2014-03-12 08:00:00
Missky oficiálne uviedli novú
Missky oficiálne uviedli novú triedu GLA na Slovenský trh.
Zdroj: Ján Hargaš

Nový Mercedes GLA uviedli finalistky súťaže Miss Universe Slovenskej republiky

Už dávno tvrdíme, že neexistuje lepšia kombinácia ako krásne autá spolu s krásnymi ženami. Tento krát išlo len o jedno krásne auto a hneď dvanásť krásnych žien.

Finalistky súťaže Miss Universe SR dostali do génov poriadnu dávku „peknoty,“ a to isté možno povedať o novom crossovere Mercedes GLA.

Mediám a verejnosti sa včera predstavili jednak finalistky a slovenskú oficiálnu premiéru si odbilo aj nové GLA-čko. Ťažko povedať či boli prvé finalistky, alebo nové auto. Isté však je, že išlo o spojenie príjemného s užitočným.

Jednak sa médiám predstavili finalistky súťaže Miss Universe 2014 Slovenskej republiky a tiež Mercedes dal oficiálne zelenú predaju GLA-čka. Aby sa nezdalo, že je to len také hocaké spojenie, treba uviesť, že Mercedes GLA je pripravený práve pre víťazku tejto súťaže. Okrem toho sa z neho bude môcť mesiac vytešovať jeden z tých, ktorí sa zapoja do hlasovania o Miss Tip.

Na predstavení sme sa zároveň dozvedeli meno víťazky titulu Miss Media. Víťazkou sa stala finalistka č. 4. Simona Kollárová z Dunajskej Lužnej.

A čo to GLA vlastne je?

GLA je prvé kompaktné SUV od prémiovej značky Mercedes-Benz. Auto je založené na triede A. Je to v poradí štvrté auto postavené na architektúre MFA malých áut s predným pohonom, alebo s pohonom všetkých kolies, kam patria trieda A, B a CLA.

GLA je dlhé 4,417, široké 1,804 a vysoké 1,494 metra, pričom súčiniteľ odporu vzduchu Cw je 0,29. To znamená, že okrem mesta, pre ktoré je prioritne určené, bez ťažkostí zvládne aj diaľnicu a nezľakne sa ani ľahkého terénu.

Pre GLA budú na výber motory: dva benzínové - 1,6 litra (115 kW/156 k) a 2,0 litra (155 kW/211 k), alebo dva dynamické a hospodárne dieselové - jeden s objemom 2,2 litra (100 kW/136 k) a 300 Nm, s predbežnou spotrebou 4,3 litra/100 km pri triede hospodárnosti A), druhý s rovnakým objemom, ale výkonnejší (125 kW/170 k, 350 Nm). Motory môžu byť kombinované so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo dvojspojkovým automatom 7G-DCT. Sériovo sú všetky vybavené funkciou ECO štart–stop. V ponuke je tiež nová generácia systému stáleho pohonu všetkých kolies 4MATIC s plne variabilným rozdeľovaním momentu a (sériovou) reguláciou rýchlosti zjazdu DSR (Downhill Speed Regulation) i terénnym jazdným programom.

GLA má batožinový priestor v základnom rozložení 421 litrov. Po sklopení zadných sedadiel získa takmer dvojnásobnú veľkosť – 836 litrov. Operadlá zadných sedadiel je možné úplne sklopiť a (na želanie) nastavovať ich sklon. Sériový trojramenný volant s 12 tlačidlami je s galvanicky pochrómovanou sponou. Na želanie sa dodáva vyhotovenie združeného prístroja s dvoma tubusmi.

Vodičovi GLA pomáhajú a odľahčujú ho početné asistenčné systémy, vrátane sériového systému rozpoznávania únavy vodiča ATTENTION ASSIST a radarového asistenta sledovania odstupu COLLISION PREVENTION ASSIST s adaptívnym asistentom brzdenia, ktorý chráni pred nárazom už od rýchlosti 7 km/h. Najnovšiu generáciu multimédií použitých v triede GLA charakterizujú prídavné funkcie, ďalšie aplikácie a upravená farebná grafika.

jh
ZDROJ: mercedes-benz

Komentáre k článku


Stream naživo