2020-01-04 06:25:00
Falck má sanitky žlté
Ilustračné foto
Zdroj: Falck

Viete, ako správne vytvoriť záchranársku uličku? Presne takto

Ak ju nevytvoríte, čaká vás pokuta – a za vozenie sa za autom s právom prednosti v jazde oveľa mastnejšia.

Novela Zákona o prevádzke na pozemných komunikáciách priniesla niektoré významné zmeny. Nie všetky už platia. Napríklad takzvané zipsovanie nadobudne platnosť až o niekoľko mesiacov. Rovnako tak aj záchranárska ulička bude v účinnosti od 1. apríla 2020.

Dovtedy je dosť času naučiť sa, ako je to s vytvorením takzvanej záchranárskej uličky pre vozidlá záchrannej služby, hasičov a políciu. Na úvod si pripomeňme, že ten, kto nevytvorí uličku a bude blokovať prichádzajúce autá záchranných zložiek, dostane pokutu 99 eur. Kto však bude jazdiť za sanitkou v záchranárskej uličke, toho čaká pokuta 300 eur.

Nuž a čo hovorí zákon? Pri hustote cestnej premávky, ktorá vyvolá vznik kolóny stojacich vozidiel na diaľnici, alebo na smerovo rozdelenej ceste mimo obce s najmenej dvomi jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy, je vodič vozidla povinný pri súbežnej jazde vykonať taký jazdný úkon, ktorý umožní vytvorenie záchranárskej uličky v strede medzi dvoma jazdnými pruhmi a v úsekoch s viac ako dvomi jazdnými pruhmi medzi ľavým jazdným pruhom a k nemu priliehajúcim jazdným pruhom.

Pri vytváraní záchranárskej uličky je na nevyhnutne potrebný čas vodič vozidla oprávnený vojsť aj na miesta, kde je to inak zakázané, ak tým neohrozí iného účastníka cestnej premávky. Záchranársku uličku môže použiť len vodič vozidla podľa § 40 ods. 1 alebo vodič vozidla zabezpečujúci odstránenie následkov dopravnej nehody alebo inej mimoriadnej udalosti; vodičovi iného vozidla je použitie záchranárskej uličky zakázané.“

Preložené do bežnej reči to však znamená minimálne dve veci, ktoré zákon síce striktne neuvádza, ale predpokladá: uličku treba vytvoriť hneď, ako sa dostanete do zápchy – a treba v nej aj zotrvať. Záchranárskych áut, ktoré smerujú na miesto nehody, alebo iného zásahu, totiž môže byť viac a bolo by hlúpe, nepraktické a niekedy aj nemožné vytvoriť uličku, vrátiť sa späť a znova ju vytvárať. Určite by to zdržovalo prejazd sanitky, keď niekedy ide doslova oo sekundy.

Tak, teraz si ešte raz pekne na infografike pozrieť, ako sa majú radiť autá na obyčajnej ceste a na cestách s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere:

Zdroj: Polícia SR


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo