2020-02-12 06:15:00
SEAT Utajená zóna
SEAT Utajená zóna
Zdroj: SEAT S.A.

Najtajnejšia zóna automobilky - fotiť je prísne zakázané

Ako vyzerá najtajnejšie miesto, ktoré ukrýva značka SEAT? Je mimoriadne dobre strážené.

V dizajnovom centre automobilky je všetko tajné, mobilné telefóny a kamery musíte odovzdať hneď pri vstupe. Hoci tam je veľa tajomstiev, ako hovorí riaditeľ dizajnu Alejandro Mesonero-Romanos, tento raz urobia výnimku. V exkluzívnom videu nás šéfdizajnér sprevádza po najtajnejších oddeleniach, kde vznikol nový Leon, ktorý definuje jedným slovom: - zvodný. Toto sú jeho hlavné silné stránky:

Zdroj: SEAT S.A.

Okamžitá príťažlivosť - to bola úloha dizajnového tímu pri navrhovaní a modelovaní proporcií nového modelu, ktoré mu dodávajú energický, dynamický vzhľad v pohybe, ako aj v pokoji. „Úspešne sme zachovali  ducha predchádzajúcej generácie modelu Leon, no urobili sme ho nanovo. Napríklad pri pohľade zboku je kapota motora dlhšia, nižšia a vpredu sakončí výrazne vertikálne. Predné čelo je expresívne ladené aj vďaka svetlometom z LED. Trojrozmerne tvarovaná časť medzi svetlometmi a maskou chladiča zvýrazňuje vzhľad prednej časti,“ vysvetľuje Alejandro Mesonero-Romanos.

Nový model sa vo viacerých oblastiach líši od svojho predchodcu, no napriek tomu je to stále Leon. „Zachováva si ducha  automobilu s výrazne športovým charakterom, pričom ho kombinuje s eleganciou a jednoduchosťou,“ hovorí šéfdizajnér.V jeho DNA je športovosť, elegancia a jednoduchosť.

Zdroj: SEAT S.A.
Zdroj: SEAT S.A.

V útulnom interiéri nového modelu Leon sa dizajnéri snažili vytvoriť jedinečný digitálny zážitok pre vodiča a pasažierov. Kokpit navrhovali s ohľadom na výbornú ergonómiu, ktorá prispieva k zvýšeniu komfortu a bezpečnosti. Elegantný, horizontálne členený plochý prístrojový panel dodal interiéru vzdušnosť a zvýraznil pocit veľkého priestoru. Spája funkčnosť a eleganciu v duchu minimalizmu.

Zdroj: SEAT S.A.

„Osvetlenie si zaslúži osobitnú zmienku,“ zdôrazňuje Alejandro Mesonero-Romanos. Podľa neho je kombinácia technológie a dizajnu extrémne efektívna, pričom sa dá rozoznať na veľkú vzdialenosť. Full LED svetlá zlepšujú osvetlenie cesty v noci, navzájom prepojené zadné svetlá sú lepšie viditeľné pre iných vodičov.

V kabíne technológia LED vytvára celkom nové riešenie. Oblúk ambientného osvetlenia prebieha po celej šírke prístrojového panelu pod predným oknom a plynulo prechádza do čalúnenia dverí. Vytvára nielen náladové osvetlenie ale súčasne zastupuje funkciu výstražných a kontrolných svetiel, napríklad pre smerové svetlá, indikáciu núdzového brzdenia, monitorovanie mŕtvych uhlov a výstrahu pri vystupovaní ak sa zozadu blíži iné vozidlo. To sú prvky, akými nedisponuje žiadne iné vozidlo v tejto kategórii.

Vonkajšie spätné zrkadlá vozidiel vybavených svetlometmi Full LED majú  uvítacie osvetlenie. Nápisom 'Hola' premietaným na zem pozdraví vodiča a spolujazdca pri odomknutí vozidla.

Zdroj: SEAT S.A.
Zdroj: SEAT S.A.

„Mali sme veľmi jasnú ideu ako má nový Leon vyzerať, že má demonštrovať charakter, no bez agresie,“ dodáva na záver šéfdizajnér. Tím dizajnového centra SEAT našiel úžasný spôsob ako skombinovať výraznú prednú časť karosérie s úhľadnými bočnými líniami a veľmi charakteristickou zadnou časťou. A konečný výsledok? „Najlepší Leon všetkých čias,“ rekapituluje riaditeľ dizajnu SEAT Alejandro Mesonero-Romanos, keď odchádza navrhovať tvar budúcich modelov. To bude samozrejme opäť v najväčšej tajnosti...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo