2015-10-07 16:20:00
BMW M4 GTS
BMW M4 GTS
Zdroj: BMW

FOTO: Nové BMW M4 GTS má vďaka vstrekovaniu vody do valcov až 500 koní!

Najostrejšie BMW M4 s označením GTS je špeciálnou edíciou M4 na oslavu výročia divízie M.

BMW M4 GTS vzniklo pre okruhy a vzniklo na počesť jubilea modelu M3, ktorý v budúcom roku oslávi 30. rokov od svojho prvého uvedenia na svetlo sveta. Veru tak od roku 1986 uplynie už 30 rokov a M4 GTS chce v limitovanej edícii 700 kusov priniesť esenciu divízie M pretavenú do súčasných moderných technológií.

BMW M4 GTS totiž nie je len výstavný model, či nebodaj koncept. Je to reálne sériové auto, ktoré dokázalo na okruhu Nurburgring zajazdiť čas 7:28, čím dokázalo, že je prioritne zamerané na dosahovanie úspechov na okruhu.

M4 GTS je v porovnaní so štandardným M4 nielenže výkonnejšie a rýchlejšie, ale tiež drsnejšie a najmä ľahšie. Pritom nie je určené iba na okruhy aj keď jeho revírom sú práve uzavreté cesty. Vďaka unikátnym technológiám znížili konštruktéri hmotnosť auta na 1510 kg, čím získali pomer hmotnosti a výkonu 3,0kg/k. V interiéri sa znižovanie hmotnosti týkalo aj sedadiel, ktoré sú z uhlíkových vláken, ľahké obklady, výstuž palubnej dosky i odľahčený stredový panel, alcantara sa dostala kde to len išlo (je výrazne ľahšia ako koža). Zvonka sa uhlíkové vlákna nachádzajú na rôznych prvkoch karosérie vrátane difúzora a zadného krídla. Odľahčený je aj výfukový systém s titánovým tlmičom, ktorý zabezpečuje zníženie hmotnosti až o 20 %.

Najväčšou devízou modelu je však vstrekovanie vody do valcov, ktoré výrazne zvyšuje výkon motora i krútiaci moment. Motor, biturbo radový šesťvalec z BMW M3 a M4 prešiel modifikáciou vďaka ktorej má až 368 kW (500 k) a 600 Nm krútiaceho momentu. Pritom je vstrekovanie vody do valcov úprava, ktorá nevyžaduje zväčšenie ani spotreby a neovplyvňuje ani emisie, priemerná spotreba auta teda zostáva na 8,4 litra a emisie na 194 g/km CO2.

Zdroj: BMW

Okrem zvýšenia výkonu a zníženia hmotnosti disponuje M4 GTS novými OLED svetlami v ktorých sa spája technológia LED svetiel BMW a tiež technológia BMW Selective Beam s adaptívnym osvetlením zákrut. Znamená to, že ide o tzv. Matrix svetlá, ktoré neoslňujú protiidúce ani pred autom idúce vozidlá a zároveň poskytujú plný svetelný výkon tam, kde to vodič potrebuje.

Detailne si môžete nové GTS pozrieť v galérii. Vychutnať si ho môžete aj na akciou nabitom videu od BMW:

jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo