2020-03-12 19:10:00
Goodyear bočnice pneumatík
Goodyear bočnice pneumatík
Zdroj: GoodYear

Goodyear reCharge – jednoduchá výmena pneumatík

Už nebude treba meniť pneumatiky – Goodyear vymyslel koncept ako ich obnoví priamo na diskoch.

Goodyear reCharge je revolučný koncept samoregeneračnej pneumatiky, ktorú možno prispôsobovať a meniť podľa individuálnych potrieb vďaka kapsliam na mieru.

„Usilujeme sa o to, aby pneumatiky ešte výraznejšie prispievali k plneniu špecifických dopravných potrieb zákazníkov,“ vyhlásil Mike Rytokoski, viceprezident a vedúci marketingu Goodyear Europe. „S týmto cieľom sme sa rozhodli vytvoriť koncept pneumatík pripravených na budúcu personifikovanú a pohodlnú elektromobilitu.“

Zdroj: GoodYear

O čo ide a ako to funguje? Koncept reCharge zahŕňa rad inovatívnych funkcií vystavaných okolo troch základných pilierov:

Personalizovaná - Jadrom konceptu reCharge je obnoviteľná a biologicky rozložiteľná zmes behúňa, ktorú je možné znovu nabíjať jednotlivými kapsulami. Výsledkom je radikálne zjednodušenie procesu výmeny pneumatík. Kapsule plnené kvapalnou zmesou na mieru umožnia regeneráciu behúňa. Pneumatiky sa vďaka nim budú môcť v priebehu času prispôsobovať klimatickým podmienkam, stavu vozovky alebo aj tomu, ako chcete cestovať. Kvapalná zmes sa bude prispôsobovať profilu každého vodiča vytvorenému vďaka umelej inteligencii, takže bude pre nich šitá na mieru.

Zdroj: GoodYear

Udržateľná - Samotná zmes by mala byť vyrobená z biologického materiálu a vystužená vláknami inšpirovanými jedným z najpevnejších známych prírodných materiálov - pavučinou. Vďaka tomu by mala byť extrémne odolná a 100% biologicky odbúrateľná.

Bezproblémová  Popri radikálnom zjednodušení procesu výmeny pneumatík s nabíjacími kapsulami by bol behúň navyše umiestnený na vysokej a úzkej ne-pneumatickej kostre. Jej tenká, ale robustná konštrukcia bude nenáročná na údržbu a bude eliminovať nutnosť udržiavania tlaku a prestoje v dôsledku defektov.

„Goodyear reCharge je koncept pneumatiky bez akýchkoľvek kompromisov na podporu prispôsobiteľnej, udržateľnej a bezproblémovej elektromobility,“ uzavrel Sebastien Fontaine, vedúci dizajnér inovačného centra Goodyear v Luxembursku.

Zdroj: GoodYear

Koncept je vždy zhmotnená vízia myšlienky, či nápadu do možnej realizácie. Ako to bude v reálnom nasadení sa ukáže až potom, keď sa spustí do života. Myšlienka je to naozaj mimoriadne lákavá, no až čas ukáže, aké problémy ju čakajú a či ich dokáže prekonať. Lebo v kladnom prípade by sme mali „večné“ pneumatiky – bez nutnosti prezúvania kolies a s ďalšími výhodami.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: GoodYear

Komentáre k článku


Stream naživo