2017-03-13 12:05:00
SEDRIC Self driving car
SEDRIC Self driving car
Zdroj: VW

Volám sa SEDRIC, som Wagen a som ničiteľ pôžitku z jazdy. Tiež vyhubím taxikárov

SEDRIC je koncept, ktorý skutočných automobilových fanúšikov zdeprimuje. Ukazuje budúcnosť, ktorú nechceme.

Volkswagen predstavil na úvod ženevského autosalónu nový koncept s názvom SEDRIC (Self Driving Car). Je to autonómne vozidlo, ktoré ako prvé (každý je prvý, veď to poznáte) dosahuje úroveň autonómnej jazdy 5 (Level 5). Toť znamená, že autiak nepotrebuje volant, pedále a vôbec nerieši polohu vodiča v kabíne. Vodiča totiž nepotrebuje a dokáže vás odviezť z bodu A do bodu B bez toho, aby vás zabával príhodami zo svojej profesie.

SEDRIC mení osobnú dopravu spôsobom, z ktorého je nám zle

SEDRIC je zaujímavý, ale skôr než sa k jeho zaujímavosti dostanem, mám potrebu vyjadriť svoj názor. Ten je až sprostý: SEDRIC totiž nie je osobný automobil, je to osobný autobus, či taxi bez vodiča. Bodka.

Snáď sa aj o x rokov ešte nájdu automobilky, ktoré budú poskytovať zážitok z jazdy a nielen na simulátore v požičovni týchto škatúľ. Netvrdím, že je to zlý nápad, zlé bude, ak sa toto stane jediným spôsobom osobnej dopravy.

Zdroj: VW

Klišé Cítim sa tam ako v obývačke naberá vďaka SEDRICovi nový význam

Určite ste sa v žargóne motoristických novinárov stretli s okukaným prirovnaním, že sa v aute cítia ako vo svojej obývačke. Taký pocit vám automobilky doteraz chceli priniesť dizajnom, využitými materiálmi. Volkswagen ide ďalej, on z auta urobil škatuľu s posuvnými dverami, za ktorými sa skrýva kompaktná obývačka s dvoma fotelkami, stolíkmi a odkladacími priestormi pre batožinu. Tú si totiž nestrčíte do kufra, zoberiete si ju do kabíny ako do kupé vo vlaku.

Akurát tento vlak dôjde na zavolanie vtedy, keď chcete, stačí stlačiť gombíček na ovládači a SEDRIC si vás nájde, otvorí vám dvere (iba vám) a odvezie vás tam kam chcete. A urobí to samozrejme v štýle osobného asistenta – niečo na spôsob SIRI, akurát v automobile. Poradí, prepočíta, odporučí a odvezie. No a keď vystúpite, nájde si parkovacie miesto, dobije si baterku, prípadne sa nechá umyť.

Zdroj: VW

Ak by ste na obrázkoch hľadali nejaký ten displej, hľadáte celkom márne, displejmi sú totiž okná. Možno ak sa vám nebude páčiť prostredie, ktorým práve prechádzate, zobrazí vám nejaké vyťažené hory, vyklčované lesy, smogové oblaky, skrátka krajinku krajšiu než skutočnosť.

SEDRIC teda medzi riadkami naznačuje, že nechce byť len požičiavaným autom, ale že si ho budete môcť aj zakúpiť a mať ho stále k dispozícii. Takže kde sa dá objednať? Zatiaľ vo fantasy literatúre oddelenie Volkswagen, no keďže vieme, že Volkswagen v nedávnej minulosti zamestnal doslova tisíce ľudí a všetkých ich vrhol do vývoja autonómnej jazdy a konektivity, nemusí byť táto "bright future" tak ďaleko. Konkrétne v tlačových materiáloch spomínal rok 2025... Ale dosť bolo kecov, tu si SEDRICa pozrite v akcii.

discover SEDRIC Long Version from Presskitservice on Vimeo.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo