2014-03-02 15:35:53
Volvo Concept Estate
Volvo Concept Estate je parádny kus aut, škoda by bola ho nevyrábať...
Zdroj: Volvo

Volvo Concept Estate má radikálny dizajn inšpirovaný slávnou minulosťou

Volvo pomerne dlho chystalo sériové novinky. Onedlho budú tu. Teraz sa predstaví tretia chuťovka.

Po frankfurtskom kupé a detroitskom SUV prišlo trojdverové kombi vytvorené podľa nového dizajnového jazyka. Zachováva dizajnové prvky, ktoré sme mohli vidieť v predošlých dvoch konceptoch. Rovnako ako pri Volve Concept Coupe a Concept XC Coupe sa hlavný výraz sústredil na nový tvar kapoty s „plávajúcou“ mriežkou chladiča, ktorá je lemovaná svetlometmi spolu so svetlami pre denné svietenie v tvare písmena T. Ďalším rozpoznávacím prvkom nastoleného dizajnového smeru sú zadné svetlá.

Tretí prototyp má síce v názve označenie kategórie Estate, teda kombi. Nie je to však celkom klasický prípad takéhoto zástupcu. Má totiž iba troje dverí, preto ho možno skôr nazvať shooting brake. Novinka vo veľkej miere prevzala hlavne prednú časť z už dávnejšie predstaveného staršieho kupé. Zadná časť zase pripomína skôr dynamickejšie strihnutú štúdiu XC Coupé. V tomto štýle sa už chystajú pod pokrievkou sériové novinky.

Trojdverový Concept Estate odkazuje na typ 1800 ES, ktorý dáva skvelý základ pre dlhú sklenenú strechu a veľkú plochu bočného presklenia so skrytým B-stĺpikom. Zadnej časti dominujú veľké svetlá a hranatá dvojica koncoviek výfuku. Zapamätajte si siluetu, v pozmenenej podobe by sa mala objaviť aj na budúcich sériových modeloch V60 a V70.

Celok dopĺňajú veľké, 21 palcové päťlúčové disky kolies. Toto krásne auto sa nemusí páčiť každému. Ale žeby sa taký našiel? Aj tretí koncept sa dizajnérom pod vedením Thomasa Ingenlatha, bývalého šéfdizajnéra Audi, Volkswagenu aj Škody, skutočne vydaril.

Zdroj: Volvo
Zdroj: Volvo

Vo vnútri nájdeme blízku budúcnosť. Interiér by mal napovedať, čo uvidíme v druhej generácii typu XC90, ktorá bude mať premiéru tento rok na jeseň na autosalóne v Paríži. V kabíne sa neodohrala nejaká revolúcia, práve naopak. Auto síce využíva nové materiály a odlišné farebné vyhotovenie s výrazným podielom oranžovej, no architektúra interiéru je rovnaká ako v kupé.

Zdroj: Volvo
Zdroj: Volvo

Väčšiu zmenu zaznamenal prístrojový panel. Interiér kladie dôraz na nové technológie, čoho dôkazom je len jeden rad ovládačov. Samostatné zostanú regulácia hlasitosti, prehrávania/pozastavenia skladby, výstražné svetlá a vyhrievanie okien. Za to má Volvo u nás obrovský potlesk! Zvyšné funkcie výrobca nahradil veľkým centrálnym dotykovým displejom v stredovej konzole, ktorý rozdelil na 4 časti (navigácia, médiá, telefón a klimatizácia). Automobilka si vyvinula softvér sama.

Zdroj: Volvo
Zdroj: Volvo

Výraznejšie sa zmenila zadná časť kabíny. Za druhým párom anatomických sedadiel, ktoré sa dajú sklopiť prakticky do roviny, je väčší batožinový priestor s preskleným dnom. Pod ním je uložená spoločenská hra „kubb“, tzv. šach Vikingov. Pre všetkých, ktorí nepoznajú pravidlá, sú vytlačené priamo na sklenej podlahe.

O technike priamo neprezradilo Volvo nič. Predpokladá sa, že aj tento koncept vznikol na pripravovanej modulárnej platforme SPA, takže pod jeho kapotou bude motor z novej rodiny štvorvalcov Drive-E. Švédska automobilka už dala jasne najavo, že prvým sériovým modelom vytvoreným podľa nového dizajnového jazyka bude typ XC90. Aký však bude osud modelu shooting brake, to je iná otázka. Ale aj v sériovej podobe by sa výrazne odlišovalo od súčasnej produkcie konkurencie, takže o osud auta by sa jeho noví čínski vlastníci nemuseli báť...

Jozef Vydra
ZDROJ: Volvo

Komentáre k článku


Stream naživo