2015-01-16 15:12:44
NAIAS (North American International
NAIAS (North American International Auto Show) Detroit 2015
Zdroj: NAIAS

Autosalón Detroit 2015 predstavuje 750 áut, v premiére 40 noviniek

Očakáva sa, že počet návštevníkov v tomto roku prekoná minuloročných 800-tisíc záujemcov. Nebude to jednoduché.

Výstava NAIAS (North American International Auto Show) je situovaná na okraji centra Detroitu v areáli Cobo, ktorý prechádza rozsiahlou renováciou v hodnote 300 miliónov dolárov. Samotné mesto Detroit sa však napriek oživeniu automobilového trhu zápasí s veľkými problémami. V roku 2012 sa stalo najväčším mestom v dejinách Spojených štátov, ktoré požiadalo o ochranu pred veriteľmi. Koncom roka 2014 však Detroit opustil bankrotovú ochranu a začal veriteľom splácať dlhy.

Detroit sa v minulosti preslávil ako kolíska a centrum amerického automobilového priemyslu. Kvôli presunu výroby do iných lokalít, silným rasovým problémom a katastrofálnej politike mesta sa ale začal od 60. rokov postupne vyľudňovať a rozkladať. Teraz je najchudobnejším veľkomestom Spojených štátov. Mesto s rozlohou väčšou ako Manhattan, Boston a San Francisco dohromady má v súčasnosti necelých 700 tisíc obyvateľov, čo je o 30 percent menej ako v roku 2000 a hlboko pod úrovňou 1,2 milióna z roku 1980.

Vráťme sa však do Cobo Hall, kde majú fanúšikovia motorizmu dvere otvorené od 17. do 25  januára. Spomedzi 750 vystavených áut, zaujímavých nielen pre Ameriku je 40 premiér. Spomeňme aspoň tie najdôležitejšie, či najzaujímavejšie.

Zdroj: Honda, Autoblog
Zdroj: Volvo

Nový model Honda NSX predstavený v USA pod značkou luxusnej odnože Acura, sme vám už predstavili, rovnako aj Volvo S60 Cross Country, podobne aj auto z 3D tlačiarne Local Motors Strati. Zaujímavý je však určite aj koncept, ktorý naznačuje podobu budúceho Fordu GT. AJ Chevrolet prišiel s veľkou novinkou, keď predstavil novú generáciu hybridu Volt. Medzi regulárnymi športovými autami nemôžeme zabudnúť na Alfu Romeo 4C Spider, ktorej príchod sa s únikom oficiálnych fotiek už očakával. Reálne sa zachoval Lexus, ktorý svoje GSF pre istotu predstavil týždeň dopredu.

Zdroj: NAIAS
Zdroj: NAIAS

Nezabudlo sa ani na veľké premotorované „stodoly,“ ktorých sa v Detroite ukázalo hneď niekoľko. Svojou troškou do mlyna prispelo napríklad Porsche s Cayenne Turbo S, do rovnakého rybníka sa pridala aj verzia Mercedes-AMG GLE 63 Coupé. Veľkosťou sa však ani jeden nemôže porovnať s (obrovským) Fordom F-150 Raptor.

Priestor dostali samozrejme aj štúdie, Mercedes priviezol svoj koncept autonómneho auta, Volkswagen naznačil, ako bude vyzerať nová generácia modelu Touareg. Úhľadný crossover predviedol tiež Hyundai, ktorý by sa už onedlho mohol pretvoriť v sériovú verziu dvojdverového SUV. Určite nielen z pohľadu európskeho zákazníka stojí za pozornosť predovšetkým nový Mercedes-Benz GLE Coupé a nová generácia Audi Q7, ale aj koncept, resp. SUV štúdiu Volkswagenu s názvom Cross Coupé GTE. Postupne vám niektoré z týchto exponátov priblížime trocha podrobnejšie.

Tentoraz sme pre vás pripravili súhrnnú galériu, kde nájdete všetky podstatné modely. Okrem toho je v našej blízkosti veľmi zaujímavý autosalón vo Viedni, ktorý trvá do nedele.  Ešte pripomínam, že ďalší veľký (a tento rok prvý európsky) autosalón bude začiatkom marca v Ženeve.

Jozef Vydra
ZDROJ: NAIAS

Komentáre k článku


Stream naživo