2021-12-17 09:00:00

RTVS modernizuje! Takto jednoducho si naladíte vysielanie

Jednou z dlhodobých priorít RTVS je prinášať svojim divákom nielen obsahovo, ale aj technicky čo najkvalitnejšie vysielanie.

 

Aj z tohto dôvodu je nutné, aby RTVS pristúpila k modernizácii a technologickým zmenám v súvislosti s poskytovaním kvality televízneho vysielania v HD rozlíšení.

RTVS ukončuje vysielanie svojich televíznych programových služieb v pozemnej, terestrickej  distribúcií v  kompresnom  formáte MPEG-2. V ponuke verejnoprávneho multiplexu končí  ednotka SD a  programové služby Dvojka SD a Trojka SD  budú  šírené ďalej už len v efektívnejšom kompresnom  formáte MPEG-4.

Zmeny spojené s vypínaním MPEG-2 distribúcie jednotlivých televíznych okruhov v pozemnom vysielaní sa dotknú predovšetkým majiteľov televíznych prijímačov a set top boxov prvej generácie.

Diváci RTVS, ktorí na sledovanie programov využívajú prijímač, ktorý podporuje výlučne štandard vysielania DVB-T/MPEG-2 resp. používajú na sledovanie starší televízor alebo starší set top box, môžu z dôvodu týchto technologických inovácií o vysielanie svojich obľúbených programov prísť.

„V snahe o skvalitnenie nášho televízneho vysielania prosíme divákov pozemného vysielania, ktorí používajú vyššie spomínané staršie typy zariadení, aby si čím skôr zaobstarali odporúčaný typ televízneho prijímača, resp. set-topu boxu, vďaka ktorému budú môcť vysielanie RTVS sledovať vo vyššej kvalite, bez poplatkov a v plnej programovej ponuke,“ povedal riaditeľ sekcie techniky RTVS Roman Skřivánek. Set-top box musí podporovať vysielanie v štandarde DVB-T/MPEG-4 a súčasne DVB-T2/HEVC.

Všetky dôležité informácie nájdete na webe www.rtvs.sk/akonaladit, divákom je k dispozícii aj mailová adresa akonaladit@rtvs.sk a infolinka na čísle 18 000, kde diváci dostanú odpovede na otázky.

Zdroj: RTVS

Čo Vás môže zaujímať?

Kedy môžem prísť o vysielanie a o čo prídem?

Po 13. decembri končí v ponuke verejnoprávneho multiplexu   Jednotka SD a   programové služby Dvojka SD a Trojka SD  budú  šírené ďalej už len v efektívnejšom kompresnom  formáte MPEG-4. To môže spôsobiť, že menšia časť domácností príde o vysielanie RTVS, šírené zastaranými set-top boxmi.

V akom prípade potrebujem vymeniť set top box?

Zmena sa dotkne najmä divákov, ktorí vlastnia set-top box starší ako desať rokov a ktorý podporuje výlučne štandard DVB-T/MPEG-2. Ak máte takýto starší set top box alebo TV prijímač, riešením je pre Vás jednorazová kúpa set-top boxu, ktorý musí podporovať vysielanie v štandarde DVB-T/MPEG-4 a súčasne DVB-T2/HEVC.

Kde to kúpim a koľko to stojí?

Cena nového set-top boxu (prídavnej krabičky k TV prijímaču) sa  pohybuje v rozmedzí 20 - 30 eur. Ide o jednorázovú investíciu na niekoľko rokov. Je možné ho kúpiť v elektroobchodoch, prípadne objednať online cez internet. Predajcovia v elektroobchode Vám určite ochotne pomôžu s výberom toho správneho zariadenia.

Čo je set-top box?

Je to malé prídavné zariadenie k televízoru.

Viac informácií nájdete na internetovej stránke www.naladtesanasport.sk


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR RTVS

Komentáre k článku


Stream naživo