2013-05-09 16:30:00
Kia Carens
Kia Carens v novej generácii je synonymom prakticky využitého priestoru.
Zdroj: Kia

Kia Carens je v znamení priestoru a praktickosti

Kia predstavila MPV, ktoré zbytočne nepreváža vzduch, aj keď má až sedem miest.

Kia Carens sa síce v novej generácii prikrčila, ale sedí sa v nej ako v MPV. Načo predsa voziť zbytočne nad hlavou kubík vzduchu. Na pohľad je to „nafúknutý“ kombík, ale zachoval si variabilný a priestranný interiér. Bol to dobrý ťah, z najnovšej Kie je jedno z najkrajších áut v tejto kategórii.

Nová, už štvrtá generácia Carensu vsadila na šmrncovný vzhľad, má pritom pekný interiér a ešte jednu nečakanú devízu – auto je bezkonkurenčne najpohodlnejším MPV na trhu. Nejde to však na úkor jazdných vlastností, vozidlo má pritom jednoduchú nápravu s torznou priečkou. Je to kvôli čo najväčšiemu batožinovému priestoru. Základom, na ktorom nový Carens spočíva, je podvozok modelu cee´d, tá však má vzadu nápravu viacprvkovú.

Naozaj pohodlná

Nový Carens okúzli aj dobre tvarovanými sedadlami. Trojicu sedadiel v druhom rade možno posúvať každé zvlášť, hoci na to prostredné sa dospelý pohodlne nepodsadí. Carens môže byť aj sedemmiestny, rovnako ako predchodca, keď sa z podlahy kufra vyklopia dve sedadlá. Aj v tom prípade  odvezie ešte 103 litrov nákladu. Pri piatich pasažieroch je to 492 litrov a pri dvoch až 1650. Po sklopení operadla spolujazdca sa dajú v aute previezť predmety s dĺžkou 2150 mm. A po sklopení sedadiel druhého radu vznikne rovná  plocha.

Zdroj: Kia

Nová Kia Carens je o 20 mm kratšia, o 15 mm užšia a o 40 mm nižšia ako predchádzajúca generácia, je v nej ale veľa miesta (dĺžka × šírka × výška: 4 525 × 1 805 × 1610 mm). Boduje hlavne dlhým, o 50 mm predĺženým rázvorom na 2750 milimetrov a posunom kabíny vpred. Celková výška patrí medzi najnižšie vo svojej triede, čo podtrhuje športovejší vzhľad novinky.

Tri motory

K základnej benzínovej tisícšestovke s 99 kW (135 k) sú k dispozícii ešte dva vznetové s objemom 1,7 litra a s výkonmi 85 a 100 kW (115 a 136 k). Všetky motory majú šesťstupňovú  manuálnu prevodovku, najsilnejší vznetový aj automatickú. Medzi technologické vychytávky modelu v základnej výbave patrí šesť airbagov, klimatizácia, ESP, denné LED osvetlenie a ďalšie iné. Ale ak po nich zatúžite, môžete mať aj odvetrávané predné a vyhrievané zadné sedadlá, presklenú otváracou strechu, či systém, ktorý stráži vodiča pred nechceným vyjdením z jazdného pruhu.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo