2020-01-18 14:30:00
Kamión zrážka s vlakom
Kamión zrážka s vlakom
Zdroj: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

VIDEO: Hazardér, alebo šialenec? Iba o vlások unikol smrti

Ako nazvať vodiča, ktorý vojde s nákladným autom na priecestie pred prichádzajúci vlak? Kaskadér? Idiot?

Nepozornosť zabíja. Ak sa vodič nevenuje plnohodnotne šoférovaniu, nablízku číha zubatá. Podceniť potrebu sústredenia za volantom je nielen riskantné, ale doslova život ohrozujúce. Nie nadarmo sa hovorí, že vodič je jednou nohou na plyne a druhou v base.

Absolútna koncentrácia na vedenie auta je prioritou počas celého času stráveného za volantom. Kto nevie, čo je pozornosť, nech radšej za volant nesadá. Nie je jednoduché sústrediť sa len a výhradne na to, čo robíme. Je to však nevyhnutná podmienka prežitia.

Mnoho ľudí sa mohlo vrátiť, keby boli pozorní a zaoberali sa tým, čím majú. Za volantom v prvom rade vedeniu auta. Nie všetci si však uvedomujú, aká vyslovene tenká čiara je medzi prežitím a nebytím. Tak to bolo aj v prípade vodiča kamiónu, ktorý 7. januára v Poľsku prechádzal cez železničné priecestie.

Zdroj: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Vodič ťahača si podľa všetkého buď nevšimol spustené závory na železničnom priecestí, alebo išiel pred priecestím veľmi rýchlo. Začal brzdiť, ale neskoro na to, aby zastavil pred spustenou závorou. Práve vo chvíli, keď ju prerazil, rozhodol sa zmeniť úpornú snahu a zastavenie auta a radšej chcel prejsť cez priecestie napriek hrozbe, že to nestihne pred príchodom blížiaceho sa vlaku. Nuž, pozrite sa, ako sa mu to „podarilo“...

Svoj život si, našťastie zachránil, ale zmena jeho rozhodnutia mala následky. Vlak trafil koniec návesu, na ktorom sa prepravoval ťažký bager a zhodil ho z neho, ako škatuľku zápaliek...

Zdroj: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Samozrejme sa poškodila lokomotíva, vlak musel potom zastaviť. Ako dopadol strojvedúci, žiaľ nevieme, ale mohol utrpeť zranenia, lebo pri náraze to kabína lokomotíby schytala poriadne...

Zdroj: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Potom sa čudujeme, že vlaky meškajú, ľudia sú nespokojní – to všetko v tom lepšom prípade, keď sa vlak nevykoľají a nepríde k ďalším zbytočným zraneniam, či nebodaj tragickým následkom.

Nielen u nás, ale ani na poľských cestách nie je o podobné prípady núdza. Hoci bol rok 2019 najbezpečnejším z hľadiska udalostí na cestách za posledné 4 roky. Bolo približne o 20 podobných nehôd menej ako v roku 2018, čo znamená zníženie nebezpečných udalostí o 11 percent. Je to pokles udalostí, a to aj napriek nárastu počtu automobilov a počtu jazdiacich vlakov.

Základnou príčinou nehôd na železničných priecestiach stále zostáva nedostatočná opatrnosť a porušenie pravidiel premávky vodičmi. Takéto správanie je hrozbou nielen pre život vodičov, ale aj cestujúcich v autách, no aj vo vlakoch.

Rok 2019 bol najbezpečnejším z hľadiska udalostí na poľských cestách počas 4 rokov. Asi 20 nehôd bolo menej ako v roku 2018, čo znamená zníženie nebezpečných udalostí o 11 percent. Je to pokles udalostí, a to aj napriek nárastu počtu automobilov a počtu jazdených vlakov. Napriek tomu bolo na poľských priecestiach bohužiaľ 34 podobných udalostí spôsobených práve nedbanlivosťou tých vodičov, ktorí profesionálne vykonávajú svoje činnosti - vodičov autobusov, nákladných áut, kamiónov.

Základnou príčinou nehôd na železničných priecestiach však zostáva nedostatočná opatrnosť a porušenie pravidiel premávky vodičmi. Takéto správanie je hrozbou nielen pre váš život, ale aj pre životy cestujúcich. V autách, ale aj vo vlakoch.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Komentáre k článku


Stream naživo