2021-03-30 09:00:00
Poistenie vozidla
Poistenie vozidla
Zdroj: Pixabay - ilustračná foto

Výtlky na cestách po zime: ako riešiť škody na aute?

Výtlky na cestách po zime: ako riešiť škody na aute?

Výtlky na cestách sprevádzajú motoristov každú jar. Najväčší výskyt je v miestach, kde teplota v zime často stúpa a zase klesá. U koho si vymáhať škodu?

Ak sú slovenské cesty niečím legendárne, tak sú to rozhodne výtlky. Tých je najmä po zime neúrekom a často to na ceste vyzerá ako na prekážkovej dráhe. Čo však v prípade, že sa jame nevyhnete a poškodíte si auto? Kto škody na aute nahradí?

Možnosť číslo 1: poistenie

Poškodenia auta výtlkom vám môže preplatiť poisťovňa. Na škody spôsobené výtlkmi sa vzťahuje havarijné aj povinné zmluvné poistenie. 

V prípade povinného zmluvného poistenia je však nutné mať pripoistenie, ktoré sa vzťahuje na riziko výtlkov. Ak si chcete uplatniť náhradu škody z pzp, musíte zavolať asistenčnú službu, ktorá celú škodu aj miesto nehody zdokumentuje. 

V prípade havarijného poistenia je to o niečo jednoduchšie. Škodu na aute aj miesto nehody stačí zdokumentovať svojpomocne. Potom už len stačí škodu nahlásiť poisťovni. 

Pozor na jeden detail. Pri plnení škody z havarijného poistenia musí byť okrem pneumatiky poškodená aj iná časť vozidla. Minimálne disk. 

Môže sa stať, že niektorá poisťovňa škody spôsobené výtlkmi neprepláca cez havarijné poistenie. Vždy si dobre prečítajte poistnú zmluvu, podmienky a výnimky z poistenia. 

Možnosť číslo 2: vymáhať náhradu škody od správcu komunikácie

Toto je tá zložitejšia a dlhšia cesta, ako sa dostať k peniazom za škodu na vozidle. Každá cesta niekomu patrí a jej majiteľ je povinný ju udržiavať v použiteľnom stave. 

Ak sa rozhodnete ísť touto cestou, k zdokumentovaniu nehody zavolajte políciu. Následne zistite, kto je správca cesty a písomne si u neho uplatnite nárok na náhradu škody. 

Aj tu však platí istá výnimka. U správcu si nemôžete vymáhať škodu, ktorá vznikla na označených výtlkoch. Takže stačí, ak správca postaví pred výtlky na cestách dobre známu červeno-bielu značku a žiadnu náhradu škody si u neho nevymôžete. 

Čo ak spôsobím škodu aj na inom vozidle

To sa môže stať veľmi ľahko. V snahe vyhnúť sa výtlku na ceste spôsobíte dopravnú nehodu a poškodenie ďalšieho vozidla. 

Vtedy nenesie správca cesty žiadnu zodpovednosť a to ani v prípade, že výtlk nebol riadne označený. 
Celá vina je na pleciach vodiča. Z vášho pzp sa hradí škoda na cudzom vozidle. Škodu na vašom aute si môžete uplatniť z havarijnej poistky. Ak takú nemáte, celá suma pôjde z vášho vrecka. 

Takže s ustupujúcou zimou by rozhodne nemala ochabovať pozornosť za volantom. S roztápaním snehu totiž prichádzajú čerstvé komplikácie na ceste – jarné výtlky. 
Ak nechcete nechať nič na náhodu, vybavte si havarijné poistenie alebo pripoistenie k pzp čím skôr. V súčasnosti už môžete uzatvoriť havarijné aj pzp online a zaberie to naozaj len pár minút vášho času. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR Union

Komentáre k článku


Stream naživo