2019-12-11 11:00:00
Hyundai Nexo - rekord
Hyundai Nexo - rekord na vodík
Zdroj: Hyundai

Hyundai Nexo dosiahol svetový rekord v dojazde áut na vodík

Cieľom jazdy bolo propagovať vodíkovú technológiu ako vysoko výkonné riešenie pre mobilitu budúcnosti.

Bertrand Piccard, francúzsky vzduchoplavec, letec a prezident Solar Impulse Foundation, vytvoril svetový rekord v dojazde na jednu náplň nádrží automobilu poháňaného vodíkom. Piccard za volantom modelu Hyundai NEXO vyštartoval v pondelok 25. novembra 2019 z vodíkovej čerpacej stanice FaHyence v Sarreguemines vo východnom Francúzsku, neďaleko hraníc s Nemeckom. Toto miesto zvolili s ohľadom na príspevok oblasti Grand Est Region k zodpovednej mobilite.

Do cieľa, ktorý bol vo francúzskom národnom múzeu letectva a kozmonautiky (Musée de l'Air et de l'Espace) v Le Bourget pri Paríži, došiel nasledujúci deň. Prekonal tak vzdialenosť 778 km. Toľko doteraz neprešiel na jednu náplň palivových nádrží nijaký sériovo vyrábaný automobil poháňaný vodíkovým palivovým článkom.

Zdroj: Hyundai

Bertrand Piccard, ktorý sa v minulosti preslávil extrémnymi výkonmi v oblasti letectva, ako bol prvý nonstop oblet Zeme v balóne Breitling Orbiter a prvý oblet zeme na lietadle Solar Impulse, poháňanom slnečnou energiou, viezol počas rekordnej jazdy postupne viezol niekoľko spolujazdcov. To poskytlo jeho hosťom príležitosť zoznámiť sa s ekologickým automobilom novej generácie, vymeniť si skúsenosti v oblasti ochrany životného prostredia a pohľady na trvale udržateľný rozvoj a mobilitu budúcnosti.

Na sedadle spolujazdca sa počas jazdy vystriedali:

Jean Rottner, predseda Grand Est Region (Francúzsko),

veľkovojvoda Henri z Luxembugu,

Michel Delpon, poslanec za obvod Dordogne a predseda komisie pre využitie vodíka Národného zhromaždenia (Francúzsko),

Benoît Potier, CEO spoločnosti Air Liquide (Francúzsko),

Bruno Le Maire, minister hospodárstva a financií (Francúzsko),

Elisabeth Borne, ministerka životného prostredia (Francúzsko),

Monacké knieža Albert II.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

Cieľ rekordnej jazdy - areál francúzskeho múzea letectva a kozmonautiky v Le Bourget vybrali s ohľadom na vzduchoplavecké a letecké výkony Bertranda Piccarda. Nový držiteľ svetového rekordu a Lionel French-Keogh, výkonný riaditeľ Hyundai Motor France, sa po rekordnej jazde prihovorili pozvaným hosťom a zástupcom médií.

Týmto dobrodružstvom sme overili, že s čistými technológiami už nepotrebujeme revolučné experimentálne prototypy, aby sme vytvorili nové rekordy. Môže to urobiť ktokoľvek so sériovo vyrábaným vozidlom bez emisií,“ povedal Bertrand Piccard. „Začína sa nová éra pohonu, z ktorej bude profitovať ochrana životného prostredia.“

Lionel French-Keogh dodal: „Hoci niektorí ľudia pochybujú o význame vodíkového pohonu v automobiloch budúcnosti, my mu veríme od roku 1998, keď Hyundai začal vyvíjať túto technológiu. Vďaka rekordu, ktorý vytvoril Bertrand Piccard, boli odstránené všetky pochybnosti.“

Hyundai sa ako prvá automobilová značka, sériovo vyrábajúca automobily na vodík, aktívne pripravuje na mobilitu budúcnosti bez emisií a už dnes reaguje na aktuálne zmeny v automobilovom priemysle najširšou ponukou elektrifikovaných pohonov na trhu.

Bertrand Piccard bol už v minulosti aktívny v environmentálnej oblasti, keď prostredníctvom Solar Impulse Foundation inicioval výzvu na 1 000 efektívnych a ziskových riešení prispievajúcich k ochrane životného prostredia. Spoločnosť Hyundai Motor France zdieľa rovnakú víziu trvale udržateľného rastu a vymenovala ho v roku 2017 za svojho ambasádora.

Hyundai Motor France a Bertrand Piccard v septembri 2018 zorganizovali v Paríži veľkú konferenciu, ktorá po prvý raz spojila všetkých hráčov z vodíkovej oblasti vo Francúzsku.

Základné údaje rekordnej jazdy:

Prejdená vzdialenosť: 778 km

Zostávajúci dojazd zobrazený na palubnom počítači: 49 km

Čistenie vzduchu: 404,6 m³, množstvo vzduchu, ktoré za deň potrebuje na dýchanie 23 dospelých osôb

Redukcia CO2: -111,2 kg, množstvo, ktoré by vozidlo rovnakej kategórie so spaľovacím motorom vypustilo do atmosféry pri jazde na vzdialenosť 778 km


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo