2013-08-13 13:05:00
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer je atraktívne kombi s výrazným dizajnom a vysokou variabilitou využitia priestoru.
Zdroj: Honda

Nová Honda Civic Tourer má väčší kufor ako doterajší rekordér v triede

Japonské kombi s ostrými rysmi prekonáva objemom batožinového priestoru doteraz špičkovú českú konkurenciu.

Civic Tourer objemom batožinového priestoru prekonáva všetkých konkurentov nielen vo svojom segmente. Sériový Civic Tourer si zachoval dynamický ráz konceptu s výraznými zadnými blatníkmi, prepojenými svetlami a opticky oddelenou strechou so spojlerom.

Dizajnovo je to určite najvýraznejšie kombi na súčasnom trhu. Jeho oficiálne predstavenie sa odohrá na frankfurtskom autosalóne v septembri.

Nový Civic Tourer vyvinuli a skonštruovali v Európe. Ponúka mimoriadnu variabilitu a funkčnosť predovšetkým vďaka batožinovému priestoru s objemom 624 l pri zdvihnutých zadných sedadlách, merané do úrovne krytu batožinového priestoru, až 1668 l so sklopenými zadnými sedadlami, naložené po strop. Podarilo sa to aj vďaka predĺženiu vozidla na 4520 mm.

Model Civic Tourer bude poháňať buď dieselový motor 1,6 i-DTEC z radu Earth Dreams Technology, alebo benzínový motor 1,8 i-VTEC prostredníctvom manuálnej, alebo automatickej prevodovky. K zaisteniu stability a komfortu pri rôznom zaťažení a jazdných podmienkach prispeje nový systém adaptívnych tlmičov (Adaptive Damper System - ADS) s troma úrovňami nastavenia: Comfort, Normal a Dynamic.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Civic Tourer, rovnako ako päťdverová verzia modelu Civic má unikátne umiestnenie palivovej nádrže uprostred vozidla pod prednými sedadlami. Vďaka tomu ponúka bezkonkurenčný vnútorný priestor vrátane magických sedadiel Honda. Civic Tourer má jeden z najpriestrannejších interiérov v triede C, ale aj v segmente D. Do batožinového priestoru sa vojdú 2 horské bicykle alebo 3 veľké kufre, ktoré je možné ešte aj skryť pred nepovolanými zrakmi pomocou rolety batožinového priestoru. Vo vozidle je malá schránka, do ktorej sa dá uložiť  roleta batožinového priestoru v prípade, keď ju nepotrebujete. Pod podlahou batožinového priestoru sa nachádza ďalšia schránka, ktorá uľahčuje prepravu vysokých predmetov. Pre uľahčenie nakladania je výška nakladacej hrany oproti päťdverovej verzii znížená o 137 mm na hodnotu 565 mm od zeme.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Praktickosť zvyšujú aj unikátne „magické sedadlá“, ktoré sa dajú jedným ľahkým pohybom sklopiť a umožňujú konfigurácie pre maximálnu variabilitu. Vnútorná podlaha batožinového priestoru je v porovnaní s päťdverovou verziou zvýšená tak, aby po sklopení sedadiel vznikla úplne rovná podlaha. Sedáky zadných sedadiel sa dajú zdvihnúť hore a na podlahe vznikne rozmerný priestor na prepravu vysokých predmetov. Možnosti súčasnej prepravy osôb a nákladu ďalej rozširuje zadné sedadlo delené v pomere 60:40, ktoré poskytuje alternatívny prístup do batožinového priestoru v situáciách, keď sa nie je možné dostať do vozidla výklopnými zadnými dverami. 

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Model Civic Tourer sa bude vyrábať v továrni značky Honda vo Veľkej Británii a na európsky trh bude uvedený začiatkom roka 2014. Za aké ceny, nie je známe.

Jozef Vydra
ZDROJ: Honda

Komentáre k článku


Stream naživo