2017-05-28 12:10:00
BMW Concept radu 8
BMW Concept radu 8
Zdroj: BMW Group

VIDEO: BMW Concept radu 8 - to najlepšie z ponuky kupé značky BMW.

Štúdia radu 8 predznamenáva tvary, ktoré značka BMW čoskoro pretaví do sériovej podoby.

BMW Group využíva tohtoročné podujatie Concorso d’Eleganza Villa d’Este na predstavenie BMW Concept radu 8. Predstavuje esenciu toho najlepšieho z moderných kupé značky v dynamickej dizajnovej štúdii. Je to predobraz nového modelu značky - modelu BMW radu 8 Coupé, ktorý sa predstaví v roku 2018. Bude súčasťou najväčšej modelovej ofenzívy v histórii spoločnosti.

„Prichádzajúce BMW radu 8 predstaví spojenie maximálnej dynamiky, výrazného dizajnu a moderného luxusu. Bude to ďalší model v našej expanzii medzi luxusnými vozidlami a stanoví nové meradlá medzi kupé vozidlami vo svojom segmente. Vďaka tomu získame a posilníme našu vedúcu pozíciu v luxusnom segmente,” povedal predseda predstavenstva BMW AG Harald Krüger.

BMW Concept radu 8 odhaľuje mnohé z toho, čo príde na trh a je predstavou plnokrvného špičkového vozidla BMW. Luxusné športové vozidlo s nefalšovanou dynamikou a moderným poňatím luxusu. Exteriér spája minulosť s budúcnosťou. Je to typické BMW s rozpoznateľnou DNA značky a zároveň ukazuje nové dizajnové ideové názory a technológie, ktoré prinášajú nové tvary.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

„Dizajn štúdie BMW Concept radu 8 predstavuje novú interpretáciu ikonických dizajnových kriviek značky BMW,” vraví Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design. „Zároveň ukazuje nový prístup k využitiu tvarov a foriem, ktoré sa dostali na výnimočný povrch vozidla. Priehrštie oblých línií dopĺňa naše čisté plochy a proporcie vozidla využívajú svalnaté tvary. Tieto elementy spolu vytvárajú výrazný postoj a dodávajú vozidlu jedinečný charakter. Na prvý pohľad ide o vozidlo zamerané na vodiča.”

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Silueta štúdie modelu BMW Concept radu 8 sa nachádza nízko nad zemou. Dominuje mu dlhá kapota pričom kolmé línie hrán konceptu zvýrazňujú športové zameranie vozidla. Pohľad na detaily odhaľuje dve expresívne charakteristické línie, dynamicky sú stvárnené nasávacie otvory na prístup vzduchu s označením Air Breathers. Celkový efekt dotvára exkluzívna sivomodrá perleťová farba Barcelona Grey Liquid. Veľké 21-palcové disky kolies z ľahkých zliatin majú športový a zároveň aj exkluzívny vzhľad a vytvárajú vizuálnu hĺbku.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Široké „ľadvinky“ mriežky chladiča, úzke dvojité predné svetlomety a otvory na vstup vzduchu – to je klasické poňatie dizajnu značky BMW, ktoré sa posúva na novú úroveň. Obličkový tvar chladiča sa inšpiroval v minulosti a dostal spoločný rámik, čím vytvárajú jeden spoločný a široký prvok. Široké bočné otvory na vstup vzduchu v prednom nárazníku podčiarkujú šírku vozidla. Emotívne spracovanie plôch dominuje aj zadnej časti štúdie BMW Concept radu 8, ktorá vytvára nízke a tvarovo výrazné partie s maximálne rozširujúcim efektom.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Dominantné sú výrazné blatníky, umocňujú pohon zadných kolies. Zužujúca sa kabína spolu a široký rozchod kolies vytvárajú proporcie, na ktoré sa upriamuje pozornosť. Úzke natiahnuté zadné svetlomety zasahujú hlboko do bokov a vytvárajú spojenie medzi blatníkmi a zadnou časťou. Samotné svetlomety majú tvar čepelí v tvare písmena L a rozširujú sa smerom odzadu. Športový a ľahký pocit zo zadnej časti podporuje aj tmavý tvarovaný zadný difúzor v spodnej časti nárazníka. Dynamické jazdné vlastnosti sľubujú aj lichobežníkové koncovky výfukového potrubia.

Interiér sa zameriava na to najdôležitejšie: na jazdenie. Vodič je za volantom obklopený úzko strihnutým priestorom, typickým pre športové vozidlá. Spojenie ovládacích funkcií do logických celkov napríklad na stredovej konzole a vo dverách dodáva interiéru čistú grafickú štruktúru. Medzi typické dizajnové prvky interiéru patrí aj plynulý prechod medzi palubnou doskou a výplňou dverí. Pohodlný a športový pocit z priestoru zvyšujú aj vysoká stredová konzola a nízke položená prístrojová doska

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Interiér štúdie BMW Concept radu 8 aktívne rozohráva kontrast medzi emóciami a špičkovou konštrukciou ako aj medzi dynamickým pocitom a luxusom. Exkluzívne športové sedadlá majú úzky tvar, pričom základnú kostru tvorí karbónová škrupina čalúnená jemnou kožou. Volant má ručne brúsené hliníkové ramená pripomínajú šípy, pod volantom sú anodizované radiace páčky. Pocit vysokej kvality dodáva interiéru aj čalúnenie v kombinácii tmavohnedej a bielej kože Merino. Povrchy kombinujú karbónové a a ručne leštené hliníkové prvky. Moderný a prvotriedny nádych interiéru dotvárajú brúsené okolie voliča prevodovky a ovládač iDrive vyrobený z tmavého krištáľu Swarovski.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Štúdia BMW Concept radu 8 predznamenáva tvary, ktoré značka BMW čoskoro pretaví do sériovej podoby. BMW radu 8 Coupé spojí ostré dynamické vlastnosti a moderný luxus. BMW radu 8 Coupé stavia na úspešnej tradícii, ktorú má spoločnosť v oblasti luxusných športových vozidiel, pričom prinesie ďalší vzrušujúci model. Má to byť dokonalé vozidlo snov.

Jozef Vydra
ZDROJ: BMW Group

Komentáre k článku


Stream naživo