2017-01-27 11:05:00
Škoda Kodiaq Scout
Škoda Kodiaq Scout
Zdroj: Škoda auto

Škoda Kodiaq bude mať dve ďalšie verzie – Scout a Sportline

Po predstavení modelu Kodiaq sa uvažovalo a šepkalo, že pribudnú ďalšie verzie.

Hovorilo sa o verzii RS, ktorú nedávno na predstavení omladenej Octavie vo Viedni potvrdil Christian Strube, šéf vývoja Škoda Auto. Vo výhľade bola aj „skautská“ výzbroj. Škoda ju včera oficiálne potvrdila a dnes k tomu pridala ďalší modelový variant – Sportline.

Škoda Kodiaq Scout je verzia auta s dizajnovými a technickými úpravami pre jazdu mimo spevnenej cesty. Drsný a robustný vzhľad podčiarkujú strieborné dizajnové prvky vrátane výrazných líšt v prednej a zadnej časti automobilu. Pridávajú sa k tomu aj špeciálne pre tento variant špeciálne navrhnuté 19-palcové kolesá z ľahkej zliatiny. Nový Kodiaq Scout bude k dispozícii s 2 benzínovými a 2 naftovými motormi, kombinovanými s pohonom všetkých kolies.

Okrem špecifických ochranných prvkov na oboch nárazníkoch je Škoda Kodiaq Scout vybavená sklami s vyšším stupňom tónovania od stĺpika B dozadu. Strieborné prvky zvýrazňujú mohutný vzhľad a robustný charakter nového veľkého SUV českej automobilky. Dizajn automobilu zvýrazňujú štandardne dodávané Full LED predné svetlomety a hmlovky.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Maska chladiča je zasadená do strieborného rámčeka. V rovnakom odtieni sú riešené aj strešné nosiče, kryty vonkajších spätných zrkadiel, rámčeky okolo bočných okien a predné aj zadné ochranné prvky pod nárazníkmi, ktoré sú opticky rozdelené na tri časti. Na predných blatníkoch a na veku odkladacej schránky pred sedadlom spolujazdca je plaketa s označením modelu.

Výbava

Škoda Kodiaq Scout má v sériovej výbave funkciu Offroad, ktorá stlačením tlačidla mení režim fungovania pohonu 4×4, paket pre zlé cesty s ochranou motora a ostatných dôležitých súčastí pod podlahou automobilu. Nechýbajú parkovacie senzory vpredu aj vzadu. Bohatá sériová výbava zahŕňa aj voľbu jazdného profilu (Normal, Sport, Eco, Comfort, Individual, Snow), ktorý ovplyvňuje reakciu motora, automatickú prevodovku, posilňovač riadenia, klimatizáciu a prípadne adaptívny podvozok DCC. Režim Snow prispôsobuje funkciu systémov ABS, ASR, ACC (ak je súčasťou výbavy) a riadiacu jednotku motora podľa konkrétnych podmienok zasneženej alebo klzkej vozovky.

V interiéri je automobil vybavený multifunkčným volantom, ambientným LED-osvetlením v desiatich odtieňoch, sedadlami, potiahnutými materiálom Alcantara s logom KODIAQ, výplňami dverí v dekore Alcantara, pedálmi z ušľachtilej ocele, textilnými kobercami a logom KODIAQ na predných prahových lištách. Komfort posádky vylepšuje elektricky nastaviteľné sedadlo vodiča, bezkľúčový systém KESSY, farebný MaxiDOT displej a zadná parkovacia kamera.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Ponuka motorov

Škoda Kodiaq Scout prichádza s dvomi benzínovými a dvomi naftovými motormi. Na výber budú benzínové motory 1.4 TSI (110 kW/150 k) a 1.8 TSI (132 kW/180 k) a naftový 2.0 TDI s dvoma výkonovými variantmi - (110 kW/150 k) a  (140 kW/190 k).

Pohon 4×4

Srdcom pohonu 4×4 je elektronicky riadená lamelová spojka, ktorá je pre optimálne rozloženie hmotnosti umiestnená hneď pred zadným diferenciálom na konci kardanového hriadeľa. Riadiaca jednotka systému pohonu všetkých kolies permanentne prepočítava optimálny hnací moment pre zadnú nápravu. Bežne, hlavne pri nízkom zaťažení alebo pri brzdení motorom, smeruje maximum hnacieho momentu na kolesá prednej nápravy, čím znižuje spotrebu paliva. Škoda Kodiaq Scout aj s nezmenenou svetlou výškou 194 mm dobre prekonáva aj väčšie nerovnosti. Prechodový uhol je 19,7 stupňa, vďaka krátkym previsom má predný nájazdový uhol 22 stupňov a zadný 23,1 stupňa. Sériovo dodávaný paket pre zlé cesty chráni pred poškodením motor, podlahu a rôzne pod ňou uložené elektrické vedenia a káble.

Tam, kde bežná cesta končí, vodič jednoduchým stlačením tlačidla navolí režim Offroad. Na želanie dodávané tlmiče DCC upravia charakteristiku a mierne sa spomalí reakcia plynového pedála. Systém ABS sa nastaví tak, aby využil tzv. klinový efekt, tj. dlhším blokovaním brzdeného kolesa si pred sebou nahrnie materiál a tým vytvorí klin. Pre zlepšenie trakcie v režime Offroad dovoľuje systém ASR určitý preklz a elektronická uzávierka diferenciálu EDS reaguje rýchlejšie. V prípade potreby sa aktivuje asistent pre rozjazd do kopca, resp. asistent pre zjazd svahu, ktorý samočinne udržiava konštantnú, vodičom zvolenú rýchlosť auta.

Zdroj: Škoda auto

 Asistenčné systémy

K novinkám v širokej ponuke asistenčných systémov patrí asistent pre cúvanie s prívesom, Blind Spot Detect (varuje pred autami v mŕtvom uhle) a Rear Traffic Alert (sleduje pri cúvaní z parkovacieho miesta premávku za vozidlom a vedľa neho). Crew Protect Assist (pri hrozbe nehody zavrie okná a strešné okno, taktiež predopne bezpečnostné pásy na predných sedadlách) je prepojený s vylepšeným systémom Front Assist vrátane funkcie núdzovej brzdy City a prediktívnej ochrany chodcov. Zlepšili sa aj funkcie parkovacieho. Novinkou pre značku Škoda je tiež systém Area View. Vďaka širokouhlým objektívom kamier, integrovaných do prednej, aj zadnej časti automobilu a v krytoch vonkajších spätných zrkadiel, sa na palubnom monitore zobrazujú zábery z bezprostrednej vzdialenosti automobilu. Je medzi nimi aj virtuálny pohľad zhora a 180-stupňové zábery. To všetko uľahčuje riadenie automobilu v neprehľadných situáciách alebo v náročnejšom teréne.

Infotainment a ŠKODA Connect

Na palube nového veľkého SUV Škoda Kodiaq Scout sú moderné systémy infotainmentu. Kapacitné dotykové displeje sú vyrobené v sklenenom dizajne. Vrcholný infotainment a navigačný systém Columbus má displej s uhlopriečkou 9,2 palca, k dispozícii je WLAN-Hotspot a LTE-modul. Súčasťou sériovej výbavy Škoda Connect - Care Connect je okrem proaktívneho servisu a vzdialeného prístupu aj automatické tiesňové volanie eCall. Moderný infotainment s navigáciami ideálne dopĺňajú online mobilné služby Škoda Connect - Infotainment Online. Definujú nové parametre v oblasti navigácie, zábavy i asistencie a možno ich konfigurovať pomocou domáceho počítača alebo mobilnej aplikácie.

Zdroj: Škoda auto

Škoda KodiaQ Sportline - elegantný a dynamický variant

Rad dizajnových prvkov navrhli špeciálne pre túto športovo ladenú verziu. Svetovú premiéru bude mať tiež na Medzinárodnom autosalóne v Ženeve (7. až 19. marca 2017). Škoda KodiaQ Sportline sa bude ponúkať s dvoma benzínovými a dvoma naftovými motormi, rovnakými ako v prípade modelu Škoda KodiaQ Scout, štandardne s pohonom všetkých kolies.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto


Škoda KodiaQ Sportline individuálne úpravou exteriéru a interiéru zdôrazňuje najmä agilitu a dynamiku. Dynamický vzhľad auta zvýrazňujú čierne dizajnové prvky. Čiernymi lakovanými prvkami karosérie a špeciálnou výbavou zvýrazňuje Škoda KodiaQ Sportline svoje dynamické zameranie. Maska chladiča, strešné nosiče, kryty vonkajších spätných zrkadiel a rámčeky okolo bočných okien sú čierne. Sklo piatych dverí a bočné sklá od stĺpika B dozadu majú štandardne vyšší stupeň tónovania. Pohľade zozadu dominuje tenká strieborná lišta, integrovaná v spodnej časti nárazníka. Bočné ochranné lišty sú lakované vo farbe auta. V sériovej výbave sú devätnásťpalcové kolesá (voliteľne aj dvadsaťpalcové) z ľahkých zliatin v špeciálnom dizajne. Na predných blatníkoch je plaketa s označením modelu.

Výbava

Škoda KodiaQ Sportline má športové sedadlá (u vodiča elektricky nastaviteľné a s pamäťou) s poťahom z materiálu Alcantara a strieborným stehom. Športový charakter má aj volant, rovnako ako hlavica riadiacej páky potiahnutý kožou, hliníkové kryty pedálov a tiež nové ukazovatele preťaženie, plniaceho tlaku turbodúchadla, aktuálneho výkonu motora, teploty oleja a chladiacej kvapaliny, ktoré môže posádka sledovať na displeji.

Zdroj: Škoda auto


V rámci obsiahlej štandardnej výbavy je aj voľba jazdného profilu, elektricky nastaviteľné a sklopné vonkajšie spätné zrkadlá s automatickým stmievaním, pamäťou a funkciou Boarding Spot (svetlo vo vonkajšom spätnom zrkadle osvetľujúce nástupný priestor), vnútorné spätné zrkadlo s dažďovým senzorom a funkciou automatického stmievania, displej Maxi DOT, LED-ambientné osvetlenie interiéru v desiatich odtieňoch, logo KodiaQ na prahových lištách, dekor interiéru v štýle „Sport“, dekoračné interiérové ​​prvky z materiálu Alcantara a koberčeky so strieborným stehom.

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo