2019-12-04 16:15:00
Honda e
Honda e
Zdroj: Honda

Honda e pozná slovenské ceny

Sériová verzia elektromobilu Honda e sa predstavila v septembri na autosalóne vo Frankfurte.

Honda e je prvý produkčný elektromobil s batériami, ktorý značka Honda v Európe predstavila. Ide o ďalší krok značky smerom k jej vízii, že 100 % jej vozidiel predaných v Európe v roku 2022 bude elektrifikovaných.

Honda e bude na Slovensku k dispozícii od leta 2020 vo vybraných autorizovaných dealerstvách. Patrik Šolc, obchodný riaditeľ a Country Manager spoločnosti Honda Motor Europe Ltd. Slovensko, konštatoval: „Sme veľmi radi, že môžeme potvrdiť začiatok predaja a slovenské ceny modelu Honda e. Od predstavenia prototypu zaznamenala Honda veľmi dobré prijatie v celej Európe a už teraz registruje vyše 40 000 predbežných záujemcov. Model Honda e je stelesnením úsilia značky v oblasti elektrifikácie.“

Zdroj: Honda

Spoločnosť Honda Motor Europe Ltd. Slovensko teraz zverejňuje oficiálne informácie o cene modelu Honda e, ktorá sa začína na 26 990 € (vrátane štátnej dotácie) za 100 kW verziu. Vyhotovenie „Advance“ s rozšírenou výbavou a motorom s výkonom 113 kW, bude k dispozícii za cenu 29 990 € (vrátane štátnej dotácie).

Zdroj: Honda

Honda e

Honda e je model vyvinutý so zameraním na jednoduchosť dizajnu a použiteľnosti pre potreby moderného mestského životného štýlu. Čisté vonkajšie línie zvýrazňuje kamerový systém bočných spätných zrkadiel, ktorý tradičné bočné spätné zrkadlá nahrádza kompaktnými kamerami. Preto mohli dizajnéri vytvoriť takmer plynulý prechod medzi čelným sklom a predným stĺpikom.

V modernej kabíne je digitálna palubná doska novej generácie s piatimi obrazovkami a prepojený informačno-zábavný systém. Najväčšiu plochu širokej digitálnej prístrojovej dosky Hondy zaberajú dvojité 12,3-palcové LCD dotykové obrazovky. Slúžia ako primárne informačné a zábavné displeje a predstavujú množstvo aplikácií a súvisiace informačné a zábavné služby,

Honda e je vybavená vysoko výkonným elektrickým motorom, ktorý je k dispozícii s dvomi výkonmi 100 kW (136 k) alebo 113 kW (154 k) a maximálnym krútiacim momentom 315 Nm. Jedna z najkompaktnejších batérií vo svojej triede s kapacitou 35,5 kWh poskytuje dojazd až 220 km na jedno nabitie, ideálne pre každodenné mestské dochádzanie. Funkcia rýchleho nabíjania tiež umožňuje dobitie na 80 % kapacity za 30 minút.

Aby sa zachoval športový charakter automobilu, výkon sa prenáša cez zadné kolesá. Zároveň to umožňuje väčšiu manévrovateľnosť prednými kolesami. Výsledkom je polomer zatáčania približne 4,3 metra, vďaka čomu má Honda e výnimočné manévrovacie schopnosti v mestských uličkách. Honda e poskytuje vynikajúce zrýchlenie, keď z nehybného stavu dosiahne rýchlosť 100 km/h za približne 8 sekúnd.

Zdroj: Honda

Pripojené služby a aplikácie prístupné prostredníctvom rozhrania dotykovej obrazovky možno aktivovať aj pomocou hlasových povelov. Vtedy sa zapojí do služby Honda Personal Assistant. Intuitívny osobný asistent Honda je funkcia umelej inteligencie (AI), využívajúca kontextové chápanie, aby sa vytvorila prirodzená konverzácia. Umožňuje tak prístup k širokému rozsahu online služieb.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

K špeciálnym funkciám EV patrí regulácia nabíjania akumulátora a monitorovanie dojazdu. Výsledky vyhľadávania nabíjacích staníc a navigácie sa do auta môžu odoslať z mobilného zariadenia. Do Hondy e sa dá dostať aj pomocou digitálneho kľúča, ktorý umožňuje automobil zamknúť a odomknúť pomocou aplikácie pre smartfóny.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo