2015-09-14 04:10:00
Borgward BX7
Borgward BX7
Zdroj: Borgward

Borgward vstal z mŕtvych – predstavil svoje nové SUV

V dnešných časoch globalizácie a spájania je doslova nezvyčajné, aby dávno zaniknutá značka vstala z mŕtvych a začala znova vyrábať automobily.

Stalo sa to však v prípade nemeckého výrobcu Borgward a po niekoľkých avízach, ktoré sme registrovali a čakali na oficiálne uvedenie, teraz prichádza BX7 - stredne veľké SUV.

Prešlo už 54 rokov odvtedy, čo sme mali možnosť posledný raz vidieť nový automobil nemeckej značky Borgward. S pomocou čínskych vlastníkov a ich kapitálu je však tento výrobca späť. Reinkarnácia značky znamená, že Borgward BX7 sa predstaví oficiálne na frankfurtskom autosalóne. Je akosi „samozrejmé“, že sa tento model začne najskôr predávať v Číne a na iných ázijských trhoch. Do Európy sa časom dostane takisto, pravdepodobne s ročným oneskorením.

Ak sa dobre zahľadíte na oficiálne fotky, budete mať pocit, že toto ste už niekde videli – alebo niečo podobné. Borgward sa však nechváli technologickou „inšpiráciou“ svojho auta, preto je pôvod techniky zahalený rúškom tajomstva. Celkový vonkajší vzhľad auta pripomína nemecké korene. Teda až na prednú masku, ktorá bola aj v minulosti celkom originálna a asi najviac pripomína americký Buick.

Zdroj: Borgward
Zdroj: Borgward

Tvar karosérie a dĺžkou 4,7 metra, ako aj výkon motora predsa len čosi napovedajú. Základom je tak s najväčšou pravdepodobnosťou Audi Q5. Áno, medzi oboma autami je množstvo odlišností. Napríklad Borgward bude môcť byť až sedemmiestny, pričom po sklopení sedadiel ponúkne 1344 litrov priestoru. Pohon všetkých kolies zabezpečuje spojka BorgWarner namiesto medzinápravového diferenciálu Audi.

Pod kapotou vozidla sa zatiaľ môžu nachádzať dva motory: dvojlitrový turbomotor s výkonom 165 kW, ktiorým je pravdepodobne 2.0 TFSI od Audi, rovnako ako plug-in hybridný štvorvalec s masívnym výkonom 295 kW. Slabší motor je spárovaný štandardne so sedemstupňovou dvojspojkovou automatickou prevodovkou. Hybrid má mať dojazd až 55 km čisto na elektrinu. Systém pohonu 4x4 funguje tak, že predné kolesá poháňa spaľovací a zadné elektrický motor. Neskôr sa pod kapotu dostanú aj dieselové motory.

Zdroj: Borgward
Zdroj: Borgward

O interiéri zatiaľ nemožno povedať takmer nič, to si Borgward nechal až do Frankfurtu. No vieme aspoň to, že vo vnútri sa očakáva 12,3 palcová obrazovka multimediálneho systému a Wi-fi hotspot. Vo výbave auta nebude chýbať adaptívny tempomat, kamery, ktorú budú snímať okolie celého auta, prednárazový systém, ale aj automatické brzdenie pred prekážkou.

Borgward BX7 sa má začať predávať v Číne budúci rok, v Európe pravdepodobne v roku 2017. Veľmi zaujímavá je pritom cena, ktorá je výrazne nižšia, ako pri Audi Q5. V základe má totiž vozidlo stáť 26 000 eur.

Jozef Vydra
ZDROJ: Borgward

Komentáre k článku


Stream naživo