2014-02-19 10:10:00
BMW 2 Active Tourer
BMW 2 Active Tourer
Zdroj: BMW

A je to tu. BMW predstavilo prvú trojvalcovú predokolku – BMW 2 Active Tourer

Hneď sa nám vyrojí z mysle otázka, či je to ešte BMW, alebo len akýsi derivátny mix hatchbacku a MPV? Odpoveď nájdete nižšie.

Vývoj totiž nezastavíš, nech sa akokoľvek snažíš. Časy, keď bol Bavorák synonymum pre luxusný sedan sú preč. Zlaté deväťdesiate skončili, milénium je tiež za nami a kombíky už dávno nie sú najväčším dizajnovým výstrelkom Bavorov. Tak ako mnohí skalní preklínali príchod modelového radu s písmenkom X, pravdepodobne tí istí budú preklínať aj nové dvojkové BMW s totálne netradičným pohonom predných kolies.

Skalní teraz plačú a utiekajú sa k obrázkom zo zlatých čias automobilizmu, keď benzín bol lacný, normy neboli prísne, policajtov nebolo tak veľa, sloboda bola na dosah a zo zlodejov sa stávali miliardári... Ach tie deväťdesiate... No ale nechajme to.

Vývoj skrátka nezastavíš a tí, ktorí si zúrivo chránili svoje zažité koncepcie už dnes medzi nami nie sú. Teda ak ide o automobilky. Prípadne ich kúpil niekto cudzí, kto im tie tradičné vzorce vytĺkol z hlavy (vid. Saab). Svet sa mení a tradicionalisti musia prehltnúť ďalšiu horkú pilulku v podobne „trojvajca“ pod kapotou a predného náhonu.

Faktom však zostáva, že zatiaľ čo sentimentálni konzervatívci plačú, noví a pre BMW doteraz nedostupní zákazníci iných značiek v týchto dňoch zbystrili pozornosť. Práve pre nich totiž prichádza niečo čo im je tak známe a pritom to má punc BMW.

Zdroj: BMW
Zdroj: BMW

BMW 2 Active Tourer je výnimočným autom najmä z hľadiska Bavorov. Z globálneho pohľadu je to totiž auto klasickej koncepcie s bonusom, ktorý zabezpečuje šarm značky s vrtuľkou v znaku.

Na trh prichádza s troma základnými motormi. Prvým je už spomínaný prepĺňaný benzínový trojvalec s objemom 1,5 litra a výkonom 100 kW (136 k). Najvýkonnejšou alternatívou je opäť benzínový, no tento krát štvorvalec s výkonom 170 kW (231 k). S maximálnou rýchlosťou 235 km/h a zrýchlením z nuly na sto za 6,8 sekundy sa nezľakne ani ostrejšieho jazdného štýlu, či nemeckej diaľnice.

Naftu v prípade nového modelu radu 2 zastupuje iba jeden motor s parametrami 110 kW (150 k) a 310 Nm krútiaceho momentu. Nafťák zrýchli v šprinte s pevným štartom za 8,9 sekundy.

Active Tourer okrem samotného vzhľadu, koncepcie a motorov zaujme hlavne priestornosťou a variabilitou. Kufor má slušných 485 l a po sklopení sedadiel, ktoré možno sklápať v pomere 40:20:40 získa až 1510 litrov.

Zdroj: BMW
Zdroj: BMW

Tak ako by to nebolo BMW, keby sa naň nepodobalo (hlavne zvnútra), nebolo by to BMW ani bez športových ambícií. Značka tvrdí, že auto je vďaka konštrukcii živé a bavorské gény nezaprie. Pre individualizáciu poslúži aj M paket, vďaka ktorému sa z hatchu (skratku MPV radšej vynechajme) môže stať kúúl hothatch. Parametre na to má (benzínový štvorvalec).

Ján Hargaš
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo