2020-02-12 11:50:00
Škoda Enyaq
Škoda Enyaq
Zdroj: Škoda auto

Škoda ENYAQ – meno prvého čisto elektrického SUV značky

Enyaq – takto sa bude volať prvé sériovo vyrábané elektrické SUV značky Škoda.

Novinka je postavená na báze modulárnej elektrifikovanej platformy (MEB) koncernu Volkswagen. Škoda svojim prvým čisto elektrickým SUV zakladá aj novú rodinu mien. Písmeno „E“ na začiatku mena symbolizuje elektromobilitu. Q na konci mena je charakteristické pre SUV rodinu značky Škoda a jasne poukazuje na prednosti vozidla kategórie SUV. S novým modelom Enyaq tak česká automobilka robí v roku 2020 ďalší veľký krok v novej ére elektromobility.

Meno nového modelu Škoda Enyaq je odvodené od írskeho slova „enya“ a znamená „zdroj života“. (Len tak mimochodom – pamätáte si, alebo poznáte speváčku s menom Enya...?) Slovo enya pochádza z pôvodného írskeho slova „Eithne“ a voľne sa dá preložiť ako esencia, duch, princíp. Toto slovo ponúka viac významov, čo umožňuje pozrieť sa na meno nového SUV z rôznych pohľadov. „Zdroj života“ symbolizuje vstup automobilky do novej éry elektromobility a je v súlade s nosnou myšlienkou značky Škoda „Driven by inventiveness – clever ideas since 1895“. Symbolizuje nový začiatok, ktorý sa spája s temperamentom nového modelu Škoda Enyaq aj s inovatívnym myslením inžinierov Škoda Auto a ich nadšením pre nové čisto elektrické SUV. Slovo „enya“ je autentické, živé, má charakter, dá sa ľahko vysloviť aj zapamätať a výborne ladí so začiatkom novej etapy v 125-ročnej histórii automobilky.

Enyaq pokračuje v známych menách SUV značky Škoda

Podobne, ako mená úspešných modelov SUV značky Škoda – Kodiaq, Karoq a Kamiq (tie odkazujú na jazyk Inuitov, ktorí žijú na severe Kanady a v Grónsku), spája Škoda budúce čisté elektrické vozidlá na báze platformy MEB s írčinou, ktorá pochádza z mýtmi opradeného regiónu na severe

Zdroj: Škoda auto
ostrova.

Škoda Enyaq bude prvým sériovým vozidlom českej automobilky, ktoré bude postavené na báze modulárnej elektrifikovanej platformy (MEB) koncernu Volkswagen. Zároveň bude ďalším z viac než desiatky elektrifikovaných modelov, ktoré značka Škoda iV uvedie na trh do konca roka 2022. Škoda očakáva, že do roku 2025 bude predaj výlučne elektrických a plug-in-hybridných modelov predstavovať až 25 percent predaja. Do roku 2021 bude automobilka investovať do vývoja elektrifikovaných modelov a do rozširovania uceleného a vzájomne prepojeného ekosystému pre moderné a ekologické riešenie mobility dve miliardy eur.

Prvá detailná fotografia ponúka pohľad na názov modelu Škoda Enyaq. Je to nápis Enyaq na zadnej časti tohto SUV, druhom čisto elektrickom vozidle značky Škoda, po modeli Citigo iV.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo