2022-05-05 09:00:00
Festival etectva v Piešťanoch
Festival etectva v Piešťanoch 2022
Zdroj: festivalletectva.sk

Nepremeškajte exkluzívne preteky vzduch verzus zem na piešťanskom letisku

Organizátori Festivalu letectva v Piešťanoch si pre všetkých návštevníkov pripravili ešte jeden exkluzívny bonbónik.

Nepremeškajte exkluzívne preteky vzduch verzus zem na piešťanskom letisku 

Organizátori Festivalu letectva v Piešťanoch si pre všetkých návštevníkov pripravili ešte jeden exkluzívny bonbónik. Okrem bohatého letového a sprievodného programu počas dňa, jedinečnej nočnej, dronovej, laserovej či pyrotechnickej šou, sa piešťanské letisko stane v sobotu i v nedeľu miestom rýchlostného súboja lietadla L-29 Delfín s monopostom Formuly F1.

Čo myslíte, kto bude rýchlejší a obratnejší? Príďte sa presvedčiť na vlastné oči! Vstupenky na Festival letectva v Piešťanoch nájdete na Predpredaj.sk.

Už len niekoľko hodín nás delí od začiatku Festivalu letectva, ktorý sľubuje výnimočné zážitky. Nebýva totiž pravidlom, že na leteckých podujatiach majú návštevníci možnosť vidieť skutočné zápolenie dobre známeho dvojmiestneho prúdového lietadla L-29 Delfín s monopostom F 1.

Ide o monopost značky LOLA, ktorý na prahu milénia jazdil tri sezóny vo Formule 1. Po zmene pravidiel začali tieto monoposty pretekať vlastnú sériu pod názvom F3000. Náš konkrétny monopost začal jazdiť v tíme Emersona Fittipaldiho. Disponuje výkonom cca 550PS na 545 kg váhy. Len za dve sekundy dokáže zrýchliť z nuly na 100 km/h,“ objasňuje majiteľ monopostu Martin Juhas.

Program pretekov schválila letová skupina organizačného tímu. Najprv sa divákom predvedie na vzletovej a pristávacej dráhe formula.  Následne zaparkuje na severnej stojánke. Po prvom pretekárovi ukáže návštevníkom svoje prednosti pilot s lietadlom L-29 Delfín. Na pokyn riadiacej veže sa pripraví pilot formuly na dráhe. Rýchlostný súboj sa začne v momente, akonáhle sa dostane Delfín nad formulu. Kto prejde po dĺžke dráhy tam a späť skôr? Zvíťazí monopost F1 alebo lietadlo L-29?

„Napriek tomu, že ide o lietadlo staršieho dátumu, Delfín je stále rýchly a čulý, je vybavený novým rádiovybavením v súlade s požiadavkami EASA. Dokáže byť veľmi rýchly a obratný vo vzduchu. Na zemi z nuly na 140 km/h zrýchli za 15 sekúnd a k odpútaniu od zeme dôjde pri rýchlosti 165 km/h po 25 sekundách od zahájenia vzletu. Počas závodu budeme používať aj dymové efekty a natočíme video z prednej kabíny so zobrazením rýchlosti a preťaženia L-29,“ dopĺňa pilot Jozef Vaško zo spoločnosti L29.SK.

Kto pretne pomyselnú cieľovú pásku skôr? Nepremeškajte tohtoročný Festival letectva v Piešťanoch a zažite napínavé zápolenie osobne.

Verím, že návštevníci si prídu na svoje. Chceme im ukázať, aké zrýchlenie má formula, a ako je schopná v porovnaní s lietadlom rýchlo zabrzdiť, otočiť sa a opätovne akcelerovať. Monopost vie jednoduchšie zabrzdiť, otočiť sa na malej ploche a vrátiť sa. Na druhej strane, pilot lietadla sa vo vzduchu síce nevie otočiť na „centimetri,“ ale má väčšiu rýchlosť a akrobatickými prvkami sa vie veľmi rýchlo vrátiť do protismeru letu. Všetci členovia organizačného tímu sme zvedaví, ako tento atraktívny súboj nakoniec dopadne,“ hovorí Hubert Štoksa, riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Predpredaj.sk

Komentáre k článku


Stream naživo