2019-11-04 14:45:00
FIA Motorsport Games 2019
FIA Motorsport Games 2019 Rome

Z olympijských hier v motoršporte máme bronzovú medailu!

Maťo Homola dokončil v prvých pretekoch FIA Motorsport Games 2019 v Ríme dokonca na druhom mieste.

Na FIA Motorsport Games 2019 Rome, ktoré môžeme nazvať majstrovstvami sveta, či olympijskými hrami v motoršporte, odštartoval náš jazdec najlepším spôsobom. Presvedčivé výsledky vo voľných tréningoch, či kvalifikáciách a nakoniec 2. miesto v prvých pretekoch víkendu.

Poďme ale po poriadku. Tak, ako býva zvykom sa veľkých športových podujatiach, akými sú majstrovstvá sveta, či olympiáda, ani tu nechýbal otvárací ceremoniál. Začal sa najprv výnimočnou prehliadkou pretekárskych vozidiel v uliciach Ríma a vyvrcholil na starobylom štadióne Circus Maximus, kde kedysi prebiehali preteky konských záprahov. Predstavilo sa 48 krajín v divácky atraktívnom programe, ktorý poznamenalo len nepriaznivé počasie.

Piatok 1.11. patril jazdeniu a dvom voľným tréningom. Maťo Homola sa predstavil v najlepšom možnom svetle - v prvom tréningu zajazdil tretí najrýchlejší čas a v druhom sa nenašiel nikto, kto by okruh vo Vallelunge dokázal prejsť rýchlejšie. Keďže okruh poznám a jazdil som na ňom pri predstavovaní Hyundai i30 N, viem, že patrí k náročnejším – hlavne pri mokrom povrchu.

V piatok ráno bola na programe prvá kvalifikácia, ktorú poznamenal práve celonočný dážď. Preto bola voľba nastavenia a pneumatík kľúčová. Hoci dokázal byť Maťo veľmi rýchly, na prvú priečku to nestačilo. Tento rok jazdil v podstate po prvýkrát na skutočne mokrej trati, auto tímu BRC Racing Team v rukách až tak nemá. Hoci je to rovnaký model, oproti Hyundai i30 N TCR, ktorým jazdil počas sezóny preteky TCR Europe je tam niekoľko rozdielov, ako sú napr. brzdy, či pruženie.

„Nejdem sa vyhovárať, ale skutočne toho za volantom Hyundai i30 N TCR na vode najazdené veľa nemám. Auto mi však výborne sadlo a podarilo sa mi nájsť správnu stopu. Tento víkend je však naše auto jednoznačne najťažšie, čo sa určite podpisuje na jeho rýchlosti. Napriek tomu som však odjazdil dve dobré kvalifikácie. No viem, že dokážem byť lepší,“ vyjadril sa po kvalifikáciách Maťo Homola.

V tej druhej obsadil konečné štvrté miesto, z ktorého štartoval do druhých pretekov, ktoré boli na programe v sobotu o 13:20.

Prvé preteky víkendu v sobotu štartoval mladý slovenský pretekár nakoniec z prvého radu a druhého miesta, keďže Nemec Engstler, víťaz kvalifikácie, musel odstúpiť pre poruchu motora a jeho následnú výmenu. Pred Maťom bol len Rus Gavrilov, jazdiaci s Audi, ktoré má veľmi výhodne nastavené BoP (Balance of Power), je o 70 kg ľahšie ako Maťove auto, dokonca má nižšiu svetlú výšku. „Išiel som naozaj „na krv“ a tlačil som čo to dalo. Keďže však mám v aute akoby ďalšieho spolujazdca v podobe 70 kg železa, jednoducho som na tempo Gavrilova nestačil,“ povedal po pretekoch Maťo. Dodal, že ešte popracujú na nastaveniach, veď v nedeľu sú ďalšie preteky, ktoré sa pôjdu na 95 % na mokrej trati. To by mohlo výrazne zamiešať karty. „Idem zo štvrtého miesta a mám o čo bojovať!“, povedal po pretekoch Maťo, pilot najrýchlejšieho Hyundai i30 N TCR.

Po sobotňajších pretekoch sa držal slovenský pretekár na 2. mieste so ziskom 18 bodov. V nedeľu pred ním na štarte stáli dve silné audiny, ktorým evidentne trať a nastavenie vyhovovali. Navyše boli o 70 kg ľahšie, ako Maťov Hyundai i30 N TCR. Ak by teda chcel uvažovať o druhej, či dokonca prvej priečke v celkovom hodnotení, musel by nedeľné preteky vyhrať. Alebo jeden z jazdcov pred ním by preteky nemohol dokončiť.

Maťo vedel že potrebuje hlavne auto bezpečne doviezť do cieľa, a skončiť do 5. miesta, aby bezpečne obsadil 3. miesto v konečnom súčte bodov. Toho sa aj držal, nemalo žiadny zmysel bojovať s pred ním jazdiacim Coronellom, lebo by šiel len do zbytočného rizika. Svoju úlohu splnil na 100% a cieľovú pásku preťal na 5. mieste.

Maťo Homola teda zabojoval takticky a po náročných pretekoch z FIA Motorsport Games 2019 Rome, ktoré môžeme nazvať majstrovstvami sveta, či olympijskými hrami v motoršporte, prináša na Slovensko bronzovú medailu! Diváci na historicky prvom výnimočnom podujatí FIA Motorsport Games 2019 Rome videli pódium zložené z ruského, belgického a slovenského pretekára.

„Je to výborný výsledok. Audiny tu doslova lietali, preto som rád, že som skončil ako nielen najlepšie umiestnený Hyundai, ale auto akejkoľvek inej značky. Boli to ťažké preteky, s trochou dažďa a vlhkou traťou,“ povedal po pretekoch Maťo a dodal: „Veľmi ďakujem tímu za výbornú prípravu a maximálnu profesionalitu počas celého podujatia a mojim partnerom a rodine, že som tu mohol byť. Som šťastný, že som na tomto podujatí mohol obhajovať slovenské farby.“


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo