2022-10-14 09:00:00
PR Kooperativa
PR Kooperativa
Zdroj: PR Kooperativa

Nevieme sa správať za volantom, pomôcť by mohlo nové gesto

„Si normálny?“, „Kam sa pcháš?“, „Koľkátkou to ideš?“ či „To je moje parkovacie miesto!“.

Nevieme sa správať za volantom, pomôcť by mohlo nové gesto

„Si normálny?“, „Kam sa pcháš?“, „Koľkátkou to ideš?“ či „To je moje parkovacie miesto!“. Toto a pár vulgarizmov k tomu sú bežné frázy zo slovníka slovenských vodičov, ktoré väčšina z nás hravo vyjadrí aj nervóznym posunkom. Za volantom bývame často podráždenejší než by bolo zdravé a môžeme tým ohroziť seba aj ostatných.

Pre zvýšenú prchkosť za volantom má jednoduché vysvetlenie psychológia. „Keď vidíme nejaké správanie, automaticky prisúdime jeho pôvodcovi nejakú vnútornú charakteristiku,“ hovorí psychologička Vladimíra Kurincová Čavojová. „Niekto nám nedá prednosť a okamžite je to blbec, ktorý nevie jazdiť, alebo ďalší arogantný Bratislavčan. Ak naopak urobíme chybu my, máme tendenciu ju zľahčiť a ospravedlniť.“

V aute navyše k napätiu prispieva, že obe strany konfliktu sú každá uzavretá vo svojej izolovanej ochrannej schránke a veľká časť komunikácie prebieha pomocou mimiky a gestikulácie. Vystrčený prostredník často vyletí do vzduchu rýchlejšie, než by sme sa nad svojim konaním stihli zamyslieť.

Ako sa vymaniť z takéhoto psychologického vzorca? Užitočné môže byť už len tradičné napočítanie do desať, ktoré dobre pozná každý z nás. „Pomôže, ak si natrénujeme odstup našej emočnej reakcie a zapojíme do toho vyššie kognitívne procesy,“ vysvetľuje psychologička. „Po nastúpení do auta sa treba navyše nadýchnuť a vydýchnuť a uvedomiť si, že sa práve prepíname do iného režimu.“

Dôležitou súčasťou je vedieť na diaľku nielen upozorniť na chybu druhého vodiča, ale priznať si aj vlastnú. Tu pomôže, ak sa naučíte medzinárodný posunkový znak „prepáč“. Stačí zovrieť dlaň v päsť a urobiť ňou kruh na hrudi, prípadne vo vzduchu, aby to dobre videl aj vodič, ktorému je vaše ospravedlnenie určené.

Malé jednoduché gesto môže ukázať vodičovi iného auta, že aj napriek tomu, že ste v premávke vyrobili kiks, stále sa môžete navzájom rešpektovať. Tak, ako rešpektuje rôzne typy vodičov - a situácie, do ktorých sa občas dostanú - aj komplexné poistenie AutoMat od poisťovne Kooperativa stojacej za touto iniciatívou.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR Kooperativa

Komentáre k článku


Stream naživo