2020-05-04 14:55:00
Škoda Octavia
Škoda Octavia
Zdroj: Škoda auto

Škoda Octavia: najpredávanejší model českej automobilky dosiahol až 365 km/h

Bratislava 4.máj 2020 – Na začiatku bola osmička: Octavia (v latinčine znamená „ôsma“) sa predstavila v roku 1959.

Áno, bola naozaj ôsmym modelom značky Škoda s pokrokovým nezávislým zavesením všetkých kolies a zároveň tiež ôsmym povojnovým modelom českej automobilky. Pre spoločnosť Škoda Auto sa ale Octavia postupne stala jasnou jednotkou. Ako jednoznačne najpredávanejší model značky je Octavia srdcom a pilierom modelovej palety Škoda.

Má veľkú zásluhu na tom, že sa spoločnosť Škoda Auto podieľa piatimi percentami na HDP Českej republiky. Model Octavia je dostupný v 46 krajinách a vyrába sa v piatich továrňach po celom svete. Úspešný príbeh novodobej histórie teraz pokračuje v podobe už štvrtej generácie od roku 1996. Poďme si teraz popri osmičke predstaviť aj ďalšie zaujímavé čísla, ktoré sa týkajú tohto modelu.

Zdroj: Škoda auto

Od prvej prezentácie modelu v roku 1959 zišlo z výrobných pásov viac ako sedem miliónov exemplárov vozidiel Octavia. Keby sa všetky vyrobené autá zaparkovali bez medzier za sebou, vytvorili by kolónu dlhú 32 200 kilometrov, čo zodpovedá ceste z Mladej Boleslavi do Sydney a späť. Octavia štvrtej generácie ponúka opäť viac miesta ako tá predchádzajúca. Potvrdzuje tým svoju povesť kompaktného vozidla s priestorom a kvalitou vozidla strednej triedy. Niet preto divu, že Octavia patrí na Slovensku už roky do top trojky najpredávanejších áut. Okrem toho sa dostala na špičku bestsellerov tiež na ďalších 6 trhoch - napríklad v Poľsku, Rakúsku, alebo Švajčiarsku a v Česku je lídrom trhu nepretržite už 30 rokov.

Tri najväčšie trhy - Čína, Nemecko a Rusko

Len v roku 2019 dodala značka Škoda zákazníkom po celom svete 364 000 vozidiel Octavia a Octavia Combi. Prakticky to zodpovedá celkovej produkcii pôvodného modelu Octavia medzi rokmi 1959 a 1971. Prvá novodobá generácia, ktorá prišla na trh v roku 1996, sa vyrábala 15 rokov, počas ktorých zišlo z výrobných pásov viac ako 1,4 milióna kusov. V roku 2019 si bestseller značky našiel najviac zákazníkov v Číne, kde bolo dodaných 78 200 vozidiel, čo predstavuje 21% z celkovej ročnej produkcie modelu. Druhým najväčším odbytiskom tohto úspešného modelu bolo Nemecko. Zamierilo tam 15,45% ročnej produkcie. V absolútnych číslach to predstavovalo 55 220 vozidiel dodaných zákazníkom. Vďaka tomu bol model Octavia opäť najobľúbenejším importovaným vozidlom v Nemecku. Na ďalších miestach nasledovali Rusko (7,6%), Česko (6,1%) a Poľsko (5,7%).

365 km/h na soľných pláňach Bonneville

Výnimočným vývojom prešla veľkosť kolies dostupných pre model Octavia. Štvrtá generácia modelu ponúka 17 rôznych vyhotovení kolies vo veľkostiach od 16 po 19 palcov. Prvá moderná generácia Octavia z roku 1996 pritom ponúkala kolesá veľkostí len 14 až 16 palcov. Pôsobivé sú aj rozmery súčasnej panoramatickej strechy, ktorá vďaka celkovej ploche 1,19 m² skvele presvetľuje interiér. Ohromujúce číslo pochádza aj z roka 2011. Vtedy britský importér s upraveným modelom Octavia s turbomotorom s objemom 2,0 l dosiahol na soľných pláňach v Bonneville v americkom Utahu rýchlosť 365 km/h a stanovil tak rýchlostný rekord.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Až 20 rôznych senzorov pre asistenčné systémy

S každou ďalšou generáciou rastie množstvo elektroniky vo vozidle. Dáta a informácie pre asistenčné systémy štvrtej generácie bestselleru značky zaisťuje až 20 rôznych snímačov. Vďaka tomu môže napríklad nový systém Varovanie upozorniť pri vystupovaní z vozidla na 35 metrov vzdialeného cyklistu, ktorý sa zozadu blíži k autu a varovať tak posádku vozidla pred otvorením dverí. Každá Octavia je popretkávaná 4 až 5 kilometrami káblov. Okrem iného slúžia aj tretej generácii infotainment systému. Jeho podstatnou súčasťou je digitálna hlasová asistentka Laura, ktorá rozumie 15 jazykom. V šiestich jazykoch Laura dokonca rozumie celým vetám. Už sa tešíme, kedy to bude aj v slovenčine...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda Auto Slovensko

Komentáre k článku


Stream naživo