2023-03-07 09:00:00
Volkswagen Tuareg
Volkswagen Tuareg
Zdroj: VW

Volkswagen Touareg má 20 rokov! Výročie oslavuje špeciálnou edíciou

Už je to 20 rokov, odkedy svetlo na konci montážnej linky prvýkrát uzrel model Volkswagen Touareg.

Veľmi rýchlo sa z jeho mena stal pojem, ktorý dodnes vyžaruje rešpekt. To treba osláviť špeciálnou edíciou!

Písal sa rok 2003, keď Volkswagen vstúpil do pre túto značku neprebádaných vôd a svetu predstavil prémiové štýlové SUV. Aj keď „ľudový“ imidž automobilky dával priestor na otázniky ohľadom toho, či takýto typ auta patrí do jej portfólia, zákazníci prejavili svoj názor okamžite. Model Touareg okamžite zožal veľký úspech. V srdciach Slovákov má Touareg navyše špeciálne miesto, pretože tento model sa montuje práve vo fabrike v Bratislave.

Skupina verných fanúšikov aj po dvadsiatich rokoch stále rastie, čoho dôkazom sú predajné čísla - do dnešného dňa odovzdal Volkswagen viac než milión kusov tohto výnimočného SUV!

Zdroj: VW

Rekordy

Volkswagen Touareg sa vyznačoval robustnou konštrukciou a permanentným pohonom 4 × 4. Medzi opcie patrila aj redukčná prevodovka a uzávierka diferenciálu, vďaka čomu mal nielen vynikajúce terénne schopnosti ale dokázal aj veľmi presvedčivo ťahať. Volkswagen Touareg dominoval v rámci Rely Dakar celé tri roky po sebe, a to v rokoch 2009 až 2011, kde sa potvrdili jeho terénne predpoklady. Nasledovali rôzne svetové rekordy ako napríklad absolvovanie Panamerickej magistrály, kde v priebehu dvanástich dní precestoval Touareg neuveriteľných 23 000 kilometrov. Ikonický bol aj rok 2006, keď sa mu podarilo vytiahnuť z hangáru Boeing 747 s hmotnosťou 155 ton, čím si Touareg zabezpečil ďalší svetový rekord.

Touareg sa postupom času menil na čoraz luxusnejšie zameraný automobil, ktorý však nestrácal nič zo svojich schopností. Pôsobil ako vlajková loď a výstavná skriňa najmodernejších technológií Volkswagenu. V priebehu rokov vznikli aj zaujímavé verzie – napríklad Touareg R50 V10 TDI s desaťvalcovým naftovým motorom. Alebo W12 s atmosférickým benzínovým dvanásťvalcom.

Zdroj: VW

Touareg Edition 20

Pri príležitosti 20. výročia existencie tejto ikony sa Volkswagen rozhodol postaviť špeciálnu edíciu Touareg Edition 20, ktorá sa už dá objednať! Charakterizuje ju exteriér s exkluzívnymi prvkami, ktoré nenájdete na žiadnom inom modeli Touareg. Poznávacím znakom špeciálnej edície je úplne nový lak Meloe Blue, ako aj 20-palcové disky Bogota s vysokým leskom, ktoré sú dostupné len pre jubilejný model. Expresívny vonkajší dizajn dopĺňajú zatmavené bočné a zadné okná, zadné svetlomety s čerešňovo-červeným odtieňom a znak „EDITION 20“ na B-stĺpiku. Jedinečný charakter modelu dodávajú lemy blatníkov a difúzor v lesklom čiernom lakovaní.

Rovnako výnimočný je aj interiér. Pri nastupovaní do vozidla privíta vodiča a pasažierov osvetlené obloženie prahu s logom „EDITION 20“. Mimoriadne štýlový dojem podčiarkujú sedadlá z čiernej kože Savona s výrazným diamantovým prešívaním v kontrastnej béžovej farbe Ceramique. Športový charakter zvýrazňujú červené akcenty - zladené dvojité prešívanie v Ceramique/Red nájdete na prístrojovej doske, volante a vnútorných stranách dverí. Logo špeciálnej edície nesie aj kožou potiahnutá radiaca páka automatickej prevodovky s embosovaným logom špeciálnej edície.

Svoj Touareg EDITION 20 si môžete objednať s motorom, ktorý vám vyhovuje. V ponuke sú až štyri varianty pohonu. Základom je trojlitrový naftový šesťvalec s výkonom 170 kW (231 k). K dispozícii je aj výkonnejšia verzia (210 kW/286 k). Benzínové jednotky zastupuje 3.0 V6 TSI s výkonom 250 kW (340 k), pričom vrcholom je plug-in hybridný variant s výkonom 280 kW (380 k). Každý z ponúkaných motorov prenáša svoj výkon cez osemstupňovú prevodovku na všetky štyri kolesá.

Viac informácií zo sveta značky Volkswagen nájdete na stránke www.volkswagenblog.sk.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR VW

Komentáre k článku


Stream naživo