2015-11-23 09:30:00
Mazda CX-9 2016
Mazda CX-9 2016
Zdroj: Mazda

FOTO: Nová Mazda CX-9 – luxus, sedem miest a nový 2,5l turbo štvorvalec

Mazda na autosalóne v Los Angeles predstavila svoje najväčšie auto. Crossover CX-9.

Mazda priniesla do Los Angeles druhú generáciu svojho najväčšieho crossovera. Mazda CX-9 dostala nový menší motor, nové technológie, viac priestoru pre pasažierov, lepší vzhľad a do Európy sa nechystá.

Prvá generácia Mazdy CX-9 sa v Európe objavovala len sporadicky. Posledných niekoľko exemplárov Mazda priniesla aj k nám. Ešte stále si prvú generáciu s veľkým 3,6 litrovým atmosférickým benzínovým šesťvalcom môžete kúpiť. Šesťvalec má ale dni zrátané. Nová generácia, ktorá sa začne predávať na jar budúceho roku dostane nový prepĺňaný turbo štvorvalec s objemom 2,5 litra.

Mazda tvrdí, že jej motor je unikátny. Dokáže totiž klapkami vo výfukovom potrubí meniť tlak na turbo v závislosti od otáčok motora tak, aby bol zvýšený tlak dostupný už pri nízkych otáčkach. Vo vysokých otáčkach sa otvárajú klapky tak, aby sa tlak na turbo príliš nezvyšoval, naopak pri nízkych sa zatvoria a zvýšia tlak i v takých otáčkach, v ktorých by sa turbo inak nepohlo. V praxi to znamená okamžité prepĺňanie od takmer neutrálu až do vysokých otáčok. Pritom ide o jedno twin-scroll turboduchadlo. Práve vďaka týmto technológiám dokáže Mazda vyťažiť z 2,5 litrového motora 250 koní a až 420 Nm krútiaceho momentu. Pochopiteľne by výkon mohol byť ešte vyšší, ale pri takto veľkom aute je kľúčový práve vysoký krútiaci moment v čo možno najširšom spektre otáčok.

Zdroj: Mazda
Zdroj: Mazda

Okrem nového motora je nová aj celá konštrukcia vozidla. Auto je o 30 mm kratšie (5065mm), no má o 55 mm väčší rázvor. To v princípe znamená, že automobilka zmenšila previsy, zároveň zväčšila priestor pre posádku. Vďaka tomu sa dnu zmestí 7 pasažierov pohodlnejšie. Interiér auta pôsobí prémiovo, najmä vďaka využitiu kože a vďaka jednoduchej estetike palubnej dosky. Automobil je plný moderných jazdných asistentov vrátane varovania pred opustením jazdného pruhu, núdzového brzdenia a ďalších. Mazda ponúka tiež head up displej, Mazda Connect systém s možnosťou počúvania hudby online cez Harman Kardon aplikáciu a ďalšie.

Zdroj: Mazda

Nová Mazda CX-9 má byť komfortnejšia aj vďaka nižšej hladine hluku. Vďaka nižšej hmotnosti auta, ktoré sa štandardne ponúka ako predokolka, no k dispozícii je aj pohon 4x4 mohli konštruktéri znížiť hlučnosť o 12 percent pri rýchlosti 100 km/h. Dizajn auta sa nesie v duchu Kodo.

Zdroj: Mazda

jh
ZDROJ: Mazda

Komentáre k článku


Stream naživo