2017-02-03 12:25:00
Škoda Octavia RS 245
Škoda Octavia RS 245
Zdroj: Škoda auto

Škoda Octavia RS 245 je nový športovo ladený vrchol modelového radu

Pripútajte sa, prosím: prichádza najsilnejšia Škoda Octavia v histórii.

Nová Škoda Octavia RS 245 má výkon 180 kW (245 k) - to je o 11 kW (15 k) viac ako mala doteraz najsilnejšia verzia RS 230. Silný motor a nový podvozok vrátane elektrohydraulicky ovládanej uzávierky predného diferenciálu (VAQ) majú zaručiť skvelý zážitok z jazdy. Tento silák je v ponuke v karosárskych verziách liftback aj kombi a svoju premiéru bude mať na 87. Medzinárodnom autosalóne v Ženeve.

Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h, z 0 na 100 km/h zrýchľuje kompaktný športovec za len 6,6 s (Škoda Octavia Combi RS 245: 6,7 s). Ako je obvyklé, ponúka interiér i batožinový priestor dostatok miesta.

Okrem toho sú aj pre verziu Škoda Octavia RS 245 v ponuke najnovšie asistenčné systémy. S infotainment môžu byť cestujúci vďaka WLAN-hotspotu a modulu LTE na želanie nepretržite online. Praktické prednosti tohto silného kompaktného vozidla dopĺňa aj rad ,Simply Clever' riešení.

Zdroj: Škoda auto

Lesklé čierne detaily a výrazný športový zvuk

Škoda Octavia RS 245 je nositeľom novej tváre značky so zvláštnymi športovými
detaily. Úplne nová predná časť so širokou maskou chladiča a širokými otvormi pre vstup
chladiaceho vzduchu s voštinovou štruktúrou v novo tvarovanom nárazníku prepožičiavajú vozidlu Škoda Octavia RS 245 maskulínny a dynamický vzhľad. Ako rebrá masky chladiča, tak aj jej rámik sú vykonané v lesklom čiernom laku. Novo štruktúrované svetlomety kryštalického vzhľadu sú sériovo vybavené Full-LED technológií a funkcií adaptívnych svetlometov AFS.

Tiež hmlové svetlomety, zadné skupinové svetlá a osvetlenie registračnej značky sú v kryštalickej optike a vybavené prvkami LED. Čierne sú aj kryty vonkajších spätných zrkadiel a lichobežníkové koncovky výfuku. Na maske chladiča a na piatych dverách je umiestnené logo RS s lesklým čiernym písmenom "V" z anglického „Victory“). Detaily ako spojler na zadnej časti liftbacku, resp. na hrane strechy pri kombi verzii sú ďalšie znaky emocionálneho a športového dizajnu. S výrazným zvukom zo športového výfuku sa Škoda Octavia RS 245 aj akusticky predvádza ako špičkový športovec.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Športové sedadlá a hliníkové prvky v interiéri

Športový štýl dominuje aj prevažne čiernemu interiéru - od stropu až po podlahu s krytmi pedálov z ušľachtilej ocele. Športové sedadlá s poťahom z materiálu Alcantara so zvýšenými bočnicami a integrovanými hlavovými opierkami dobre držia telo pri rýchlom prejazde zákrut. Predné sedačky zdobí - rovnako ako predné prahové lišty - logo RS. S dynamickým prostredím ladia športový multifunkčný volant s vencom potiahnutým perforovanou kožou a integrovanými páčkami radenia pre voliteľnú prevodovku DSG.

Ambientné LED osvetlenie v dekoračných lištách v typickom dizajne RS 245 zvýrazní interiér
v desiatich individuálne voliteľných farbách. Do prístrojového panelu je integrovaný farebný
Maxi DOT displej.

Veľká sila, nízka spotreba

Pod kapotou špičkového modelu radu Škoda Octavia pracuje štvorvalcový benzínový motor TSI s výkonom 180 kW (245 k). Je to o 11 kW (15 k) viac ako u doteraz najsilnejšej verzie tohto modelu. Maximálny krútiaci moment 370 Nm je k dispozícii v rozsahu od 1 600 do 4 300 otáčok za minútu. Zákazník si môže zvoliť šesťstupňovú manuálnu prevodovku, alebo novú sedemstupňovú dvojspojkovú. Liftback zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 6,6 s, kombi za 6,7 ​​s. Pôsobivé sú aj údaje pružného zrýchlenia. Šprint zo 60 na 100 km/h na piaty prevodový stupeň zvláda Škoda Octavia RS 245 s manuálnou prevodovkou za 6,4 s (Škoda Octavia Combi RS 245: 6,5 s), na zrýchlenie z 80 na 120 km/h stačí len 6,6 s (Škoda Octavia  Combi RS 245: 6,8 s).

Športový podvozok a mechanicky obmedzený preklz

Vďaka športovému podvozku je svetlá výška vozidla Škoda Octavia RS 245 oproti bežným modelom radu o 14 milimetrov nižšia. Rozchod kolies zadnej nápravy je o 38 milimetrov širší ako u predchádzajúcej verzie. Sériové kolesá z ľahkých zliatin v čiernom dizajne sú devätnásťpalcové. Súčasťou sériovej výbavy je aj stabilizačný program ESC sa športovým režimom a elektrohydraulicky ovládaný samosvorný predný diferenciál VAQ. Táto funkcia diferenciálu umožňuje mimoriadne dynamickú akceleráciu pri výjazde zo zákruty.

Zdroj: Škoda auto

Obmedzuje preklz na jednom z predných kolies a optimalizuje prenos hnacieho momentu na
vozovku. Elektrohydraulická uzávierka diferenciálu VAQ sa ponúka výhradne pre vrcholný model RS 245. Voľba jazdného profilu Performance Mode Select a Performance Sound Generator umožňujú individuálne nastavenie funkcií pohonu, riadenia, športového zvuku a komfortných funkcií podľa želania vodiča. Dynamický charakter vozidla Škoda Octavia RS 245 zvýrazňuje aj progresívne riadenie a voliteľne dodávaná adaptívna regulácia podvozku Dynamic Chassis Control (DCC).

WLAN-hotspot a navigácia v reálnom čase

Škoda Connect ponúka progresívny mobilné online-služby v dvoch kategóriách - Infotainment Online (informácie/zábava) a Care Connect (asistencia vodiča). Nová  generácia infotainment systémov Bolero, Amundsen a Columbus dostala sklenený dizajn a kapacitné displeje, ktoré reagujú aj na ľahký dotyk. Vo vozidle Škoda Octavia RS 245 má Infotainment špeciálnu štartovaciu obrazovku. Vrcholný navigačný systém Columbus ponúka obrazovku s uhlopriečkou 9,2 palca, WLAN-hotspot a LTE-modul pre superrýchly prenos dát. Medzi mimoriadne užitočné služby patria okrem toho Dopravné informácie online, ktoré v prípade dopravnej zápchy odporuči obchádzkovú trasu. V systéme Columbus možno hľadaná miesta z POI (Point of interest) zadávať hlasom. Systém okrem toho poskytuje správy a informácie o počasí, o čerpacích staniciach na trase (vrátane cien pohonných látok) alebo o parkoviskách a ich aktuálnej obsadenosti. Phonebox umožní indukčné nabíjanie smartphonov.

Care Connect umožňuje núdzové volanie (automaticky v prípade nehody, pri ktorej budú
aktivované zádržné systémy), systém po stlačení tlačidla zalarmuje asistenčnú službu alebo nadviaže spojenie s odborníkmi, ktorí odpovedia na otázky, týkajúce sa napr. jednotlivých funkcií vozidla. Ďalšie online-služby ponúka aplikácia Škoda Connect App s pomocou inteligentného telefónu. Ide napríklad o vzdialený prístup k vozidlu (Remote Access), umožňujúci kontrolu okien, dverí, strešného okna, osvetlenia, stavu palivovej nádrže alebo zobrazenie pozície vozidla.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Asistenčné systémy ako v autách vyšších tried

Elektronické asistenčné systémy prekonávajú úroveň bežnú v triede kompaktných vozidiel. Novinkami v programe sú asistent pre cúvanie s prívesom, prediktívna ochrana chodcov (brzdí pri hroziacej kolízii s chodcami) ako súčasť systému Front Assist, Blind Spot Detect (varuje pred vozidlami v mŕtvom uhle spätných zrkadiel), Rear Traffic Alert (senzory v zadnej časti varujú pred autami, blížiacimi sa zboku pri cúvaní z parkovacieho miesta), Manoevre Assist (pri parkovacích manévroch brzdí vozidlo pri jazde vpred i pri cúvaní, ak snímač rozpozná prekážku) a Crew Protect Assist (pri hroziacej nehode zavrie okná a strešné okno a napne bezpečnostné pásy vodiča a spolujazdca). Crew Protect Assist spolupracuje so systémom Front Assist vrátane funkcie núdzovej brzdy City. Osvedčený adaptívny tempomat Adaptive Cruise Control (ACC - pri zadanej rýchlosti udržuje požadovaný odstup od vozidla pred sebou) je vo vozidle Škoda Octavia RS 245 aktívny až do rýchlosti 210 km/h.

,Simply Clever' riešenia na palube

Medzi početné vychytávky nového vozidla Škoda Octavia RS 245 patria okrem iného držiaky fliaš v stredovom paneli (umožňujú otváranie PET-fliaš jednou rukou), vyhrievaný volant, dva USB-konektory pre cestujúcich na zadných sedadlách, kľúč s možnosťou personalizácia (až traja užívatelia si môžu uložiť individuálne nastavenie klimatizácie, sedačiek, hlasitosti audiosystému a voľbu jazdného profilu) a vyberateľná LED-svietidlo v batožinovom priestore verzie kombi, ktorej akumulátor sa automaticky nabíja počas jazdy.

Skratka RS pre najšportovejšie modely značky Škoda

Skratku RS použila Škoda prvýkrát v roku 1974 v motoristickom športe. V roku 2000 sa táto skratka ako synonymum športového charakteru objavila aj v modelovej palete značky Škoda. To bol začiatok úspešnej histórie. Doteraz sa predalo 200 000 vozidiel vo variante RS - z toho 100 000 od roku 2013, v tretej generácii modelu Octavia.

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo