2021-07-02 17:32:00

Jazdené auta dražejú. Niektoré modely za pol roka aj o viac ako 1100 eur

Zdražovanie sa týka celej strednej Európy, hlavne v prípade najžiadanejších modelov.

Trh s ojazdenými autami láme rekordy a odložená spotreba spojená s extrémnym dopytom tlačí ceny niektorých modelov hore. Ďalším faktorom, ktorý pôsobí na cenu ojazdených áut, je obmedzená výroba nových vozidiel v dôsledku nedostatku čipov a polovodičov. Spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO a značky Mototechna, analyzovala vývoj cien na celom slovenskom trhu u päťročných ojazdených áut (rok výroby 2016) za prvých 6 mesiacov tohto roku.

„Ak sa pozrieme na TOP 5 ponúkaných modelov inzerovaných na celom slovenskom trhu, tak suverénne najvyšší nárast ceny za posledný polrok zaznamenal piaty najpredávanejší model Volkswagen Golf, kde stredná hodnota ceny päťročného vozidla vzrástla od januára o 1 150 eur na súčasných 11 945 eur. Takto rapídny nárast ceny si nepamätáme," hovorí prevádzkový riaditeľ autocentier AAA AUTO Petr Vaněček. Obrovský dopyt pochopiteľne núti predajcov aj k zvýšeniu výkupných cien. "Zákazníkom, ktorí v súčasnej dobe premýšľajú o obmene vozového parku, sa oplatí kúpiť novšie auto teraz. Ceny v najbližších mesiacoch pravdepodobne ešte porastú rádovo v jednotkách percent," dopĺňa Vaněček.

V percentách je najvyšší nárast pri spomínanom modeli Volkswagen Golf, ktorého stredná hodnota ceny za posledných šesť mesiacov stúpla o 10,7 % na súčasných 11 945 eur. Ešte v januári sa pritom tento model najčastejšie predával o 1 150 eur lacnejšie. Podobne je na tom aj Volkswagen Passat, ktorý je najčastejšie ponúkaný za 14 414 eur, pričom na začiatku roka to bolo 13 900 eur.

V Českej republike je najväčší cenový nárast pri modeli Škoda Rapid, u ktorého cena stúpla o 9 % na súčasných, v prepočte 8 500 eur. Ešte v januári sa tento model predával o 700 eur lacnejšie. V Poľsku je situácia podobná, kde najobľúbenejší a dlhodobo najpredávanejší model na tamojšom trhu Opel Astra zdražel od januára o 6,5 % a aktuálne je najčastejšie ponúkaný v prepočte za 9 160 eur. Zdraženie v Poľsku sa pohybuje v rozmedzí medzi 4 až 7 % v závislosti od konkrétneho modelu.

Zvýšenie cien päťročných, ale aj ďalších ojazdených áut, je aj dôsledkom dlho zatvorených hraníc so štátmi západnej Európy, odkiaľ sa v posledných rokoch bežne dovážalo okolo 14 500 áut mesačne. "Desiatky tisíc áut tak v súčasnosti v autobazároch chýbajú a sme závislí najmä na obchode s tuzemskými ojazdenými autami. Pre zákazníkov sú tuzemské jazdenky bezpečnejším variantom, pretože je u nich výrazne jednoduchšie dohľadať históriu daného vozidla, ale vzhľadom k vysokému dopytu vzrástli ich ceny. S postupným zvoľňovaním a silnejúcim dovozom by sa však súčasné vysoké ceny mohli do konca roka ustáliť," predpovedá Petr Vaněček prevádzkový riaditeľ autocentier AAA AUTO.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR AAA Auto

Komentáre k článku


Stream naživo