2016-05-11 11:11:57
Toyota GT 86 Shooting
Toyota GT 86 Shooting Break
Zdroj: Toyota

Toyota prekvapila praktickou verziou športového modelu GT 86

Toyota Australia odhalila celosvetovú novinku. Jej tím konštruktérov a dizajnérov pripravil vývoj prototypu.

Je ním nový atraktívny koncept „Shooting Brake“, odvodený od športového modelu GT86. Hoci všetko mali na svojich pleciach Austrálčania, ručné zostavenie vozidla prebehlo v Japonsku v globálnej divízii športových vozidiel.

Koncept Shooting Brake vďaka praktickejším výklopným dverám batožinového priestoru zvyšuje úžitkovú hodnotu športového kupé. Neobvyklé označenie „shooting brake“ odkazuje na podmanivý dizajn tohto štvormiestneho kupé, ktoré ponúka viac miesta v oblasti hlavy a väčší batožinový priestor.

Koncept rozvíja atraktivitu pôvodného modelu a dáva mu väčšiu všestrannosť. Zachováva štíhly a športový charakter kupé, ako aj ostré jazdné schopnosti. Koncept Shooting Brake je elegantnou alternatívou pre páry vyznávajúce aktívny životný štýl, alebo je vhodné ako druhé vozidlo pre rodiny, ktoré sa chcú odlíšiť. Automobil sa hodí rovnako dobre na víkendové výlety aj na jazdu po okruhoch.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Tecuja Tada hlavný konštruktér modelu GT 86 uviedol, že sa rozhodol podporiť tento projekt, keď počas návštevy Austrálie v novembri 2014 zbadal hlinený model vyhotovený v mierke 1 : 4. „Model ma tak veľmi nadchol, že som poveril výrobných majstrov „takumi“, aby spracovali prototyp a ručne vyrobili koncepčný model Shooting Brake na základe návrhu z Austrálie,“ komentoval Tada. „Koncepčný model je plne funkčné vozidlo schopné jazdy, ktoré už preverilo svoje kvality na testovacích okruhoch spoločnosti Toyota. Príjemne vyvážené a priame riadenie modelu GT86 je zárukou toho, že si toto vozidlo zachováva mimoriadny pôžitok z jazdy v kupé s o niečo neutrálnejšou spätnou väzbou v úzkych zákrutách na obľúbených trasách svojho majiteľa,“ dodal Tada.

Zdroj: Toyota

Toyota chce vyhodnotiť reakcie verejnosti na tento koncept, napriek tomu, že vznikol len ako interná dizajnérska štúdia bez konkrétnych plánov na výrobu. Hlavný dizajnér spoločnosti Toyota Australia Nicolas Hogios uviedol, že austrálsky tím dizajnérov s nadšením diskutoval o tom, do akej miery by mal kupé GT86 upraviť, aby nakoniec vzhľadovo pozmenil len zadné partie a strechu. Pôvodne chceli preštylizovať oveľa väčšiu časť vozidla. No rozhodli sa zachovať čo najviac z pôvodného GT86 a zmeniť len to absolútne nevyhnutné.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

„Silueta vozidla zostáva športová, precízna a dynamická, je však praktickejšia a umožňuje prevážať na streche napríklad surfy, bicykle alebo strešné boxy na víkendové výpravy. Okrem toho je jednoduchšie aj nakladanie vecí do batožinového priestoru vďaka väčšiemu otvoru dverí. V konečnom dôsledku sme zvýšili atraktivitu kupé, ale zámerne sme zachovali čistotu teraz už kultového štýlu GT86, “ dodal Hogios.

Jozef Vydra
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo