2014-12-05 10:40:00
Batmobil z roku 1963
Batmobil z roku 1963
Zdroj: Toy Car Exchange LLC

Neviete, čo pod stromček? Kúpte si prapôvodný Batmobil z roku 1963

Nech vás nepopletie ten mobil v názve. S týmto autom si nezatelefonujete...

Toto je totiž naozaj úplne prvý Batmobil. Čiže približovadlo pre Batmana. Aby sme ale boli historicky presní - prvý, ktorý dostal oficiálnu licenciu. Je zaujímavé, že auto nevzniklo niekde vo filmových štúdiách. Postavil ho v rokoch 1960 až 1963 vtedy ešte len dvadsaťtriročný mladík Forrest Robinson na základe modelu Oldsmobile Rocket 88 a po dokončení používal auto na každodenné jazdenie. Až kým ho nepredal za smiešne nízku cenu...

Pôvodne bolo vtedy ešte auto nalakované v módnej striebornej farbe. Na začiatku batmanovskej horúčky však spôsobilo takú senzáciu, že ho prenajali na reklamné účely a po prelakovaní na čiernu farbu a dekorovaní logami Batmana obchádzalo Spojené štáty. K svojmu majiteľovi sa vrátilo v roku 1966, rok pred populárnejším filmovým Batmobile Barris.

Majiteľ Forrest Robinson si neuvedomoval, čo za skvost má a potreboval peniaze na rozbehnutie podnikania. Predal preto svoj Batmobil za dnes ťažko uveriteľných 200 dolárov. Ani v tom čase to nebolo príliš veľa peňazí. No kto mohol vtedy tušiť, aká legenda sa z neho neskôr stane? Lenže svetská sláva – poľná tráva. Auto po pomerne krátkom čase odstavili a chátralo viac ako štyridsať rokov. Pripomeňme, že pod laminátovou karosériou je rám Oldsmobile 88 modelového roka 1956 s motorom Rocket, čo bol veľmi populárny osemvalec s objemom 324 kubických palcov (5,3 l). Dával výkon až 184 kW (250 k) a mal krútiaci moment 470 Nm.

Zdroj: Toy Car Exchange LLC
Zdroj: Toy Car Exchange LLC


Auto objavil až v roku 2008 Bobby Smith a predal obchodníkovi so vzácnymi autami z Chicaga. Od toho ho takmer hneď kúpil automobilový historik George Albright, ktorý dokonca vyhľadal pôvodného konštruktéra a tiež majiteľov vtedajších licencií na používanie loga a mena Batman. V roku 2013 sa auto v zúboženom stave stalo majetkom spoločnosti Toy Car Exchange LLC, ktorá ho nechala u odborníkov zrenovovať a uviesť do pôvodného stavu. Práce zabrali viac ako rok a vďaka tomu sa dnes môžete nielen kochať výsledkom, ale dokonca si auto môžete aj kúpiť. Vyvolávacia cena na internetovej aukcii je 90 000 dolárov a prihadzovať sa dá do 6. decembra. Predpokladá sa, že sa jeho cena vyšplhá z vyvolávacej ceny na viac ako dvojnásobok.

Ak teda má niekto záujem o pekný mikulášsky darček, hľadajte adresu, na ktorej sa môžete zúčstniť na internetovej aukcii a keď na to máte, tak si ho kúpte. Veľa šťastia - už len dnes a zajtra!

Zdroj: Toy Car Exchange LLC
Zdroj: Toy Car Exchange LLC

Ak teda neviete čo s peniazmi, alebo ako si spríjemniť Vianoce, hor sa do aukcie!

Jozef Vydra
ZDROJ: Toy Car Exchange LLC

Komentáre k článku


Stream naživo