2014-03-07 10:00:00
Maserati Alfieri 2014 koncept
Maserati Alfieri 2014 koncept
Zdroj: autoblog.com

ŽENEVA: Maserati Alfieri – keď sa budúcnosť spojí s minulosťou, vznikne krása

Jedno z najkrajších áut v Ženeve nás dostalo a dostane aj vás. Takto by malo vyzerať Maserati budúcnosti. Podarí sa?

Bodaj by. Maserati sa v súčasnosti neorientuje na superšportové autá, jeho cieľom je skôr odviezť pohodlne s veľmi silným pocitom športovosti.Dizajn, motory, zvuk a pohodlie – to sú silné stránky tejto talianskej značky. V minulosti to však bolo inak.

A práve pre minulosť a možno o to viac pre budúcnosť vznikol koncept Maserati Alfieri, pri ktorom sa zdvihne tepová frekvencia aj mŕtvemu. Žiadne „hakybabky“ krivky, žiadne ostré hrany a pravítka trčiace z každej strany. Elegantnosť, plynulosť a zároveň do očí bijúca dravosť. Tak pôsobí Alfieri.

Maserati ho stvorilo pre uctenie si svojho veľkého jubilea – prvej storočnice automobilky. Jeho cieľom však nie je rozvíjať vyššie spomenuté aktuálne silné stránky, skôr sa chce vtesnať tam, kam v minulosti patrilo – medzi superšportové autá s elegantným a oku lahodiacim dizajnom. Je pochopiteľné, že to na okruhu nenatrie bratrancovi z Ferrari, ani sa nebude pokúšať o rýchlostný rekord na letisku. Bude však dravé a zároveň krásne.

Teda... bude, ak vôbec bude. Radi by sme verili, že áno. A nielen pre jeho vzhľad, ale aj pre jeho motor. Maserati nepodľahlo móde a Alfieri Podkapotou pradie ten istý atmosférický motor V8 s obsahom 4,7 litra aký má Podkapotou GranTurismo. Výkon tohto motora z Maranella je naladený na maximálnych 343 kW (463 k) pri 7000 otáčkach a krútiaci moment má hodnotu 520 Nm pri 4750 otáčkach.

Celá konštrukcia vychádza z dvojdverového kupé GT MC Stradale, Alfieri má však o 25 cm kratší rázvor vďaka čomu má omnoho kompaktnejšie a športovejšie rozmery.

A o akej minulosti to stále "točím?" Okrem samotného výročia ide o ešte jeden časový údaj - rok 1954. Práve vtedy vznikla inšpirácia konceptu Alfieri. Vlastným menom Maserati A6 GCS-53. Aj tohto krásavca si môžete pozrieť v galérii. Okrem fotografií však máme aj video z odhalenia Alfieriho priamo od usporiadateľa výstavy v Ženeve.


 

Ján Hargaš
ZDROJ: Maserati, salon-auto-media.ch

Komentáre k článku


Stream naživo