2023-01-30 09:00:00
Zlodej
Zlodej
Zdroj: shutterstock

Zlodeji áut sú stále vypočítavejší. Ako najlepšie zabezpečiť auto proti krádeži?

Štatisticky počet krádeží automobilov síce klesá.

Zlodeji áut sú stále vypočítavejší. Ako najlepšie zabezpečiť auto proti krádeži?

Štatisticky počet krádeží automobilov síce klesá. Zlodeji sú ale čoraz viac prefíkanejší a vaše vozidlo si odvezú raz dva. Ako teda najlepšie zabezpečiť svoje auto proti krádeži?

Ochranné systémy áut

Možností, ako zabezpečiť auto, je v dnešnej dobe nespočetné množstvo Len niektoré však skutočne fungujú. Pri výbere ochrany automobilu zohráva úlohu nielen lokácia, kde je auto zaparkované, ale napríklad aj jeho vek. Ktorým ochranným systémom stojí za to venovať pozornosť a aké vaše vozidlo skutočne ochráni?

Niektoré zabezpečovacie systémy si musíte zaobstarať sami navyše, iné sú už súčasťou vozidla pri predaji ako nových, tak pri predaji ojazdených áut.

Vyhľadávacie systémy

Vyhľadávacie systémy sú na ochranu vášho auta síce drahšie, ale to skutočne účinné. Vybrať si môžete buď satelitné, ktoré pracujú s GPS, alebo rádiové. Výhodou tohto systému je podpora 24 hodín denne. V prípade odcudzenia vozidla dôjde k okamžitému automatickému ohláseniu agentúre a následne polícii.

Alarm

Zabezpečenie vozidla pomocou alarmu je štandard, ktorý dnes využívajú takmer všetky automobily. Alarm vám pomôže najmä vtedy, keď parkujete na ulici. Pouliční zlodeji si s ním totiž príliš dobre neporadia. Tí profesionálni už žiaľ áno.

Tyč na volant

Tyč na volante si mnohí z vás určite pamätajú ešte z čias detstva. Vyzerá to trochu smiešne, ale štatisticky to skutočne funguje! Zlodeji tyč síce vedia odstrániť, ale výborne to funguje z psychologického hľadiska. Keď totiž zlodej na parkovisku uvidí vaše auto s tyčou na volante a hneď vedľa auto bez tyče, najskôr si to vaše nevyberie.

Zámok radiacej páky

Zámok radiacej páky zlodej neodstráni tak rýchlo ako tyč z volantu. V poslednej dobe sa tento zámok stáva medzi vodičmi celkom obľúbený. Zlodeja to zrejme úplne neodradí, ak si vyhliadne práve vaše auto, ale minimálne ho to nejakú chvíľu zdrží.

Imobilizér

Imobilizér funguje elektronicky a pracuje s čipmi, ktoré v sebe majú kódy. Tie sa uložia priamo do kľúča od auta. Keď medzi imobilizérom a týmito čipmi neprebehne správna interakcia, zabráni naštartovaniu vozidla rozpojením obvodov.

Aké sú efektívne opatrenia proti krádeži vozidla?

Dôležitým opatrením proti krádeži automobilu je aj prevencia, ktorá môže vaše vozidlo zachrániť.

  • Parkujte v garáži, pokiaľ máte tú možnosť. Svoju vlastnú garáž zamykajte, tá verejná býva často vybavená kamerovým systémom.
  • Ak garáž nemáte, parkujte na verejných, osvetlených miestach a nechajte svoje auto čo najviac na očiach.
  • Pri parkovaní vbočte kolesami do obrubníka, čo môže byť psychologickou prekážkou v krádeži kvôli sťaženému úniku.
  • Nenechávajte v aute zbytočne žiadne cennosti, ktoré by mohli pritiahnuť pozornosť.
  • Nikdy nenechávajte kľúč v zapaľovaní. Vyzerá to ako samozrejmá vec, ale najčastejšie sa vozidlá kradnú práve v prípadoch, keď si len „odskočíte“ pre dieťa do škôlky.

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR Offero

Komentáre k článku


Stream naživo