizuálne predlžuje. Kapota motora sa v porovnaní s predchádzajúcimi konštrukčnými radmi posunula výrazne dopredu a zvýrazňuje tak dynamický, zvislo stojaci predok. Väčšie podbehy kolies pre 16- až 19-palcové disky podčiarkujú športovosť novej Triedy A. Vizuálne širšiu zadnú časť vozidlo získalo pevne odsadenou kabínou, čím sa zvýrazňuje široký postoj vozidla.

Zdroj: Mercedes

S hodnotou cw od 0,25 a čelnej ploche (A) 2,19 m2 je nová Trieda A lídrom v oblasti aerodynamiky vo svojom segmente. Značka Mercedes-Benz používa dvojdielnu žalúziu chladiča AIRPANEL (na želanie) prvýkrát v triede kompaktných vozidiel. Tento systém žalúzií otvára masku chladiča v závislosti od potreby chladiaceho výkonu pomocou nastaviteľných lamiel. Dodatočne je v otvore na prívod vzduchu pod evidenčným číslom vozidla umiestnená druhá žalúzia, ktorá zlepšuje výkon systému.

Dizajn interiéru: revolúcia v interiéri

Mercedes Triedy A v novej generácii disponuje kompletne prepracovanou palubnou doskou, ktorá prináša usporiadanie a ovládacie prvky z vyšších segmentov do kompaktnej triedy. Okrem zaujímavých detailov vyhotovenia vrátane výduchov vzduchotechniky v tvare turbín každé oko okamžite zaujme dvojica displejov tvoriacich ako prístrojový panel, tak displej infotainmentu. Displeje sú samozrejme prepojené, ovládateľné na volante a môžu byť v troch vyhotoveniach: s dvoma 7-palcovými displejmi (17,78 cm), alebo s jedným 7-palcovým a jedným 10,25-palcovým displejom (26 cm) a prípadne v najvyššej kombinácii s dvoma 10,25-palcovými displejmi.

Zdroj: Mercedes

Úplne nový multimediálny systém MBUX – Mercedes-Benz User Experience: jedinečný zážitok

Ako prvý model značky Mercedes-Benz získala nová Trieda A úplne nový multimediálny systém MBUX – Mercedes-Benz User Experience, ktorý zároveň ohlasuje novú éru v oblasti služieb konektivity Mercedes me. Tento systém je jedinečný svojou schopnosťou učiť sa vďaka umelej inteligencii. MBUX je možné prispôsobiť vlastným potrebám a upraviť podľa používateľa. Vďaka tomu by mal vytvoriť emocionálne prepojenie medzi vozidlom, vodičom a cestujúcimi. Pozrite si vo videu:

K ďalším prednostiam tohto systému patria v závislosti od výbavy širokouhlý kokpit s vysokým rozlíšením s dotykovým ovládaním, zobrazenie navigácie s technológiou rozšírenej reality, ako aj inteligentné ovládanie hlasom so schopnosťou rozpoznávania prirodzeného jazyka, ktoré sa aktivuje heslom „Hey, Mercedes“. Zároveň je k dispozícii aj Head-up displej. Dotykový displej je v rámci systému MBUX súčasťou ucelenej koncepcie dotykového ovládania na volante a ďalej od vodiča.

Prostredníctvom novej generácie infotainmentu MBUX prichádzajú na trh nové a zlepšené služby Mercedes me connect. K týmto službám patria aj funkcie navigácie založené na komunikácii Car-to-X (informácie od vozidla pre iné vozidlo o udalostiach zaznamenaných prostredníctvom snímačov, napríklad o núdzovom brzdení, zásahu ESP®, alebo prostredníctvom systémových hlásení zadaných manuálne vodičom, napr. informácie o nehode), lokalizácia vozidla, ktorá uľahčuje vyhľadávanie zaparkovaného vozidla, ako aj správa o náraze do zaparkovaného vozidla alebo o odtiahnutí zaparkovaného vozidla.

Zdroj: Mercedes
Zdroj: Mercedes

Súbor aplikácii Mercedes me možno jednoducho umiestniť na obrazovke ako ikony a podobne ako všetky ostatné hlavné aplikácie ich možno ľubovoľne usporiadať na domovskej obrazovke. V rozhraní MBUX sa zobrazujú aj položky založené na údajoch z internetu, napríklad aktuálne ceny paliva na čerpacích staniciach alebo dostupnosť parkovacích miest v parkovacích domoch. Online aktualizácia je jednoduchým spôsobom ako sprístupniť nový obsah v MBUX.

Ponuka priestoru a sedadlá

Nová Trieda A má napriek športovému vzhľadu priniesť podstatne vyššiu úžitkovú hodnotu. K vylepšeniam patria: väčší priestor na plecia, lakte a hlavu, jednoduchší nástup do oblasti zadných sedadiel, ako aj väčší batožinový priestor, ktorý možno lepšie využívať s rodinou a vo voľnom čase. Výrazne sa vďaka úprave konštrukcie vozidla zlepšil aj výhľad dookola, čo pomáha bezpečnosti premávky a tiež pocitu priestrannosti.

Zdroj: Mercedes

Batožinový priestor za zadnými sedadlami má objem 370 litrov – to je o 29 litrov viac ako u jeho predchodcu. Otvor na nakladanie je vďaka dvojdielnym zadným svietidlám o 20 cm širší než doposiaľ, podlaha batožinového priestoru je o 11,5 cm dlhšia. Zadné operadlo možno v kombinácii s balíkom ložného priestoru nastaviť do vzpriamenejšej polohy, vďaka čomu možno uložiť napríklad aj neskladné kartóny. Praktická je aj koncepcia odkladacích priestorov: výrazne sa zväčšil takzvaný intuitívne umiestnený odkladací priestor v stredovej konzole pred radiacou pákou. V kombinácii s líniami výbavy je novinkou aj držiak na poháre na stredovom tuneli, dózy a fľaše s objemom do 0,5 litra. Práca s detailmi sa skrýva aj za zlepšeným výhľadom z vozidla. V porovnaní s predchodcom bolo znížené prekrytie výhľadu z vozidla spôsobené stĺpikmi o 10 percent.

V prípade sedadiel pochádzajú prvky komfortnej výbavy z vyšších segmentov vozidiel: na želanie sa okrem vyhrievania sedadiel prvýkrát v tomto konštrukčnom rade dodávajú aj klimatizácia sedadiel a balík viackrivkových sedadiel s masážnou funkciou pre predné sedadlá. Dokopy sú pre novú Triedu A k dispozícii tri rôzne varianty predných sedadiel: okrem základného modelu sa dodávajú aj komfortné sedadlá a v kombinácii s líniami výbavy možno objednať aj športové integrálne sedadlá.

Zdroj: Mercedes

Balík komfortu sedenia (v prípade línií výbavy dostupný sériovo) okrem odlišného dizajnu sedadiel zahŕňa nastavovanie výšky sedadla spolujazdca, ako aj sklonu a hĺbky sedáku vodiča aj spolujazdca. V rámci klimatizácie sedadiel sa v sedáku a operadle vždy nachádza radiálny ventilátor. Vzduch, ktorý sa nasáva cez perforovaný poťah, prúdi cez konštrukciu sedadla a odvádza sa smerom nadol a dozadu. V prípade balíka viackrivkových sedadiel možno pomocou elektricky poháňaného pneumatického čerpadla individuálne nastaviť bočné vankúše a bedrové opierky. O masážny účinok v oblasti bedier sa postarajú vzduchové komory, ktoré sa na tomto mieste nachádzajú.

Obloženie kabíny schopné pohlcovať hluk

Na vyspelý prémiový dojem z jazdy v novej Triede A má podstatne vplývať aj pokojný spôsob jazdy bez vibrácií. Okrem izolovania podvozka od karosérie a aeroakustiky pritom rozhodujúcu úlohu zohráva samotná karoséria. Osobitný dôraz sa pri vývoji Triedy A kládol na zvýšenie tuhosti celkovej konštrukcie a na spoje medzi karosériou, podvozkom a hnacím ústrojenstvom. Úroveň hluku v interiéri sa podstatne znížila vďaka výraznému zvýšeniu tuhosti najmä na spojoch podvozka, ktoré sú významné z hľadiska hlučnosti odvaľovania.

Zdroj: Mercedes

Rozsiahla koncepcia tlmenia hluku v novej Triede A je charakteristická tým, že konštrukčné diely ako manažment vzduchu a vody alebo prvky obloženia v interiéri sú navrhnuté tak, aby zároveň slúžili ako zvuková izolácia. V porovnaní s predchodcom sa výrazne znížil hluk vetra.

Aktívna podpora vodiča prevzatá z Triedy S

Nová Trieda A má k dispozícii najnovšie asistenčné jazdné systémy s podporou vodiča z Triedy S, vďaka ktorým by podľa výrobcu mala ponúkať v oblasti aktívnej bezpečnosti najvyššiu úroveň v segmente. Trieda A dokáže v určitých situáciách prvýkrát jazdiť čiastočne autonómne. Má preto lepší prehľad o dopravnom dianí: vďaka vylepšeným kamerovým a radarovým systémom vidí až do vzdialenosti 500 m. Okrem toho Trieda A pre funkcie asistenčných systémov využíva kartografické a navigačné dáta. Aktívny asistent udržiavania odstupu DISTRONIC ako súčasť balíka asistenčných jazdných systémov dokáže na báze trasy podporiť vodiča v mnohých situáciách a predvídavo a komfortne prispôsobiť rýchlosť jazdy napr. pred zákrutami, križovatkami alebo kruhovými objazdmi. K tomu sa pridávajú okrem iného aktívny asistent núdzového zastavenia a intuitívne zrozumiteľnejší aktívny asistent zmeny jazdného pruhu.

Zdroj: Mercedes

Sériovo je na palube novej Triedy A aj rozšírený aktívny asistent brzdenia. Dokáže účinne pomôcť, v závislosti od situácie zmierniť závažnosť nehôd alebo dokonca úplne zabrániť nehodám s pomalšie idúcimi vozidlami vpredu, s brzdiacimi alebo stojacimi vozidlami, ako aj s križujúcimi chodcami a cyklistami.

PRE-SAFE® PLUS dokáže rozpoznať nebezpečenstvo nárazu zozadu. V prípade pretrvávajúceho nebezpečenstva kolízie systém dokáže stojace vozidlo pred nárazom zozadu zabrzdiť, a tým minimalizovať nebezpečenstvo zranenia znížením trhnutia telom cestujúcich smerom vpred podmieneného nárazom.

Nová Trieda A sa ako prvé vozidlo značky Mercedes-Benz prvýkrát vyvíjala v novom technologickom stredisku pre bezpečnosť vozidiel (TFS). Do návrhu štruktúr vozidla boli zahrnuté aj poznatky z reálneho priebehu nehôd. Každý prvok holej karosérie bol vyvinutý s ohľadom na geometriu, hrúbku materiálu, spojovaciu techniku a kvalitu materiálu (zvýšený podiel oceľového plechu s vyššou a najvyššou pevnosťou).

Jadrom bezpečnostného dimenzovania karosérie je vysokostabilný bezpečnostný rám priestoru pre cestujúcich. K jeho vysokej stabilite v podmienkach pri nehode, napr. pri čelnom, bočnom náraze či náraze zozadu, ako aj pri prevrátení vozidla, prispieva zvýšené používanie oceľových plechov s vysokou a najvyššou pevnosťou ako aj oceľových plechov tvrdených tlakom.

Zdroj: Mercedes

Vodič a spolujazdec majú k dispozícii trojbodové bezpečnostné pásy s obmedzením sily pásov a napínačmi bezpečnostných pásov. V kombinácii so systémom PRE-SAFE® (mimoriadna výbava) sú predné sedadlá vybavené reverzibilnými navíjačmi bezpečnostných pásov. Zadné sedadlá sú na oboch vonkajších miestach vybavené trojbodovým bezpečnostným pásom s napínačom a obmedzovačom sily. Nová Trieda A je sériovo vybavená airbagom vodiča a airbagom spolujazdca, airbagom na ochranu kolien vodiča a okennými airbagmi. Okenný airbag v porovnaní s mnohými konkurenčnými produktmi pokrýva aj stĺpik A a tak lepšie chráni cestujúcich v celom priestore. Bočné airbagy na ochranu hrudníka a panvy vpredu sa dodávajú sériovo a vzadu ako súčasť mimoriadnej výbavy.

Svetlomety MULTIBEAM LED: optimálny výhľad za každých podmienok

Ďalším príkladom prenosu technológie z triedy luxusných vozidiel do triedy kompaktných vozidiel sú na želanie dostupné svetlomety MULTIBEAM LED. Umožňujú extrémne rýchle a presné prispôsobenie elektronicky ovládaného osvetlenia vozidla aktuálnej dopravnej situácii. V každom svetlomete Triedy A sa nachádza 18 samostatne ovládaných svetelných diód (vo vyšších triedach ich je násobne viac, konkurenti ale ponúkajú menej). Farba svetla svetelných diód podobná dennému svetlu šetrí zrak a pôsobí pozitívne na koncentráciu. Vozovka tak bude presne a jasne osvetlená. Ďalšou možnosťou sú vysokovýkonné svetlomety s LED. Nová Trieda A je sériovo vybavená halogénovými svetlometmi s integrovaným denným osvetlením s LED.

Zdroj: Mercedes

Nové benzínové a dieselové motory

Pri uvedení Triedy A respektíve krátko po ňom sú k dispozícii tri motorizácie – A200, A250 a A180d. V prípade A200 ide o nový radový štvorvalec s označením M282 s objemom 1,4 litra a s výkonom 120 kW (163 k) a krútiacim momentom 250 Nm. Kombinovaný môže byť s dvojspojkovou prevodovkou 7G-DCT alebo so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou. Ide o motor skonštruovaný v rámci spolupráce s alianciou Renault-Nissan-Mitsubishi. A250 je inovovaný benzínový štvorvalec s objemom 2,0 litra a s maximálnym výkonom 165 kW (224 k) a s maximálnym krútiacim momentom 350 Nm. Spojený je výhradne s automatickou dvojspojkovou prevodovkou 7G-DCT. Novinkou je napríklad Camtronic – systém časovania vačkového hriadeľa. V oboch prípadoch majú motory sériovo dodávaný filter pevných častíc.

Aj naftový agregát A180d s objemom 1,5 litra prešiel výraznými zmenami, ktoré zahŕňajú aj vstrekovanie močoviny Ad Blue. Motor ponúkne 85 kW (116 k) a 260 Nm. Aj tento motor je v ponuke iba s automatickou dvojspojkovou prevodovkou 7G-DCT.  

Zdroj: Mercedes

Nová Trieda A je na želanie dostupná so systémom náhonu na všetky kolesá 4MATIC s plne variabilným rozdeľovaním momentu. Prostredníctvom prepínača DYNAMIC SELECT dokáže vodič ovplyvniť charakteristiku systému 4MATIC viac ako doteraz. Medzi komponenty systému 4MATIC patria vedľajší náhon na zadnú nápravu integrovaný do automatickej dvojspojkovej prevodovky a diferenciál zadnej nápravy s integrovanou lamelovou spojkou. Táto spojka sa už neovláda elektrohydraulicky, ale elektromechanicky.

Podvozok: agilný a komfortný

Podľa motorizácie a želania vodiča sú pre Triedu A k dispozícii rôzne varianty podvozka. K sériovej výbave rovnako patria aj 16-palcové disky. Systém DYNAMIC SELECT je na palube sériovo a aj pri podvozku v kombinácii s aktívnym nastaviteľným tlmením (na želanie).

Predná náprava novej Triedy A je rovnako ako všetci predchodcovia konštrukcie McPherson. Verzie s vyšším výkonom, ako sú A 250 a všetky modely so systémom 4MATIC, disponujú prepracovanou štvorprvkovou zadnou nápravou. Zadnú nápravu nesie nápravnica, ktorá je od holej karosérie odpojená prostredníctvom silentbloku – tak sa z podvozka na karosériu prenáša menej vibrácií a hluku. Podiel hliníka v komponentoch podvozka je celkovo jeden z najvyšších v rámci všetkých podvozkových systémov v tejto triede vozidiel. Základné modely A 200 a A 180 d majú zadnú kľukovú nápravu s priečnou torznou tyčou.

Zdroj: Mercedes

Nová Trieda A je sériovo vybavená komfortným podvozkom s oceľovým pružením, ako aj systémom DYNAMIC SELECT. Komfortný podvozok znížený o 15 mm cielene dosahuje športové vlastnosti vďaka špeciálne nastaveným pružinám a tlmičom. Podvozok s aktívnym nastaviteľným tlmením ponúka vodičovi možnosť, aby si sám zvolil vlastnosti tlmičov.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo