2014-02-12 16:48:13
Ferrari California T
Ferrari California T
Zdroj: Ferrari S.p.A.

A je to oficiálne: Nové Ferrari sa volá California T

Po avízach sa to dnes konečne „prevalilo“ – Ferrari naozaj ukázalo virtuálne svoj najnovší prírastok.

Projekt 149M, ktorý sa má rátať medzi hlavné hviezdy tohtoročného autosalónu v Ženeve nazval California T. Je zrejmé, že je to facelift modelu California, ktorý prešiel pomerne výraznými úpravami. Pod kapotou má teraz nový turbomotor.

Preplňovaný  vidlicový osemvalec má s 98 oktánovým benzínom uvádzaný výkon 412 kW (560 k) pri 7500 otáčkach za minútu, ktorým prekonáva doterajší atmosféricky plnený motor o 52 kW (70 k).

Oveľa výraznejšou zmenou však je nárast krútiaceho momentu, kde jeho maximum má hodnotu 755 Nm pri 4750 otáčkach za minútu. Je to takmer o 50 % viac, ako mala doterajšia verzia.

So zmenou motora sa zmení aj zvukový prejav. Podľa prvých oficiálnych informácií má byť veľmi príjemný, so zlepšujúcou sa tendenciou smerom k vysokým otáčkam. Súčasne má byť tento zvuk  výborný a doteraz nevídaný, či skôr neslýchaný najmä u preplňovaných motorov. To si radi vypočujeme a posúdime...

Zdroj: Ferrari S.p.A.
Zdroj: Ferrari S.p.A.

O niečo menej trúfalá sa zdá informácia, že kombinovaná spotreba auta je s takzvaným systémom HELE (High Emotion Low Emissions) je nižšia o 15 % a dosahuje neuveriteľných 10,5 l/100 kilometrov! Preplňovaný osemvalec teraz zároveň spĺňa emisné limity normy Euro 6. Stále však nie je oficiálne jasné, či to je vyladená a upravená verzia motora, ktoré Ferrari vyrába pre Maserati.

Pridajme ešte pár technických údajov, ktoré sa pri prvej prezentácii objavili: California T má tvrdú sklápateľnú strechu (hardtop), ktorú dokáže schovať za 14 sekúnd, zrýchlenie z 0 na 100 km/h dosiahne za 3,6 sekundy.

Zdroj: Ferrari S.p.A.
Zdroj: Ferrari S.p.A.

Dĺžka je 4570 mm, šírka 1910 a výška 1322 mm, pohotovostná hmotnosť je 1625 kg. Rozloženie hmostnosti je 47 % na prednú a 53 % na zadnú nápravu. Maximálna rýchlosť je 316 km/h. Na ďalšie podrobnosti si musíme ešte počkať.

Jozef Vydra
ZDROJ: Ferrari

Komentáre k článku


Stream naživo