2017-05-03 10:35:00
Toyota Yaris 2017
Toyota Yaris 2017
Zdroj: Jozef Vydra

VIDEO PRVÁ JAZDA: Toyota Yaris nepodľahla nezmyselným trendom - je bez turba

Yaris netreba predstavovať. Treba ho zažiť. Najmä ak sa po druhý raz podrobil výraznejšej modernizácii.

Tretia generácia modelu sa teraz podrobila radikálnejšiemu prepracovaniu a výrazným zmenám.  Aby Toyota oživila záujem o zvonka malé, obratné a vnútri na svoju triedu aj celkom priestranné auto, investovala do zmien, úprav a vynovenia 90 miliónov eur. Autu dopriala viac ako 900 nových dielcov a nový, väčší motor.

Nie je to však preto, že značka mení to o čo nie je záujem. Naopak, veď predaj Yarisu od príchodu jeho tretej generácie v roku 2011 stúpol na trhoch v západnej Európe na 208 000 áut v minulom roku. Patrí teda na štvrtú priečku v malých autách. Yaris sa dobre predáva aj na Slovensku, za prvý štvrťrok 2017 sa umiestnil v segmente B na tretej pozícii s 8,5% podielom.

Na prvý pohľad sa toho na vynovenom aute až tak veľa nezmenilo, ale zmeny vidieť v exteriéri aj v interiéri. Jedna významná je aj pod kapotou. Vzhľadom na názov nášho magazínu je jasné, že to nás zaujímalo najviac. Facelift dostalo na starosť európskej vývojové centrum značky v Bruseli, výroba stále prebieha vo Francúzsku.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Tretia generácia malého hatchbacku Yaris upútala pozornosť výrazným vzhľadom. Dizajnéri Toyoty sa vraj pri novom Yarise inšpirovali katamaranmi. Pomerne agresívny dizajn s ostrými líniami ešte umocnil facelift v roku 2014. V apríli 2017 prišiel Yaris po druhej výraznej modernizácii, ktorá má ešte dynamickejší vzhľad. Hlavnou novinkou je, že auto dostalo nový objemnejšie motor, ktorý nahradil doterajší motor s objemom 1,33 litra.

Tu je sľúbené VIDEO z prvej jazdy s novým Yarisom:

Pýtate sa, prečo Toyota vymenila svoj väčší motor v Yarise za ešte väčší? Zrejme ide o snahu prispôsobiť sa novej situácii. Teda hlavne zmene metódy merania emisií. Malé turbomotory tak reálne strácajú svoje výhody, čo znamená postupný koniec znižovania objemu motorov. Reakcia auta na plyn je plynulá, len na začiatku, tesne nad voľnobežnými otáčkami sa rozbieha akosi vlažne. Spojka zaberala vyššie, prvé dva „poskoky“ sme už neskôr vystriedali za plynulú jazdu. Hlavne vo vyšších otáčkach sa prejavil nový motor veľmi príjemne. Ručička otáčkomera stúpa odhodlane až po svoje maximum 6000 otáčok za minútu, kde výkon auta vrcholí hodnotou 82 kW.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Výrazne sa rozšírila bezpečnostná výbava, takže už v základe je množstvo prvkov, ktoré sú inde vždy za príplatok. Toyota naložila Yarisu do základu slušnú výbavu. Nový Yaris obsahuje už v štandardnej výbave Toyota Safety Sense, teda systém opatrení pre zvýšenie bezpečnosti: protikolízny systém, ktorý v rýchlostiach do 30 km/h zachráni nárazník automatickým brzdením, automaticky spúšťané diaľkové svetlá, systém sledovania slepého uhla, strážca upozorňujúci na nechcené vyjdenie z jazdného pruhu (tento trocha otravný spoločník sa ale dá vypnúť), alebo čítačka dopravných značiek. Navyše má vynovený Yaris klimatizáciu alebo za príplatok presklenú strechu. Vo vyšších výbavách zaujme okrem iného čierne čalúnenie stropu. Súčasná verzia je síce o čosi drahšia – rozdiel cien základných modelov je 650 eur. No Safety Sense, Tempomat, TFT displej a Asistent pre jazdu do kopca prevyšujú cenový rozdiel.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Yaris sa páči sa najmä ženám, ako sme mali možnosť zistiť nielen počas prezentácie, ale aj na uplynulom bratislavskom autosalóne. Záujem bol nielen o Yaris samotný, ale hlavne o jeho hybridnú technológiu, ktorá akoby sa predávala sama. Yaris má v ponuke hybridnú verziu od roku 2012. Zatiaľ k nej nikto z konkurentov nedokázal ponúknuť alternatívu. V Európe tvorí elektro-benzínový Yaris 42 percent všetkých predajov. Hybridný pohon je dnes v móde. Ak ho niekto do malého auta chce, alebo ho k nákupu motivuje rôznymi motivačnými úľavami napríklad na daniach), inú voľbu ani nemá. Pritom tých 42 percent znamená zhruba 90-tisíc áut, ktoré sa na servis vracajú do autorizovaných servisov.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Čo dodať na záver? Yaris boduje pomerom ceny a výbavy u variantov pre náročnejších zákazníkov, ktorí túžia po malom, avšak nadpriemerne vybavenom aute. Medzi jeho najväčšie prednosti patrí multimediálna sústava, ktorá má šancu zaujať hlavne generáciu závislú na internete a mobilných telefónoch. Jazdné vlastnosti Yaris stále zostávajú orientované hlavne na komfort, ktorý patrí v porovnaní s konkurentmi k najsilnejším stránkam. Bezpečnostná výbava je bohatá, Yaris tak bude oslovovať najmä zákazníkov, ktorí túžia po aute bodujúcom práve v tejto oblasti.

Cenník 5-dverovej verzie s uvádzacou zľavou (v €):

 

Start

Live

Active

Style

Selection

1,0 VVT-i 5M

9 990

10 390

10 990

   

1,5 VVT-iE 6M

 

11 190

11 790

13 690

13 690

1,5 VVT-iE Multidrive S

   

13 040

14 940

14 940

1,4 D-4D 6M

 

14 190

14 790

   

1,5 Hybrid e-CVT

 

14 090

14 790

15 990

15 990

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo