2019-11-27 08:10:00
Zrútený most pri Sanove
Zrútený most pri Sanove
Zdroj: Vigili del Fuoco

Zrútil sa ďalší diaľničný most v Taliansku, Janov je opäť na kolenách

Talianske prístavné mesto Janov sa nestačilo spamätať z minuloročného pádu diaľničného „Morandiho mosta“.

Tentoraz ho zrazil na kolená pád ďalšieho mosta v okolí.

Vznikol ďalší dopravný kolaps po tom, čo sa v nedeľu v dôsledku intenzívnych dažďov zosunul ďalší diaľničný most na území diaľnice A6 v Ligursku, neďaleko mesta Savona.

Zdroj: Vigili del Fuoco

Konečnú extrémne kritickú situáciu zapríčinilo pondelkové uzatvorenie diaľnice A26. Rozhodnutie bolo prijaté na základe výsledkov z prebiehajúceho vyšetrovania onepravdivých vyhláseniach o stave viaduktov spoločnosti Autostrade Italia. Situácia je komplikovaná hlavne na západe najväčšieho talianskeho prístavu, kde ​jedinou možnosťou odkloniť sa z pobrežia na sever ostala diaľnica A7. Tá je však na úseku Letisko - Centrum prerušená v dôsledku minuloročného tragického pádu Morandiho mosta. Ten si v auguste 2018 vyžiadal 43 ľudských životov. Doprava je na tomto úseku odklonená, vodiči sú nútení  zísť z diaľnice a na pokračujúcu diaľnicu A7 v smere Miláno sa môžu napojiť prakticky až po šiestich kilometroch na husto frekventovaných miestnych komunikáciách, ktoré vedú pozdĺž prístavu až do centra mesta.

Ako to vyzeralo tesne po píáde mosta si môžete pozrieť vo videu

„Sme ako vo vojne,“ vyhlásil v pondelok (25.11.) večer na mimoriadnom zhromaždení Giovanni Toti, guvernér regiónu Ligúria. Pokračoval slovami, že uzatvorenie diaľničných spojení je nevyhnutné pre bezpečnosť občanov. Dodal, že si treba uvedomiť, že každou stratenou minútou naviac bude dochádzať k nevyčísliteľným finančným stratám regiónu a bude viesť k výraznému zníženiu produktivity mesta v dôsledku spomalenia toku námornej a nákladnej dopravy vo vrcholiacom predvianočnom období.

Zdroj: Vigili del Fuoco

Toti ďalej uviedol: „Ligúrsko je dnes izolované rovnako, ako pred tridsiatimi rokmi. Sme vo veľmi vážnej núdzovej situácií a potrebujeme urýchlene zaviesť nové bezpečnostné opatrenia.” Momentálne prebiehajú kontroly na všetkých uzavretých úsekoch s nádejou na otvorenie aspoň jedného jazdného pruhu v oboch smeroch na diaľnici A26. 

Na základe očakávaných komplikácií v miestnej doprave, vv utorok ráno (26.11.) starosta mesta Janov verejne požiadal všetkých občanov, aby s výnimkou prípadov absolútnej nevyhnutnosti, využívali verejnú dopravu, ktorá bude na území mesta posilnená a prevádzkovaná až do odvolania bez poplatku.


AUTOR: © Zoznam/Linda Gondová
ZDROJ: Genova Smart City, Česko-slovenská asociácia

Komentáre k článku


Stream naživo