2016-09-01 20:00:00
Škoda Kodiaq premiéra v
Škoda Kodiaq premiéra v Berlíne
Zdroj: Škoda auto

ŠKODA KODIAQ a jej svetová premiéra – poznáme všetky podrobnosti

Berlín, 1. septembra 2016 – Nový model ŠKODA KODIAQ začína rozsiahlu ofenzívu vozidiel SUV značky ŠKODA.

Svetová premiéra najnovšieho modelu značky ŠKODA sa konala v Berlíne za účasti viac ako 700 zahraničných hostí. Novinka vstúpi na trh začiatkom roka 2017 s tým najlepším, čo značka ponúka: charakteristickým dizajnom, mimoriadnou ponukou priestoru, praktickými riešeniami a inovatívnymi technológiami, ktoré sú známe z vyšších automobilových tried. Cieľom nového modelu je získať nových zákazníkov a trhy. S dĺžkou 4,70 m, až siedmimi miestami na sedenie a najväčším batožinovým priestorom vo svojej triede, je ŠKODA KODIAQ prvým veľkým SUV českej automobilky.

„S vozidlom ŠKODA KODIAQ sa vydávame objavovať nové obzory,“ povedal počas premiéry predseda predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier. „S naším prvým veľkým SUV dobývame pre značku nový segment a s ním aj nové trhy a skupiny zákazníkov. Vďaka novému konceptu, výraznému dizajnu a možnosti byť kedykoľvek online, bude značka ešte atraktívnejšia, poskytne ešte viac komfortu, istoty a informácií v reálnom čase. A to je len začiatok: ŠKODA KODIAQ začne širokú ofenzívu nových modelov SUV značky ŠKODA.“

Člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO za oblasť technického vývoja Christian Strube dodáva: „ŠKODA KODIAQ ponúka všetky tradičné prednosti vozidiel našej značky: vysokú funkčnosť, priestrannosť, a to pri vynikajúcom pomere ceny a úžitkovej hodnoty. Už len vďaka voliteľnému tretiemu radu sedadiel a najväčšiemu batožinovému priestoru vo svojej triede bude naše nové SUV ideálnym pomocníkom pre každodennú prevádzku. A pokiaľ ide o asistenčné systémy, infotainment a konektivitu, aj tam preukazuje ŠKODA KODIAQ inovačnú silu značky: ponúka techniku známu skôr z vyšších automobilových tried a dostáva sa tak na špičku svojho segmentu.“

Zdroj: Škoda auto

Dizajn exteriéru
ŠKODA KODIAQ je univerzálny automobil: nové SUV sa hodí ako pre prácu, tak aj rodinu a voľný čas, bez problémov pokračuje v jazde aj tam, kde končia spevnené cesty. Dizajn, s ktorým značka prenáša svoj nový dizajnový jazyk do segmentu SUV, odráža všestranný charakter: ŠKODA KODIAQ sa vyznačuje výraznou súhrou elegantných línií, dynamických kriviek a robustného vzhľadu, vďaka čomu je model jasne rozpoznateľný.

Všetky línie modelu ŠKODA KODIAQ sú čisté, precízne a ostro vykreslené - to platí najmä pre výraznú líniu bokov. Dvojitá horizontálna línia prednej časti vozidla symbolizuje bezpečie a silu. Široká, trojrozmerne tvarovaná maska chladiča je expresívna a vyžaruje robustný charakter. Ploché, klinovité svetlomety, ktoré plynulo prechádzajú do masky chladiča, dodávajú vozidlu nezameniteľný vzhľad. Druhý pár nižšie umiestnených svetlometov pripomína tvár so štyrmi očami. Svetlomety sa vyznačujú kryštalickou štruktúrou, ktorú nájdeme aj na ďalších detailoch, ako sú napríklad zadné skupinové svetlá. Šéf dizajnér značky ŠKODA, Jozef Kabaň, a jeho tím sa pritom inšpirovali tradičným umením českých sklárov, čo sa prejavilo na efektnej súhre svetla a tieňa na silne konštruovaných plochách tohto SUV.

Pri pohľade z boku odkazujú krátke previsy a dlhý rázvor na priestranný interiér. Lemy blatníkov sú čiastočne hranaté - ide o jeden z nosných prvkov dizajnového jazyka SUV značky ŠKODA. Zadné skupinové svetlá sú sériovo osadené LED diódami a koncové svetlo je tvarované do tvaru písmena C, ktorý je pre značku ŠKODA typický. Zákazník si môže vyberať z celkom 14 odtieňov vonkajšieho laku - štyroch nemetalických a desiatich metalických odtieňov. Vzhľad doplnkov sa líši podľa troch jednotlivých výbavových línií: Active, Ambition a Style, ktoré možno pre model ŠKODA KODIAQ vybrať.

Zdroj: Škoda auto

Karoséria
Svojimi rozmermi sa ŠKODA KODIAQ pohybuje na hornej hranici segmentu kompaktných vozidiel SUV. Celková dĺžka je 4 697 mm, šírka 1 882 mm, výška (vrátane strešného nosiča) 1 676 mm a rázvor 2 791 mm. Vozidlo je postavené na modulárnej platforme koncernu Volkswagen, kde hrá veľkú úlohu odľahčená konštrukcia. Maximálnu tuhosť karosérie zabezpečuje rozsiahle využitie vysokopevnostných ocelí. So základným motorom TSI a pohonom predných kolies je pohotovostná hmotnosť veľkého SUV (bez vodiča) len 1 452 kg, pri motore 1,4 TSI s pohonom 4×4 potom 1 540 kg.

Suverénna je tiež torzná tuhosť, presnosť výroby, komfort a stabilita kabíny pri náraze. Vďaka precíznemu dizajnu dosahuje nové SUV KODIAQ hodnoty súčiniteľa aerodynamického odporu (cx) len 0,33.

Interiér
Pre vozidlá značky ŠKODA je typický veľkorysý priestor: ŠKODA KODIAQ je len o štyri centimetre dlhšia ako ŠKODA OCTAVIA, v rámci segmentu SUV však ponúka nadpriemerne veľký interiér. Spracovanie vonkajších rozmerov do mimoriadne priestranného interiéru je ďalšou ukážkou schopností konštruktérov značky. Dĺžka interiéru veľkého SUV je 1 793 mm, šírka vo výške lakťov vpredu je 1 527 mm a vzadu 1 510 mm. Priestor nad sedadlom má vpredu 1 020 mm a vzadu 1 014 mm. Priestor pred kolenami cestujúcich na zadných sedadlách je až 104 mm.

Interiér veľkého SUV pôsobí bezpečným a robustným dojmom. Výrazný dizajn exteriéru prestupuje aj do interiéru: dvojité línie sa nachádzajú aj na prístrojovej doske, ktorá je tvarovaná trojrozmerne. Interiér sa vyznačuje výraznými vertikálnymi prvkami, ako sú napríklad štyri veľké otvory pre prívod vzduchu. Veľký displej rozdeľuje palubnú dosku na dve rovnocenné zóny, určené pre vodiča a spolujazdca.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Pre vozidlá značky ŠKODA je typická vysoká kvalita spracovania a jednoduchá, intuitívna obsluha. Volant je k dispozícii v niekoľkých rôznych prevedeniach a na želanie je k dispozícii s vyhrievaným vencom. Voliteľná trojzónová klimatizácia Climatronic s vlastným ovládacím panelom aj pre cestujúcich na zadných sedadlách je ďalším prvkom, ktorý je bežný skôr vo vyšších automobilových triedach. Elektronická parkovacia brzda sa aktivuje jednoducho tlačidlom.

Pre predné sedadlá je k dispozícii celý rad komfortných prvkov. Voliteľne môžu byť vyhrievané, s ventiláciou alebo elektricky nastaviteľné, vrátane pamäte. Tiež zadné sedadlá modelu ŠKODA KODIAQ sú veľmi variabilné: možno ich sklápať v pomere 60:40, štandardne sú posuvné v pozdĺžnom smere až o 18 cm a sklon operadla je individuálne nastaviteľný. Na želanie môže mať vozidlo ďalšie dve sedadlá v treťom rade - ŠKODA KODIAQ je prvým sedemmiestnym modelom v novodobej histórii značky ŠKODA.

Alternatívou k sériovo dodávaným textilným poťahom je kombinácia textil-koža alebo koža-Alcantara. Dekoračné lišty sú k dispozícii v piatich variáciách. Ambientné osvetlenie s nastaviteľným odtieňom vytvára v interiéri za tmy jedinečnú atmosféru. Toto osvetlenie je integrované v dekoračných lištách vo výplniach dverí a ponúka desať rôznych farieb.

Batožinový priestor

S objemom 720 až 2 065 l (pri sklopení zadných sedadiel) ponúka ŠKODA KODIAQ najväčší batožinový priestor vo svojej triede. Ak je vozidlo vybavené voliteľným sedadlom spolujazdca so sklopným operadlom, zmestia sa do SUV predmety dlhé až 2,80 m. Súčasťou voliteľnej výbavy sú elektricky ovládané piate dvere, ktoré možno (tiež v rámci voliteľnej výbavy) otvárať a zatvárať pohybom nohy pod nárazníkom alebo tlačidlom v interiéri. ŠKODA KODIAQ môže v konfigurácii TDI / DSG / 4×4 ťahať príves o celkovej hmotnosti až 2,5 t. Pre tento účel je možné objednať elektricky ovládané ťažné zariadenie.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Výbava

Vozidlá ŠKODA ponúkajú vždy kus auta navyše a dokazujú to aj Simply Clever prvky modelu ŠKODA KODIAQ. Medzi ne patrí napríklad výsuvná plastová ochrana hrán dverí. Toto Simply Clever riešenie zabraňuje poškrabaniu a deformáciám na vlastnom i okolitých vozidlách. Na želanie môže byť KODIAQ, ako prvé vozidlo ŠKODA, vybavený aj elektrickou detskou bezpečnostnou poistkou pre zadné dvere, palubnou komunikačnou jednotkou ICC alebo balíkom spánok so špeciálnymi hlavovými opierkami. Celkovo ponúka ŠKODA KODIAQ viac ako 30 Simply Clever detailov, vrátane siedmich úplne nových.

Asistenčné systémy

ŠKODA svoje veľké SUV vysiela na cesty s bohatou paletou asistenčných systémov, z ktorých mnohé sú známe z vyšších automobilových tried. Niektoré systémy sú dodávané sériovo, iné možno na želanie objednať jednotlivo, alebo v rámci balíkov výbavy.

Novinkou v portfóliu je asistent pre cúvanie s prívesom Tow Assist: ak má ŠKODA KODIAQ pripojený príves, pri pomalom cúvaní prevezme systém riadenie vozidla. Pri cúvaní bez prívesu nový asistent Manoeuvre Assist brzdí, akonáhle za vozidlom rozozná prekážku. Umožňuje to vylepšená funkcia zadných parkovacích senzorov.

Novinkou je pre značku systém Area View: vďaka kamerám so širokouhlým objektívom umiestneným na prednej a zadnej časti vozidla a vo vonkajších spätných zrkadlách sa na palubnom monitore zobrazuje niekoľko rôznych pohľadov na okolie vozidla. Medzi nimi je aj virtuálny pohľad z vtáčej perspektívy a 180° zábery z okolia prednej a zadnej časti vozidla, čo uľahčuje riadenie v neprehľadných situáciách alebo teréne.

Sériovo dodávaný systém Front Assist, vrátane funkcie núdzovej brzdy City, rozpozná pomocou radaru nebezpečné situácie spôsobené inými vozidlami alebo objektmi pred automobilom. Ak je to nutné, systém vodiča varuje a v prípade potreby vozidlo čiastočne, alebo úplne zabrzdí. Funkcia núdzovej brzdy City je aktívna do rýchlosti 34 km/h. Voliteľne dodávaná Prediktívna ochrana chodcov dopĺňa funkciu Front Assist o zmiernenie následkov alebo zamedzenie stretu s chodcami.

Tiež adaptívny tempomat Adaptive Cruise Control (ACC) funguje pomocou radaru a pomáha vodičovi udržiavať zvolenú rýchlosť a odstup vozidla ŠKODA KODIAQ od nasledovaného vozidla. Systémy Lane Assist, Blind Spot Detect a Rear Traffic Alert pomáhajú vodičovi pri udržiavaní smeru v jazdnom pruhu. Pomocou radaru na zadnej časti vozidlo sleduje mŕtve uhly v okolí vozidla a pomáha pri cúvaní z parkoviska. Pokiaľ je vozidlo zároveň vybavené systémami Lane Assist a ACC spolu s prevodovkou DSG, získava navyše i funkciu Traffic Jam Assist. Tento asistent sa dokáže v hustej premávke s vozidlom sám rozbiehať, brzdiť a udržiavať jazdu v pruhu, a to do rýchlosti 65 km/h.

Systém Driver Alert dokáže pri vodičovi rozpoznať príznaky únavy a v takom prípade ho požiada, aby urobil prestávku. Emergency Assist, rovnako tak v kombinácii s prevodovkou DSG, je ďalším príkladom spojenia ACC a asistenta pre jazdu v pruhoch Lane Assist. Pri hroziacej neschopnosti vodiča ovládať vozidlo môže systém zbrzdiť veľké SUV až do úplného zastavenia. Crew Protect Assist, ktorý je k dispozícii v dvoch variantoch, sa stará o prípravu cestujúcich na hroziacu nehodu: zavrie bočné i strešné okná a automaticky pritiahne bezpečnostné pásy. Pokiaľ dôjde k zrážke, zabráni sériovo dodávaná multikolízna brzda tomu, aby sa vozidlo ŠKODA KODIAQ nekontrolovane pohybovalo ďalej. Systém Travel Assist pracuje na báze kamery, ktorá dokáže rozpoznať dopravné značky a zobraziť ich v grafickej podobe na displeji palubného počítača alebo navigácie.

ŠKODA Connect

So svojím riešením Infotainmentu a konektivity ukazuje veľké SUV značky ŠKODA, čo znamená byť neustále online. Vďaka novým inovatívnym mobilným online službám predstavuje ŠKODA novú dimenziu navigácie, údržby a informácií o vozidle. Súčasne umožňuje ŠKODA Connect využívanie asistenčných služieb a vzdialený prístup k vozidlu. 

ŠKODA Connect sa delí na dve kategórie. Služba Infotainment Online zaisťuje navigáciu a informácie v reálnom čase. Care Connect slúži k vzdialenému prístupu k vozidlu a asistenčným službám.

Zdroj: Škoda auto

Infotainment Online zahŕňa službu Online Traffic Information, zobrazujúcu v reálnom čase hustotu premávky na zvolenej trase. Služba Google Earth (k dispozícii pre systém Columbus) prenesie priebeh trasy do topografických náhľadov máp Google. Google Street View (k dispozícii pre systém Columbus) umožňuje zobraziť cieľovú destináciu vopred. Služba zahŕňa tiež aktualizáciu máp, informácie o cenách pohonných hmôt a vyťaženie parkovísk, online spravodajstvo, informácie o počasí a obľúbené miesta (My Points of Interest). Služby Infotainment Online sú počas doby jedného roka od zakúpenia nového vozidla zdarma, potom sú k dispozícii za príplatok.

Núdzové volanie (Emergency Call/eCall) je najdôležitejšia funkcia služieb Care Connect: pokiaľ sú aktivované zádržné systémy vozidla, je núdzové volanie eCall odoslané priamo do servisného centra. Núdzové volanie je súčasťou štandardnej výbavy a je integrované priamo do služieb Care Connect. Jeho súčasťou je tiež funkcia upozornenia na nehody a rovnako tak i volanie v prípade poruchy. Do Care Connect je zahrnutá i proaktívna servisná služba. Pokiaľ je táto služba aktivovaná, sú všetky potrebné dáta vozidla odoslané do servisu pred jeho návštevou. Treťou službou Care Connect je vzdialený prístup.

Značka ŠKODA teraz ponúka tiež aplikáciu ŠKODA Connect App, ktorá môže byť použitá pre prístup a kontrolu doplnkových služieb. Napríklad: smartfón upozorní majiteľa, ak je jeho vozidlo používané neadekvátnym spôsobom – prekračuje rýchlosť alebo sa pohybuje mimo vymedzenú oblasť. Táto aplikácia tiež umožňuje prenesenie doma naplánovaných trás do navigačného systému vozidla.

Nový variant SmartLink (all-in-one) v modeli ŠKODA KODIAQ nezdružuje len štandardy Apple CarPlay, Android Auto a MirrorLinkTM, ale tiež funkciu SmartGate. Znamená to, že jedna funkcia slúži k navigácii, prehrávaniu hudby, čítaniu správ i zobrazeniu dát vozidla cez displej Infotainment – a to v prípade každého stupňa výbavy.

Zdroj: Škoda auto

Infotainment systémy

Hudobné a Infotainment systémy modelu ŠKODA KODIAQ ponúkajú najnovšie technológie. Vyznačujú sa rýchlou odozvou, vysoko modernými funkciami i rozhraním a disponujú kapacitnými dotykovými displejmi v sklenenom dizajne, ktoré nanovo reagujú na dotyk prsta, nielen na tlak. Základná funkcia sa pohodlne ovláda pomocou tlačidiel a otočných spínačov.

Infotainment Swing s 6,5" displejom je súčasťou sériovej výbavy. Je možné ho doplniť o Bluetooth pripojenie pre smartfóny a ŠKODA SmartLink. SmartLink prináša na palubu vozidla štandardy Apple CarPlay, Android Auto a MirrorLinkTM. Pokiaľ zákazník pripojí svoj telefón k USB portu, otvorí sa zodpovedajúce rozhranie na displeji Infotainment.

Voliteľne dodávaný Infotainment Bolero má 8" dotykový displej s vysokým rozlíšením, vrátane funkcie palubnej komunikácie ICC (In-Car-Communication). Mikrofón handsfree sady zaznamenáva hovor vodiča a pomocou reproduktorov ho prenáša do zadnej časti vozidla.

Navigačný Infotainment Amundsen rozširuje služby systému Bolero o funkciu navigácie a o špeciálny zobrazovací režim pre jazdu v teréne a v úzkych podzemných garážach. Najvyšší variant Infotainmentu, navigačný systém Columbus, je navyše vybavený pamäťou s kapacitou 64GB a DVD mechanikou. Vďaka voliteľne dodávanému modulu LTE môže mať ŠKODA KODIAQ vysokorýchlostné internetové pripojenie. Prostredníctvom hotspotu Wi-Fi môžu pasažieri na svojich mobilných prístrojoch ľubovoľne surfovať, prehrávať si videá a odosielať e-maily (súčasť voliteľnej výbavy).

Ponuku modelu ŠKODA KODIAQ dopĺňajú i atraktívne prvky doplnkovej výbavy:

Phonebox umožňuje indukčné nabíjanie telefónu podľa štandardu Qi a pripojenie k anténe vozidla – oboje bezdrôtovo. Canton Sound System má desať reproduktorov vrátane subwooferu a ponúka výkon 575 W. Voliteľne môže byť vozidlo ŠKODA KODIAQ vybavené držiakmi tabletov, ktoré je možno zavesiť za predné hlavové opierky. Prístroje sa dajú dobíjať pomocou voliteľných 230V zásuviek alebo USB konektorov.

Motory
Paletu motorov pre uvedenie modelu ŠKODA KODIAQ na trh tvorí päť agregátov, dva motory TDI a tri TSI. Ich zdvihový objem sa pohybuje od 1,4 do 2,0 l, výkon od 92 kW (125 k) do 140 kW (190 k). Benzínové i naftové agregáty majú turbodúchadlo, priame vstrekovanie paliva a spĺňajú požiadavky emisnej normy EU 6. Všetky motory sú vybavené systémom Start-Stop, rekuperáciou brzdnej energie a výkonným tepelným manažmentom, spotreba tak zostáva i napriek vysokému výkonu nízka.

Motor 2,0 TDI je k dispozícii v dvoch výkonových verziách. Prvá z nich má výkon 110 kW (150 k) a točivý moment 340 Nm. Vrcholné prevedenie disponuje 140 kW (190 k) a točivým momentom 400 Nm. Vstupná motorizácia TDI spotrebuje na 100 km 5 l nafty (131 g CO2/km). S najsilnejším naftovým motorom zrýchľuje veľké SUV z 0 na 100 km/h za 8,6 s a akceleruje ďalej až na maximálnu rýchlosť 210 km/h.

Paleta benzínových motorov sa skladá z dvoch agregátov 1,4 TSI a jedného 2,0 TSI. Kompaktný štvorvalec má v základnej verzii výkon 92 kW (125 k) a točivý moment 200 Nm. Spotreba podľa NEFZ činí 6,0 l na 100 km, čo zodpovedá emisiám 140 g CO2/km. V silnejšej verzii dodáva motor s objemom 1,4 l výkon 110 kW (150 k) a točivý moment 250 Nm; systém ACT (Active Cylinder Technology) pri nízkom zaťažení a otáčkach odpoja druhý a tretí valec. Pri špičkovej benzínovej motorizácii, agregátu 2,0 TSI, zaistí maximálnu efektivitu vylepšený režim spaľovania. Výkon motoru činí 132 kW (180 k), točivý moment 320 Nm.

Prevodovky

ŠKODA KODIAQ prichádza s výberom niekoľkých technológií prevodového ústrojenstva. V závislosti od konkrétnych motorizácií môže byť vozidlo vybavené buď šesťstupňovou manuálnou prevodovkou alebo prevodovkou DSG so šiestimi alebo siedmimi stupňami.

Nová sedemstupňová dvojspojková prevodovka má vo vozidle značky ŠKODA premiéru. Jedná sa o variant konštruovaný pre silné motorizácie s točivým momentom do 600 Nm. Prevodovka DSG je kompaktná a umožňuje bleskurýchle a komfortné radenie.

Vodič môže sedemstupňovú prevodovku DSG využívať buď v automatických režimoch D a S, riadiť ručne pákou voliča alebo tzv. pádlami pod volantom. Pokiaľ je vo voliteľnej výbave Driving Mode Select – teda voľba jazdného profilu – navolený režim Eco, aktivuje sa funkcia voľnobehu: hneď ako vodič pri rýchlostiach nad 20 km/h uvoľní pedál plynu, odpojí sa motor od zvyšku pohonnej sústavy a ŠKODA KODIAQ tzv. plachtí.

Obe vrcholné motorizácie – TDI s výkonom 140 kW (190 k) a TSI s výkonom 132 kW (180 k) – sú kombinované s novou sedemstupňovou prevodovkou DSG a pohonom všetkých kolies. Táto kombinácia je vo vozidle značky ŠKODA novinkou. Pre motor 1,4 TSI 110 kW (150 k) a pohon všetkých kolies je k dispozícii manuálna šesťstupňová prevodovka alebo šesťstupňová prevodovka DSG, pohon predných kolies sa dá zvoliť so šesťstupňovou prevodovkou DSG. Základná naftová motorizácia s pohonom 4×4 je ponúkaná s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou alebo sedemstupňovou prevodovkou DSG, verzia s pohonom predných kolies potom výlučne so sedemstupňovou prevodovkou DSG. Vstupná motorizácia TSI sa dodáva so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou a pohonom predných kolies.

Zdroj: Škoda auto

Pre väčšinu motorizácií je k dispozícii pohon 4×4 s elektronickým riadením. Ten prináša veľké výhody v oblasti trakcie, stability a bezpečnosti jazdy, a to aj mimo cesty.

Srdcom pohonu 4×4 je elektronicky riadená lamelová spojka. Systém pohonu všetkých kolies je výkonný a rýchly. Jeho riadiaca jednotka permanentne prepočítava ideálny hnací moment pre zadnú nápravu. Vďaka prediktívnemu riadeniu, v závislosti od aktuálnej situácie, je tak strata trakcie takmer vylúčená. Pri brzdení motorom alebo pri nízkom zaťažení je z dôvodu hospodárnosti poháňaná len predná náprava.

Podvozok

Aj podvozok modelu ŠKODA KODIAQ vznikol vďaka rozsiahlemu know-how značky. Niektoré diely prednej nápravy typu MacPherson sú z hliníka, oceľová viacprvková zadná náprava zachytáva separátne pozdĺžne aj priečne sily. Posilňovač riadenia, využívajúci efektívny elektromechanický pohon, umožňuje presný kontakt s vozovkou a úzko spolupracuje s niektorými asistenčnými systémami modelu ŠKODA KODIAQ.

Veľké SUV značky ŠKODA je v stupňoch výbavy Active a Ambition osadené sedemnásťpalcovými kolesami, štandardom variantu Style sú osemnásťpalcové kolesá. Program voliteľnej výbavy ponúka leštené devätnásťpalcové kolesá. Brzdy s veľkými kotúčmi s vnútorným chladením vpredu sú silné a odolné. Pri svižnom prejazde zatáčkou ako pri vozidlách s pohonom prednej nápravy, tak s pohonom všetkých kolies, je ovládanie plynulejšie a bezpečnejšie vďaka elektronickej uzávierke diferenciálu XDS+, ktorá je funkciou kontroly stability ESC.

ŠKODA na želanie vybaví svoje veľké SUV aj voľbou jazdného profilu Driving Mode Select. Tá vodičovi umožňuje zvoliť, či budú motor, prevodovka DSG, posilňovač riadenia, klimatizácia a ďalšie systémy pracovať v režime Normal, Eco, Sport alebo Individual. Verzia s pohonom 4×4 ponúka navyše i režim Snow, ktorý je určený pre jazdu po ceste a nemá žiadne rýchlostné obmedzenia. Režim Snow upraví fungovanie systémov ABS, ASR, ACC (pokiaľ je nimi vozidlo vybavené), riadiace jednotky motora a elektronické riadenie lamelovej spojky pre pohon všetkých kolies na zasneženej vozovke.

Ďalším prvkom voliteľnej výbavy je adaptívny podvozok DCC (Dynamic Chassis Control) spojený s voľbou jazdného profilu Driving Mode Select. Elektrické ventily tu prispôsobujú prácu tlmičov konkrétnej situácii. V spojení s Driving Mode Select sa systém prispôsobí štýlu jazdy vodiča a zaistí bezpečnú jazdu na ceste. DCC umožňuje nastavenie režimu Comfort, Normal alebo Sport.

ŠKODA KODIAQ pokračuje v jazde i tam, kde spevnená cesta končí. Jednoduchým stlačením tlačidla sa vodič dostane do režimu Offroad (pre verziu 4×4 voliteľne v kombinácii s voľbou jazdného profilu Driving Mode Select). Tu sa funkcia podvozku, riadiacej jednotky motora a bŕzd prispôsobí drsnému terénu. Ide pritom najmä o rozjazdy, udržiavanie trakcie a brzdenie. V režime Offroad pomôže asistent pre zjazdenie svahov bezpečne zdolať terénne nerovnosti úpravou funkcie bŕzd.

Komentáre k článku


Stream naživo