2016-07-07 15:05:00
Škoda Kodiaq
Škoda Kodiaq
Zdroj: Škoda auto

ŠKODA začína SUV ofenzívu značky kampaňou na KODIAQ

Všestranné SUV s patričnými outdoorovými schopnosťami je dlhé 4,70 m. Ponúka najväčší batožinový priestor vo svojej triede.

Ďalším nadštandardným prvkom výbavy v tomto segmente je voliteľný tretí rad sedadiel. Model Kodiaq symbolizuje všetky silné stránky značky - výrazný dizajn, vysokú funkčnosť a rad Simply Clever prvkov. Škoda Kodiaq v oblasti konektivity, asistenčných systémov a infotainmentu nastavuje novépravidlá. Na trh príde model začiatkom roka 2017.

Škoda Audo vstupuje s modelom Škoda Kodiaq do nového, celosvetovo rýchlo rastúceho segmentu veľkých SUV. Touto ofenzívou chce automobilka osloviť nové skupiny zákazníkov, zvýšiť svoje trhové podiely a posilniť svoju pozíciu na svetových trhoch.

Silný charakter

Už na prvý pohľad je Kodiaq typickým modelom mladoboleslavskej automobilky. Má osobitý charakter, výrazný vzhľad a nový dizajnový jazyk značky, s ktorým vstupuje do segmentu SUV. V každodennom živote ponúka všestranné schopnosti pre rodinu, voľný čas a prácu. V päť aj sedemmiestnej verzii má Škoda Kodiaq dostatok priestoru pre všetkých cestujúcich a batožinu. Po sklopení druhého radu sedadiel má päťmiestny automobil s 2 065 litrami najväčší batožinový priestor v triede. Pozdĺžne posuvné zadné sedadlá sú súčasťou sériovej výbavy. Sklon operadiel sa dá podľa potreby nastavovať. Škoda Kodiaq predstavuje nové inovatívne nápady. Jedným z nich je automaticky výsuvná plastová ochrana hrán dverí, ktorá zabraňuje ich poškodeniu pri otváraní. Pre najmladších pasažierov je v automobile elektrická detská bezpečnostná poistka a pre dlhé jazdy Paket spánok so špeciálnymi hlavovými opierkami.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Konektivita

Je tiež na vrchole segmentu. Infotainment ponúka vysoko moderné funkcie a rozhrania a je vybavený kapacitnými dotykovými displejmi. Vrcholné systémy Columbus a Amundsen disponujú funkciou WLAN-hotspot. Pre infotainment Columbus je v ponuke na želanie LTE modul, ktorý umožňuje v súčasnosti najrýchlejšie internetové pripojenie.

Nové on-line mobilné služby značky Škoda sú rozdelené do dvoch kategórií: On-line služby infotainmentu slúžiace pre informácie a navigáciu a služby Care Connect, ktoré pomáhajú pri poruchách a v núdzi. Tlačidlo núdzového volania eCall, ktoré bude v Európe predpísaným štandardom až od roku 2018, bude nový model Škoda Kodiaq ponúkať v rámci služby Care Connect už dnes. Ďalšie on-line služby fungujú prostredníctvom aplikácie Škoda Connect App. S nimi je možné automobil na diaľku kontrolovať, konfigurovať a nájsť pomocou smartfónu.

Platforma SmartLink so štandardmi Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLinkTM a SmartGate je súčasťou voliteľnej ponuky k základnému infotainment systému Swing. Pre vyššie systémy je SmartLink súčasťou sériovej výbavy. Phonebox s indukčným nabíjaním pripája smartfón k anténe automobilu.  

Asistenčné systémy

Vonkajšie kamery Area View sú novinkou pre značku Škoda a ukazujú na palubnom displeji niekoľko pohľadov na okolie automobilu. Ak je za veľkým SUV pripojený príves, prevezme pri pomalom cúvaní riadenie asistent pre jazdu s prívesom. Novinkou je prediktívna ochrana chodcov, ktorá dopĺňa systém Front Assist. Nová je tiež funkcia zabrzdenia pri vjazde a cúvaní z parkovacieho miesta. Škoda Kodiaq samočinne zabrzdí, akonáhle za sebou rozpozná prekážku.

Ďalšie asistenčné systémy udržujú dostatočný odstup pred nasledovanými automobilmi, uľahčujú vodičovi prechádzanie z pruhu do pruhu alebo ho naopak v jazdnom pruhu udržujú, upozorňujú na dôležité dopravné značky a asistujú pri parkovaní.  

Zdroj: Škoda auto

Motory a podvozok

Pri štarte predaja modelu Škoda Kodiaq na začiatku roka 2017 sa bude dať zvoliť medzi piatimi pohonnými jednotkami - dvomi motormi TDI a tromi motormi TSI. Najsilnejším benzínovým agregátom je motor 2,0 TSI s výkonom 132 kW (180 k). Vďaka novo vyvinutému procesu  spaľovania je podobne úsporný ako agregát s menším zdvihovým objemom. Vďaka výraznému podielu vysokopevnostnej ocele je karoséria modelu Škoda Kodiaq relatívne ľahká, čo je ďalším dôležitým faktorom hospodárnosti automobilu.

Prenos výkonu zabezpečujú šesťstupňová manuálna prevodovka, prevodovka DSG, pohon predných kolies a pohon všetkých kolies 4×4. Veľké SUV z Českej republiky zvláda cesty všetkého druhu. Prináša atraktívny zážitok z jazdy, ak má automobil voľbu jazdného profilu Driving Mode Select a adaptívny podvozok DCC. S nimi možno v niekoľkých módoch nastaviť riadenie, odozvu plynového pedálu, radenie prevodovky DSG a funkciu tlmičov.

Nová Škoda Kodiaq sa aj v ťažšom teréne cíti ako doma. Tam, kde cesta končí, podporuje vodiča automobilu s pohonom 4×4 voliteľný režim Off-road. Stlačením tlačidla sa všetky relevantné systémy - manažment motora, asistenčné systémy a elektronické podvozkové systémy ABS a ESC - samostatne prispôsobia podmienkam v teréne. V prípade, že je automobil vybavený DCC, možno nastaviť aj tlmiče.


ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo