2016-06-29 16:57:34
Úplne nový Citroën C3
Úplne nový Citroën C3 bude z Trnavy
Zdroj: Jozef Vydra

Dnes predstavili úplne nový Citroën C3 z Trnavy

Jeho jediným a výhradným miestom vzniku bude totiž trnavský závod PSA Groupe Slovakia.

Odhalenie auta sa odohralo v Trnave bezprostredne po tom, ako v Lyone oficiálne po prvý raz odhalili identitu tohto vozidla. Tento historický okamih bol totiž prvým predstavením novinky koncernu aj na pôde výrobného závodu.

Šlo vlastne o svetovú pred-pred-predpremiéru novej generácie modelu Citroën. Pred oficiálnym predstavením na jesennom autosalóne v Paríži  29. septembra novinke ešte 14. septembra absolvuje svetovú predpremiéru a 24. septembra ďalšiu, tentoraz určenú pre slovenskú verejnosť na Dni otvorených dverí v trnavskej automobilke.

Nový Citroen C3 je v poradí štvrtým modelom PSA Grope Slovakia v Trnave od spustenia výroby v júni 2006. Zdá sa, že bude patriť k tým najdôležitejším. Začne sa sériovo vyrábať od septembra tohto roku výhradne na Slovensku. Má priniesť nielen zvýšenie počtu vyrobených vozidiel, ale aj rast zamestnanosti. V Trnave sa v súčasnosti vyrábajú Citroën C3 Picasso a Peugeot 208.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Nový model znamená pre Trnavu viacero impulzov. „Získanie výroby znamená posilnenie priority nášho závodu v profilácii na 'výnimočný závod', produkujúci malé vozidlá v segmente B Mainstream,“ uviedol počas predstavenia generálny riaditeľ PSA Groupe Slovakia Rémi Girardon. Generálny riaditeľ Citroën Slovakia Matúš Paľa označil nový C3 za plnohodnotného nositeľa hodnôt radu C3, ako optimistické auto plné inovácií, ktoré prináša komfort. Jeho cieľom bude získať mladých klientov.

V roku 2015 vyrobil trnavský závod PSA vyše 303 000 áut, čo bolo o 19 % viac ako rok predtým. Na rok 2016 sa pôvodne plánovala výroba 290 000 vozidiel, no rast záujmu o autá z Trnavy si vynútil zmenu počtu na 315 000 áut, čo je medziročne o 4 % viac. V roku 2017 by sa malo vyrobiť približne 345 000 áut a v roku 2018 už 360 000 kusov.

Automobilka v Trnave má dlhodobo približne 3500 pracovných pozícií a po začatí výroby nového modelu stúpne na vyše 4000. Spolu s nepriamymi pracovnými pozíciami dáva prácu pre takmer 10 000 ľudí. V roku 2018 sa očakáva celkovo vyše 4200 zamestnancov.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Nový Citroën C3 je 3,99 metra dlhý, no hrdí sa najväčším priestorom na kolená na zadných sedadlách v triede. Bude mať benzínové aj naftové motory so spotrebou od 3,01 litra na 100 kilometrov. Prezentuje sa svetovou novinkou - ConnectedCam Citroën. „Je to integrovaná kamera, ktorá zaznamenáva 30 sekúnd pred aj po eventuálnej nehode. Má pritom možnosť zdieľať zábery z okolia na sociálnych sieťach a GPS modul," povedal Paľa. Výrobca vyzdvihuje aj ďalšie prednosti, napríklad vysokú mieru personalizácie, vrátane dvojfarebného lakovania s odlišnou farbou strechy. K dispozícii je aj ochrana dverí AirBump, podobne ako má model Cactus.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Videli sme aj interiér, no zverejnenie jeho vzhľadu, ako aj technické parametre, napríklad objem batožinového priestoru a ďalšie podrobnosti sa očakávajú až neskôr.

Ak by sme mali charakterizovať novinku z dielna PSA Grope, je to typický Francúz: malé, milé a šarmantné auto, kde nájdete tie najlepšie nápady a prvky z doterajších modelov – je to taká trocha zmenšená C4-ka s prvkami crossoverov, nápadov z Cactusa a tvarov z modelu C4 Picasso. No umne skĺbené v celok, ktorý nezaprie svoju DNA značky s dvojšípom v znaku.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Na jeho vývoji sa podieľalo v projektovom tíme doteraz najviac technikov zo Slovenska spomedzi všetkých spúšťaných modelov v trnavskej automobilke.  Príchod nového modelu zároveň zvýši podiel dodávateľov zo Slovenska a z okolitých krajín stredoeurópskeho regiónu. Kým pri modeli C3 Picasso, je to 35 % a pri Peugeote 208 približne 49 %. nový model sa podiel počtu dodávateľov vyšplhá až na 86 %.

„Chceme byť lídrom vo svojej kategórii,“ zdôraznil Girardon  a dodal, že ak bude o nový C3 záujem, podiel na celkovej výrobe môže byť i vyšší ako plánovaných 50 %.

Komentáre k článku


Stream naživo