2023-01-19 13:29:00
Volvo S40 2,0i 107
Ilustračné foto
Zdroj: Ján Hargaš

Nové registračné poplatky idú proti starým autám. Poslanci chcú zmenu

Prešiel zhruba mesiac odkedy poslanci schválili zmenu registračných poplatkov v neprospech starších áut.

Silná odozva publika však urobila svoje a poslanci chcú nové registračné poplatky, ktoré mali vstúpiť do platnosti v apríli tohto roku, zmeniť tak, aby nebránili ľuďom kupovať a predávať staršie vozidlá v rámci krajiny.

Poslanci Národnej rady SR by mali rokovať o znížení správneho poplatku pri prepise majiteľa motorového vozidla kategórie M1 a N1, ak sa nemení jeho evidenčné číslo. Ide o zníženie o 70 %, najviac však na hodnotu 33 eur. S návrhom prišli poslanci za OĽANO Peter Kremský, Milan Kuriak, Richard Vašečka, Peter Liba a Peter Vons.

Dôvodom zmeny je, že výška správneho poplatku je pri zápise vozidiel závislá od výkonu motora. V cene sa premieta viacero faktorov, ako napríklad emisie, stupeň záťaže na vozovku, a tým jej opotrebovanie, čoho dôsledky znáša potom štát pri opravách poškodených ciest. Pri ďalšom predaji auta novému majiteľovi a zápise do evidencie vozidiel však už platba správneho poplatku podľa navrhovateľov nemá zmysel.

Poslanci preto navrhli, aby sa poplatok výrazne znížil, ak sa mení len majiteľ a evidenčné číslo auta ostáva to isté. Odstraňuje sa tým aj celková administratíva a záťaž na úradníkov. Takáto možnosť je od nového roka preferovaná pri prepisoch vozidiel a je možná nielen v prípade prepisu v rámci okresu, pôvodná značka môže na vozidle zostať aj keď sa mení majiteľ bez ohľadu na okres i ak sa držiteľ vozidla presťahuje a zmení si trvalé bydlisko.

Od 1.1.2023 oproti predošlému spôsobu vykonávania prepisov vozidiel došlo ku zmene, keď bude možné vykonať zmenu držby na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte, pričom kompletná zmena sa vykoná na jednom pracovisku a tak kupujúci už nebude musieť žiadať o vydanie nových dokladov a TEČ na dopravnom inšpektoráte príslušnom podľa svojho pobytu alebo sídla.

Oproti predošlému spôsobu vykonávania prepisov vozidiel došlo ku zmene, kedy bude možné vykonať prisťahovanie držiteľa vozidla z iného okresu na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. Držiteľ vozidla je povinný osobne oznámiť zmenu miesta svojho pobytu alebo sídla do 30 dní odo dňa, keď táto skutočnosť nastala.

Zmeny v evidencii vozidiel podľa rezortu vnútra prinesú občanom menej byrokracie, ako aj úsporu peňazí za správne poplatky. Štát tiež ušetrí financie za nákup nových tabuliek. Novinkou je zároveň, že tabuľky s EČV od januára vyrába štátna akciová spoločnosť Automobilové opravovne Ministerstva vnútra (MV) SR. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

Evidenčné čísla sa naďalej skladajú z dvoch písmen, troch číslic a dvoch písmen. Začínajú ich vytvárať nanovo od kombinácie AA-001AA. "Tento spôsob zároveň umožní požiadať o pridelenie evidenčného čísla vytvoreného na základe požiadavky občana. Nielen so skratkou príslušnosti k okresu pobytu alebo sídla, ale s akoukoľvek skratkou, napríklad ABCDEFG, JANICKO, AAA1B2C a podobne," načrtol rezort.

Evidenčné čísla sú po novom viazané na vozidlo, nie na majiteľov. "Pri kúpe nového vozidla sa vygeneruje EČV, ktoré na vozidle môže ostať do konca životnosti," vysvetlilo ministerstvo. Pri predaji vozidla do iného okresu alebo presťahovaní vlastníka do iného okresu, tak už nie sú potrebné nové tabuľky.

"Novela zákona zároveň umožní vlastníkovi pri predaji vozidla ponechať si tabuľky s evidenčným číslom, ktoré následne môže prideliť na svoje ďalšie vozidlo v lehote do jedného roka od zmeny v evidencii vozidiel po predaji," priblížil rezort s tým, že takéto vydanie tabuliek je bezplatné. Súčasné tabuľky si možno ponechať aj pri predaji do iného okresu, používať ich možno bez obmedzenia.

Ruší sa aj dvojkrokový prepis vozidla. Kompletný prepis aj s vydaním nových dokladov bude podľa rezortu možné urobiť na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte, pričom v prípade potreby sa budú doklady aj tabuľky zasielať kuriérom.

Tabuľky s EČV bez skratky okresu majú aj nový dizajn. Hlavnými novinkami je zmena používaného fontu písma a zjednotenie farebnosti takmer všetkých tabuliek na čierno-bielu. "Jedinou farebnou výnimkou budú tabuľky pre elektromobily, ktoré budú mať zelené písmená a číslice na bielom podklade," upozornil rezort. Zmeny vyplývajú z novely zákona o cestnej premávke a súvisiacich vyhlášok, ktoré od januára nadobudli účinnosť. Viac informácií získate na stránke ministerstva vnútra.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo