2013-12-19 12:10:00
Harley-Davidson Iron Lung 1000
Harley-Davidson Iron Lung 1000
Zdroj: asphaltandrubber.com

Harley-Davidson Iron Lung 1000 od Icon je spomienkou na staré dobré časy

Jedna z najznámejších značiek motoriek. Aj úplný motorkársky analfabet vie ako vyzerá typický Harley-Davidson. Takto však určite nebude

Harley, to je pocit z jazdy, zvuk motora, napodobňovaný dizajn a história. Zhruba toľko by sme mohli povedať o klasických motorkách Harley-Davidson.

Americký výrobca legendárnych motoriek má svojich fanúšikov aj u nás. Dnes však nepíšeme pre bežných fanúšikov značky, ale pre fanúšikov histórie motoriek a motošportu ako takého.

Icon je firma zaoberajúca sa úpravou a tuningom motoriek, ktorá však z času na čas predstaví aj vlastnú tvorbu. Iron Lung 1000 vychádza zo Sportstera z roku 1991. Dnes sa naň ani zďaleka neponáša a skôr pripomína staré dobré pretekárske časy tejto značky.

Vlastne, nie až tak staré... Legendárny model XR750TT určený na cestné preteky iba donedávna vyhrával čo sa dalo. A to sa začal vyrábať v roku 1972. Nádherný stroj sa dnes dočkal nasledovníka nielen v podobe Iron Lung, ale aj v podobe VR 1000, posledného pokusu Harley-Davidson postaviť pretekársku motorku.

Zdroj: motorsport.com
Zdroj: motohouse.cz

Harley-Davidson sa v sedemdesiatych rokoch rozhodol ukončiť výrobu pretekárskych strojov a sústrediť sa na mohutné pohodlné stroje určené pre jazdu na diaľniciach a priľahlých cestách. Je to veľká škoda, hlavne ak si uvedomíme, že Harley-Davidson pretekať vedel, a to nielen na pevnej, ale aj nespevnenej ceste.

Iron Lung (železné pľúca) je odpoveď na otázku, ktorú nikto nikdy nepoložil a na ktorú sa nikto nikdy nepokúsil odpovedať (aspoň tak to píše Icon). Otázka by mohla znieť dáko takto: či je možné z veľkého a ťažkého Sportstera urobiť športovú motorku. Či je daná odpoveď áno, alebo nie, nechávame na vašom zvážení. Omnoho dôležitejšie než  odpoveď je predstava takého úžasne absurdného stroja.

Zdroj: asphaltandrubber.com

Ako povedali chlapci z Icon: „Iron Lung je najkrajšia a zároveň najškaredšia vec, akú sme kedy vyrobili.“ A nemožno nesúhlasiť. Síce v nej nenájdete veľa logiky a ani pretekárskeho umu, nájdete v nej a na nej očarujúci a zároveň bláznivý šarm, ktorý mnohým dnešným motocyklom chýba. Je to nádherný unikát, dokonalé retro, jednoducho krása. Taká americká krása.

Presne v tom duchu sa nesie nasledujúce video. Po predstavovačke, ktorá určite stojí za zhliadnutie, si fajnšmekri môžu pozrieť príbeh stojaci za Železnou pľúcou (lebo je len jedna ;) ). Obrázky tejto motorky ale aj pretekárskych Harleyov nájdete v galérii.

jh
ZDROJ: autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo